Női kézi: anyagi okok miatt nem indul a nemzetközi porondon a háromszoros BL-győztes

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.09. 11:37
null
Anyagi okok miatt nem indul az Európa-ligában a Viborg (Fotó: Viborg HK/Fb)
Az ötödik helyen zárta a dán női kézilabda-bajnokság 2022–2023-as kiírását, de hiába vívta ki az Európa-ligában való indulás jogát a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Viborg, nem indul el a második számú európai kupasorozatban, mert az jelentős pluszköltségeket róna a klubra, sőt a dán Tv2 szerint más csapatok is visszaléphetnek.

 

A hírek szerint a visszalépést fontolgatja a nemzetközi kupasorozatoktól az ötödik helyen végző Viborg. A klub igazgatója a Tv2-nek arról beszélt, hogy az Európa-ligában való szereplés 700 ezer dán koronájába, azaz több mint 33 millió forintjába kerülne a csapatnak.

„Ezt nem engedhetjük meg magunknak” – mondta Jens Steffensen, a Viborg igazgatója, aki arról tájékoztatta a Dán Kézilabda-szövetséget, hogy az indulás jogát átadják egy másik klubnak.

„700 ezer dán koronába kerül és egyszerűen nem számoltunk vele a költségvetésben. Először pénzt kell találni, mert nem akarom azt kockáztatni, hogy újra pénzt kelljen kérnem” – jegyezte meg a Viborg igazgatója, utalva arra, hogy a csapatot alig fél évvel ezelőtt mentették meg a csődközeli helyzetből, miután a klub 1.9 millió koronát kapott a szponzoroktól.

Steffensen arról beszélt, hogy azért sem szeretett volna ismét pénzt kérni a szponzoroktól, mert az anyagi haszon esélye minimális a nemzetközi porondon.

A Tv2 emlékeztetett, hogy az Európa-liga megnyeréséért a győztes klub 40 ezer eurót, azaz kb. 300 ezer dán koronát kapna, emellett vannak kisebb győzelmi bónuszok, de a Viborgnak messze kellene jutnia, hogy pozitívan jöjjön ki a nemzetközi megméretésből.

„Sokkal inkább arra törekszem, hogy beférjünk a kidolgozott költségvetésbe” – mondta Steffensen.

A lap szerint a Viborg példáját számos másik klub is követheti, hiszen a Silkeborg és az Aarhus is nemet mond, ha ezeknek a kluboknak ajánlják fel az El-indulást.

A dán bajnokságból egyébként csak a bajnok szerepelhetne alanyi jogon a Bajnokok Ligájában, de a magyarhoz hasonlóan a második helyezett jellemzően szabadkártyával vehet részt, míg további négy csapat az Európa-ligába szerez indulási jogot, ugyanakkor – ahogy a DVSC Schaeffler esetében is megírtuk – a dánoknak is van lehetőségük, hogy egy helyett két csapat pályázzon szabadkártyára, ennek köszönhetően akár az Ikast is ott lehet a BL-ben, így a kérdés már csak az, hogy hány dán csapat indul az El-ben, erre az EHF végrehajtó bizottságának június 17–18-i ülése után kaphatunk választ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik