Kivívták az elismerést – Sportkönyvtár az Ötkarikán túlról

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.10.18. 11:57
2012, London: a fenomenálisan vívó Szilágyi Áron (jobbra) a férfi kardozók döntőjében 15–8-ra győzte le az olasz Diego Occhiuzzit (Fotó: Szabó Miklós)
Művészeti vezetőnk, Varga Zoltán a minap ott „ólálkodott” az asztalomnál, nézelődött, majd kibökte, az olimpiai könyvet (Dénes Tamás: Ötkarikán túl – az olimpiák legkülönösebb magyar történetei) keresi, amelyben számos sztori van. Egy vívással kapcsolatosra bukkant, beleolvasott, a többi is érdekli, mondta. Megtetszett neki, hazavinné, elolvasná a kötetet. Mire azt válaszoltam, éppen róla írok a Képes Sportba ajánlót.

 

Mielőtt a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronhoz fűződő történetet idézném, megjegyzem: abba is lehetne hagyni a recenzió megírását. Ha valaki egy részlete miatt így rákap a könyvre, már megérte megírni, semmiféle kedvcsináló nem kell. Szóval abba is hagyhatom a méltatást…

 

A 2012-es londoni játékokról Szilágyival kapcsolatban két történet is helyet kapott, a második Áron első ötkarikás győzelmét eleveníti fel Horváth Mariann közvetítésében, s azt, erre hogyan reagált Bochkor Gábor, végül a kommentátor riposztja zárja a sztorit. A másik nemcsak kollégámnak, nekem is jobban tetszett, ebben benne van szinte a honi kardvívás története. Idézem, mert annyira tetszik.

„Talán van abban valami végzetszerű, valami elrendeltetett, hogy Gerevich György tanítványa, Szilágyi Áron ott lett először egyéni olimpiai bajnok, ahol a mester édesapja, Gerevich Aladár is nyert egyéniben, még 1948-ban, Londonban. Hogy el ne felejtsük, Kamuti Jenő azt mondta az eredményhirdetés után: Gerevich Aladár óta nem látott senkit így karddal vívni, mint akkor Szilágyi Áront.”

Vegyük sorra a kiadvány erényeit: még akkor is hatalmas gyűjtőmunka áll mögötte, ha jó néhány történet a múltból ismerős. S azt se feledjük, más ezeket csokorba gyűjtve olvasni, mint egyenként itt-ott kikutatva. Az 1896-os athéni olimpiától kezdődően kronológiailag sorjáznak a sztorik, s mivel a 2024-es játékok előtt került a könyv a boltokba, egy kis párizsi előzetest is kapunk. Fontos, hogy egyik olimpia sem került „túlsúlyba”, azaz egy-egy eseményre átlagban 10-10 oldal jut. Az írások általában rövidek, frappánsak – mi kell még?

Noha azt gondolom, az olimpia remek hívószó bármilyen kiadvánnyal kapcsolatban, a sztorizásnak megvan az az előnye is, hogy akit érdekel részletesebben, kik is a főszereplői egy-egy történetnek, előkaphatják a korabeli tudósításokat, netán éppen azt, amelyikben a főhősök sportsikereiről számolnak be.

Nekem is van kedvenc történetem, a „változatosság” jegyében legyen kardvívás. Az 1960-as római olimpia kardvívódöntőjébe a négy évvel korábbi bajnok, Kárpáti Rudolf és Horváth Zoltán is bejutott. Az egy nemzetbeliek csörtéjében a címvédő 5:4-re legyőzte a másik magyart. A sors úgy hozta, hogy Kárpátinak a lengyel Jerzy Pawlowski elleni asszója arról döntött, ha nyer, olimpiai bajnok, ha kikap, hatos (!) holtverseny alakul ki az élen. Nos, Kárpáti drámai körülmények között nyert 5:4-re úgy, hogy a vívóidő lejárta után 4:4-re kerekítették az állást, majd a döntő találat bevitelét követően Kárpáti egyéniben megvédte címét – amely addig csupán honfitársának, Fuchs Jenőnek sikerült (1908, 1912). A magyar kardozók közül Gerevich Aladár Kovács Pállal, Kárpáti Horváthtal volt egy szobában – de a verseny utáni izgalmak miatt egyikük sem tudott elaludni.       

1960, Róma: Horváth Zoltán, Kárpáti Rudolf és az olasz Wladimiro Calarese a dobogón (Fotó: AFP) 

„A bajnok csendben felkelt, s hogy ne zavarja a szobatársát, a sötétben kezdte keresni a papucsát. A nála tizenhét évvel fiatalabb Horváth udvariasan szólt neki, ő sem tud aludni, gyújtsa fel nyugodtan a lámpát. »Zoli, akkor gyere borotválkozni!« – mondta Kárpáti, hogy teljen az idő. Átsettenkedett Gerevichék szobájába, borotvaszappanért. Kovács Pál cigarettázott, Gerevich újságot olvasott. Egyiküknek sem jött álom a szemére – pedig pihenni kellett volna a csapatverseny előtt.”     

Talán mondani sem kell, abban is olimpiai bajnokok lettek. Ha már magyar kardvívás, ugye? A kiadvány erénye a képanyag is, a nem tőmondatos képaláírások utalások a sportolókkal kapcsolatos történetekre. A HM sportért felelős államtitkárság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programja keretében az Inverz Media Kft. kiadásában megjelenő kötet megéri a pénzét (6990 forint) – jó értelemben persze.

(Dénes Tamás: Ötkarikán túl – az olimpiák legkülönösebb magyar történetei, Inverz Media, 2024)

 

„Játéktudása, gyorsasága, gólérzékenysége a maga posztján a legjobbak közé emelte. Kivételesen megnyerő, kedves egyénisége miatt mindenki szerette. Talán éppen emiatt akadtak gondjaim vele. Ugyanis annyi cimborája és barátnője volt, mint réten a fűszál, és ő csak egynek nem tudott ellenállni: a kísértésnek.”

A Videoton legendás edzője, Kovács Ferenc mondta ezt Tiber Lászlóról, és ez az idézet olvasható a válogatott szélsőről írt könyv hátsó borítóján, amolyan kedvcsinálóként. Nem vitás, csalogató már maga a visszaemlékezés is, hogy megismerjük a kötet tartalmát – és aztán nem is kell csalódnunk. Akik abban a korban éltek, még inkább beleláthatnak, hogyan élt, érvényesült akkor egy remek magyar futballista, a fiataloknak pedig azért lenne kötelező figyelmesen elolvasni a mindvégig izgalmas, megannyi emléket és néhány titkot magában foglaló könyvet, hogy lássák, jelenleg milyen lehetőségek vannak a kezükben, mennyivel könnyebb sikereket elérni, sok pénzt keresni, és némi tudatossággal elérni azt a karriert, amelyre vágynak.

Tiber László a kötetben maga is bevallja, ha korábban ébred rá, hogy a tehetség, a tudás mellett a szorgalomnak, az alázatnak ugyanakkora szerepe van, többre is vihette volna így is csodálatos pályafutása során, nem csak kétszeres válogatott (ezeken két gólt szerzett) lenne.

A szerző, a néhány hónapja elhunyt Sáringer Károly nagyszerűen álmodta meg a könyv tematikáját, természetesen Tibert, mint mesélőt helyezi a középpontba, de néha kikacsint, hol a futballistának, mint bálványnak, egyben esendő személynek írt nyílt levélben, máskor pedig betétként elképzelt leírást közöl, mintha maga is együtt készült volna az akkor már élcsapatnak számító Vidi futballistáival a nagy rangadóra. Ezek megfelelően törik meg a rengeteg anekdotát, amelyek olyan tempóban érik egymást, hogy kellenek is szünetek a fejezetek között, hogy mindet sikerüljön megfelelően átélni, értékelni.

Tiber László ifjúként nem tudta feldolgozni a sikert, a népszerűséget, járta a bárokat, hajtotta a csajokat. Mindössze 22 évesen Kovács Ferenc kivágta az első csapat keretéből, majd négy hónap alatt a tartalékok között szedte össze magát és megfogadta, a bajnoki évadokban a felkészülési időszak első napjától az utolsó mérkőzésig egy korty alkoholt sem iszik. A hetvenes évek amatőr magyar közegében így vált profivá és az ország egyik legjobb csatárává. A könyvben számos nagy mérkőzést idéz fel Tiber, elmeséli, miként csalták el a legfelsőbb szinteken az 1976-os bajnokságot a Fradi javára, felidézi, hány fröccsöt kellett meginnia, amikor katonaként a Honvédhoz került és a pesti vagányok bele is vitték a fővárosi éjszakába.

Tiber László 1978-ban a finnek, egy évre rá a románok ellen volt válogatott

Nincs hiány szaftos, izgalmas sztorikból, hiszen hősünk amellett, hogy pályafutása végén még a Siófokkal is Magyar Népköztársasági Kupát nyert és feljutott az élvonalba, már a balatoni város csodáiról is mesél, az első ottani hamburgerezőjéről, ahová az énekes Komár László gyakran betért, és ilyenkor Laca állandóan segítő édesanyja csak ennyit kérdezett: „Hány nap múlva látlak, fiam?”

A Tiber Laca focija című kötet nem csak remek sztorik összessége, korrajz a szocialista futballvilágról, az álprofizmusról, a sportágban rejlő lehetőségek és tehetségek kiaknázatlanságáról. Kapunk némi magyarázatot arra is, hogy bár akkor még tele volt egyéniséggel a magyar labdarúgás, miért is csúszott folyamatosan lefelé. Tiber viszont valóban szerethető figura, olyan, akit imád a közönség – és nem csak a játékáért, hanem emberi nagyságáért – és még a hibáiért is. 

(Sáringer Károly: Tiber Laca focija, Regia Rex Kft., 2007)

BOBORY BALÁZS

Bohém klasszis a szocializmusban

 

 

Járni nem csupán helyváltoztatást segítő hasznos fizikai tevékenység, de szellemi döntés, aktuális irányultságot jelző választás és kikerülhetetlen önkifejezési forma is. Az, hogy ki merre mozdul, hová tart, milyen sebességet választ aktuális célja eléréséhez, hogyan lép, kényelmesen, elegánsan, netán idegesen, sietve vagy görnyedten, fáradtan, csoszogva, sok mindent elárul az ember aktuális szándékairól és lélekállapotáról. Ha pedig így van, máris a művészet és az irodalom terepére tévedtünk. És ha még kettőt lépünk, már ott is a kezünkben a könyv, amelyben a séta témájában született fotók, műalkotások és írások találkoznak.

(Walking /szerk.: Tom Jeffreys/, The MIT Press, 2024)

CS. P.

Lépteink vallomása

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. október 12-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik