Julian Alaphilippe szakaszgyőzelemmel kezdte a 2021-es Tour de France-t (Fotó: AFP)

 

Az első etapon a Brest és Landerneau közötti 197.8 kilométeres táv és hat kisebb – négy negyedik és két harmadik kategóriás – emelkedő várt a mezőnyre. Az Alpecin-Fenix csapata különleges lila-sárga mezben vágott neki a távnak, tisztelegve legnagyobb sztárja, a holland Mathieu van der Poel nagyapja, a francia körverseny összetettjében nyolcszor dobogós francia Raymond Poulidor előtt.

Kevesebb mint 46 kilométerrel a cél előtt a Jumbo-Visma egyik tagja, a négyszeres időfutam-világbajnok Tony Martin fennakadt egy szurkoló betartott tábláján és elesett. A bukásban több tucat versenyző érintett volt, és mivel az eset a mezőny legelejében történt, megtorpant a sor. A földre kerültek számához viszonyítva – köztük volt az esélyesek közül a szlovén Primoz Roglic is – szerencsésnek mondható, hogy csupán egy kerékpáros kényszerült feladni a viadalt a bukás miatt.

Az első nagy bukás

A nap legtovább, szólóban kitartó szökevényét, a holland Ide Schellinget 28 kilométerrel a cél előtt fogták be, majd 7.5 kilométernél, a lejtmenetben – nagyjából 60 kilométer/órás sebességnél – ismét tömegbukás történt, többen a vízelvezető árokba zuhantak. A súlyos sérülés után a Tourra visszatérő, négyszeres győztes brit Chris Froome sokáig ült a földön, ám végül befejezte a szakaszt.

A második nagy bukás

A harmadik kategóriás emelkedőn lévő befutóig 2300 méter volt vissza, mikor Julien Alaphilippe korai támadása bontotta meg a sort, a francia világbajnok végül nyolc másodperccel előzte meg az összetett esélyesek csoportját.

A nők egynapos versenyét, az ugyancsak Brest és Landerneau közötti 107.4 kilométeres La Course by Le Tour de France-t Vas Kata Blanka csapattársa, Demi Vollering (SD Worx) nyerte.

TOUR DE FRANCE
1. SZAKASZ, BREST–LANDERNEAU, 198 KM

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 4:39:05 óra
2. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange) 8 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel
4. Jack Haig (ausztrál, Bahrain-Victorious) a. i.
5. Wilco Kelderman (holland, BORA-Hansgrohe) a. i.
6. Tadej Pogacar (szlovén, UAE-Team Emirates) a. i.