A Győr lehet a következő magyar csapat, amelyik felér Európa trónjára

Vágólapra másolva!
2009.05.08. 17:44
A Győri Audi ETO KC holnap délután Dániában lép pályára a BL-döntő első mérkőzésén, a visszavágóra egy hét múlva kerül sor. A győri csapat a hagyományos csapatsportágokban a 12. magyar győztes lehet a legrangosabb európai kupasorozatban. Írásunkban összegyűjtöttük az eddigi győzteseket, számba vesszük a Győr kupakudarcait, és kitérünk a szombati összecsapás esélyeirilabda is.
Pálingerék öt kudarc után ezúttal már ünnepelnének
Fotó: Farkas József
Pálingerék öt kudarc után ezúttal már ünnepelnének
Pálingerék öt kudarc után ezúttal már ünnepelnének
Fotó: Farkas József
Pálingerék öt kudarc után ezúttal már ünnepelnének
A Győr lehet a 12. – MAGYAR CSAPATOK EURÓPA TRÓNJÁN

A Legyen ön is milliomos! című vetélkedőben akár 40 milliós kérdésnek is beillett volna, hogy a hagyományos csapatsportágakban (labdarúgás, kosárlabda, röplabda, vízilabda, kézilabda) hányszor tudott felülni Európa trónjára magyar klubcsapat. Nos, a legrangosabb kupasorozatot az öt sportágban összesen 11 alkalommal nyerte meg hazai együttes.

Az 1972–73-as szezonban két gárdánk is nyerni tudott: férfi vízilabdában az OSC, női röplabdában pedig a NIM SE. Férfi vízilabdában az OSC 1979-ben ismét Bajnokcsapatok Európa-kupáját nyerte meg, majd egy év múlva a Vasasnak is sikerült ugyanez.

Ezt követően a legsikeresebb magyar csapatsportban 1985-ben ismét a Vasas nyert BEK-et, majd 1993-ban a Hungert-Szentes női csapata, majd 1994-ben a férfiaknál az akkor Kovács István irányította Újpest győzött, 2004-ben pedig egy másik Kovács-csapat, a Domino-BHSE nyerte meg az akkor már Euroligára átnevezett sorozatot (ez volt az utolsó alkalom, amikor bármilyen sportban magyar együttes győzni tudott).

Kézilabdában a férfiak között a Budapesti Honvéd lett Európa legjobbja 1982-ben, és ugyanabban az évben Vasas női csapata is megnyerte a BEK-et. A következő győztes 1999-ben a Dunaferr volt többek között Kocsis Erzsébettel, Bojana Raduloviccsal a soraiban. Szomorú érdekesség, hogy az idén az angyalföldiek és a dunaújvárosiak is a létükért küzdenek…

A dunaújvárosiak sikere óta 2002-ben a férfiaknál a Fotex Veszprém játszott döntőt, de alulmaradt a Magdeburggal szemben, és ugyanebben az évben a hölgyeknél a Ferencváros is a döntőben bukott el a Szkopje ellen.

Amennyiben a Győr győzni tud, kézilabdában a negyedik, az összes hagyományos csapatsportot számítva pedig a 12. magyar győztes lehet a legrangosabb európai sorozatok 1950-es évek óta íródó történetében.

AZ EDDIGI MAGYAR BEK/BL/EUROLIGA-GYŐZTESEK

1972–73 OSC (férfi vízilabda)
1972–73 NIM SE (női röplabda)
1978–79 OSC (férfi vízilabda)
1979–80 Vasas (férfi vízilabda)
1981–82 Budapesti Honvéd (férfi kézilabda)
1981–82 Vasas (női kézilabda)
1984–85 Vasas (férfi vízilabda)
1992–93 Hungerit-Szentes (női vízilabda)
1993–94 Újpest (férfi vízilabda)
1998–99 Dunaferr SE (női kézilabda)
2003–04 Domino-BHSE (férfi vízilabda)


Öt kupadöntőt bukott el az ETO – GYŐRI ÁTOK

A Győri Audi ETO KC sajnos nem tartozik a szerencsés csapatok közé, már ami az európai kupadöntőket illeti. A kisalföldiek 1999 óta öt európai sorozat fináléját bukták el (EHF-kupa: 1999, 2002, 2004, 2005; KEK: 2006) kétszer éppen a szombati ellenféllel, a dán Viborggal szemben maradtak alul.

1999-ben (24–21, 21–28) és 2004-ben is (27–27, 21–37) az EHF-kupa döntőjében szenvedtek vereséget a győriek a dánoktól, a mostani csapatból Pálinger Katalin már 1999-ben is játszott. A Viborg 1994-ben összesítésben a Debrecent is legyőzte a sorozat döntőjében.

A győriek két legfájóbb kupakudarca közül az egyik a 2006-os KEK-döntő, amikor az idegenbeli döntetlen után a visszavágón otthon kaptak ki Görbicz Anitáék. A másik különösen fájó fiaskó a Cornexi-Alcoa ellen elbukott EHF-kupa-döntő, amikor a hatgólos hazai győzelem után Székesfehérváron 28–19-re kikapott Róth Kálmán csapata.

Az esélytelenek nyugalmával? – DÁNIÁBAN KEZDŐDIK A PÁRHARC

A 2008–2009-es női Bajnokok Ligája döntőjének első meccsét, a Viborg–Győri Audi ETO KC összecsapást szombaton 16.15 órakor Aalborgban rendezik, majd a visszavágóra egy hét múlva kerül sor Veszprémben, vagyis a győriekhez hasonlóan a dánok sem játszanak saját csarnokukban.

Az esélylatolgatást hétfőn még azzal kezdtük volna, hogy a Győr két világklasszisával, Görbicz Anitával és Pálinger Katalinnal a soraiban akár még Dániában is meglepheti a Viborgot, hiszen ebben a szezonban már négy idegenbeli győzelmet aratott a magyar bajnok.

Azóta azonban az élet átírta a forgatókönyvet – és ezt a cikket is. Görbicz kedden megsérült a Fradi elleni bajnokin, így a BL góllövőlistáján 94 találatával második helyen álló irányító nem játszhat szombaton. Azon pedig kár rágódni, hogy mi lett volna, ha…

Kissé savanyú szájízzel még azt is mondhatjuk: így igazságos, hiszen a dánok legjobbja, Bojana Popovics-Petrovics is hiányzik majd sérülés miatt. Ő keresztszalag-szakadás miatt egyik meccsen sem szerepel, de Görbe a veszprémi visszavágón talán játszhat…

Görbicz nélkül az eredetileg „kiegészítő” sornak számító Kovacsics Anikó, Herr Anita, Gabriela Rotis-Nagy hármasból válhat valaki főszereplővé az irányítóposzton. Döntő lehet, hogy milyen teljesítményre lesznek képesek a Győr klasszisai, így Vérten Orsolya, Katarina Mraviková, Pálinger Katalin és Simona Spiridon.

Ami biztos, hogy átlövőposzton nem tudjuk felvenni a versenyt a dán csapattal. A Viborg ugyanis soraiban tudhatja a BL-góllövőlistát 105 góllal vezető német jobbátlövőt, Grit Jurackot. Hozzá hasonló lövője nincs a Győrnek, sőt a magyar bajnok az egész BL-szezonban hullámzó teljesítményt nyújtott a lövőposztokon. Így sorsdöntő lehet, hogyan sikerül Jurack semlegesítése, illetve hogy milyen teljesítményt nyújt majd Tomori Zsuzsanna, aki ha elkapja a fonalat, képes lehet átlőni a dánok védőfalát.

A Viborg beállóposzton tűnik még nagyon erősnek. Ott a BL-elődöntő két meccsén a Valceának 10 gólt dobó (az idei BL-ben összesen 35 találatnál járó) német Anja Althaus és a norvég olimpiai bajnok Kristine Lunde vár bevetésre.

A dánok egyébként egy korábbi győri játékost, a magyar válogatott jobbszélsőt, Kovacsicz Mónikát is a soraikban tudják.

Hogy mégis miben bízhat elsősorban a győri gárda a dániai meccsen? Abban, hogy az esélytelenek nyugalmával pályára lépve képes lesz olyan teljesítményre, mint tavaly a Zvenyigorod elleni elődöntőben, amikor Görbicz nélkül 25–23-ra nyert Oroszországban. (Csak nehogy a visszavágó is úgy alakuljon, mert ott Görbiczcel a soraiban 27–21-re kikapott az ETO.)

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA

DÖNTŐ
Első mérkőzés (május 9., Aalborg): Viborg HK (dán)–Győri Audi ETO, 16.15 (tv: Viasat3)
Visszavágó (május 16., Veszprém): Győr–Viborg, 16.15 (tv: Viasat3), minden jegy elkelt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik