A százéves maki legendája – bemutatjuk Tóth Potya István hagyatékát, 2. rész

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.07.10. 11:28
Az unoka, Tóth István a nagyapai hagyatékból maradt Fradi-zászlócskával és az Üllői úton kapott ajándék szoborral
Bemutatjuk a tragikus sorsú edző csodálatos relikviáit: stoplis cipőjét, bársonysapkáját, éremkülönlegességeit és a dél-amerikai túráról hozott egzotikus állatkáját.


Valószínűleg a magyar futball korai történetének legkülönösebb emléktárgya a kitömött maki, amely Tóth Potya István, a négyszeres magyar bajnok edző hagyatékában maradt fenn. Az aprócska állatot a Ferencváros trénere a csapat 1929-es dél-amerikai túrájáról hozta haza, és mai napig színes epizódok kötődnek hozzá a családi legendáriumban.

„Úgy mesélték, hogy a Kokola nevű maki igencsak kedvelte a Cinzanót – mondta Tóth István, az unoka. – Nagyapám olaszországi időszakában előfordult, hogy egy-egy vendégség végén ott maradt az asztalon az alkoholos italból egy bontott üveggel. Több se kellett a kis makinak, ügyesen felborította, majd felnyalta a terítőre ömlött italt. Olyankor egész éjszaka rohangált összevissza. Azt is hallottam, hogy Kokola nehezen viselte a hideget, ezért ha téli időszakban el kellett vinni valahová, nagymamám, Kovács Vilma a télikabátjába takarva szállította. Igen ám, de amikor a buszon egyszer kibújt a kis majomfej a vastag szövet alól, ugyancsak meghökkentek az utastársak.”

A „makiszerző” dél-amerikai túra sajátos mozzanata volt, hogy amikor az óceánjáró Uruguay partjai felé tartott, a hajó gyomrából hallott gyanús morajlást észlelve Tóth Potya edző elrendelte: biztos, ami biztos, azonnal fújják fel az összes labdát. Nem árt, ha az élet nehéz pillanataiban van mibe kapaszkodni…

 
 
 
 
 
 
 
 
 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. július 6-i lapszámában jelent meg.)   

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik