Vuelta: Philipsené az első mezőnyhajrá, Roglic maradt első

Vágólapra másolva!
2021.08.15. 18:40
null
Philipsen (jobb szélen) nagy hajrával szerezte meg a győzelmet (Fotó: AFP)
Az országúti kerékpárosok spanyolországi körversenyének második szakaszán a belga Jasper Philipsen nyerte meg a sprintbefutót a holland Fabio Jakobsen és az ausztrál Michael Matthews előtt. Összetettben Primoz Roglic maradt az élen, megőrizte a piros trikót, de a második helyen álló Alex Aranburu egy részhajnál két másodperc jóváírást szerezve faragott a hátrányából.

 

A Caleruega és Burgos közötti sík szakaszon röviddel a start után meglépett egy háromfős szökevénycsoport, ám a mezőny egyszer sem engedte el a triót 3-4 percnél nagyobb előnyre. A 167 kilométeres etap egyetlen kategorizált emelkedőt sem tartalmazott – azaz a hegyi versenybe számító pontokat nem lehetett gyűjteni –, ezért is volt várható, hogy a mai szakasz sprinttel zárul, és persze azért is, mert a mezőny 20 kilométerrel a vége előtt beérte az utolsó megmaradt szökevényt is.

A mezőnyhajrára készülődő csapatok sorait aztán összekuszálta egy bukás, és utóbb kiderült, 4200 méterre a céltól történt a bukás, és szakadt meg a sor, ami azt jelentette, hogy akik belekeveredtek a bukásba, azok bizony időt kaptak – így például az összetettben a top 10-re esélyesnek tartott Adam Yates, Lucas Hamilton vagy Hugh Carthy is.

Ami a sprintet illeti, a belga Jasper Philipsen hajrázott a legjobban, a holland Fabio Jakobsen lett a második, aki éppen egy évvel ezelőtt (a lengyel kör első szakaszán elszenvedett rendkívül súlyos bukása után) kezdte meg hazájában a lábadozást, míg a harmadik helyen az ausztrál Michael Matthews ért célba.


Az összetett élén Primoz Roglic négy másodpercet megőrzött előnyéből, így marad rajta a piros trikó, a második helyen álló Alex Aranburu két másodperccel közelebb zárkózott rá, miután a vége előtt 10 kilométerrel a második lett egy részhajránál, s azért ennyi időjóváírás járt.

Hétfőn a Santo Domingo de Silos és Espinosa de los Monteros közötti 202.8 kilométeres táv és a végén a 76. Vuelta a Espana első hegyi befutója vár a mezőnyre a Picón Blancón.

VUELTA A ESPANA
2. szakasz, Caleruega–Burgos, 166.7 km

1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) 3:58:57 óra
2. Fabio Jakobsen (holland, Deceuninck–Quick-Step) azonos idővel
3. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 4:07:29 óra
2. Alex Aranburu (spanyol, Asztana-Premier Tech) 4 mp h.
3. Matthews 10 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik