Hárommal is vezetett, mégis kikapott a hokiválogatott a pozsonyi olimpiai selejtezőtornán

Vágólapra másolva!
2024.09.01. 16:33
Hiába vezetett, végül Ausztria ellen is vereséget szenvedett a magyar válogatott (Fotó: Árvai Károly)
Szoros meccsen, szétlövéssel kaptunk ki Ausztriától, negyedikként zártuk a tornát.

 

NEM VÉLETLENÜL alakult úgy az olimpiai selejtezőtorna programja, hogy férfi jégkorong-válogatottunk Ausztriával találkozott a záró fordulóban, hiszen nem csak Pozsonyban, a többi helyszínen is a kvalifikációra leginkább esélyes két csapat küzdelmével zárul a viadal. A mieink egyelőre nincsenek ebben az elit társaságban, ahogy Ausztria sem, a 2026-os milánói téli olimpiára a szlovák–kazah, a dán–norvég, és a francia–lett párosításokból jut ki egy-egy nemzeti csapat, a 2023-as elit-világbajnokság utáni világranglista első nyolc, és a rendező Olaszország válogatottja mellé.

Több helyen is változtatott a csapat összetételén Majoross Gergely az előző meccshez képest, ahogy a szombati edzésen tapasztaltak alapján arra számítani lehetett, Mihály Ákos is mezt húzott magára, a harmadik sorba nevezte a szövetségi kapitány. Sofron István, Falus Ádám és Horváth Milán sérülés miatt maradt le a meccsről, őket kellett megpróbálni pótolnia a szakmai stábnak.

Minden jel arra utalt, a jégre lépők élnek a bizalommal, és a felforgatott sorokban is hamar kialakult az összhang. Ausztria sokáig passzívan játszott, többnyire csak igyekezett reagálni arra, amit a mieink kitaláltak. Kapura lövésig sokáig nem jutott az ellenfél, amikor igen, blokkoltak a védőink. Az első magyar gól is egy hátsó blokkot követő kontra végén született, egy lövést még védett az osztrákok kapusa, de Galló Vilmos gyorsan reagált, és a kóbor korongot kotorta a kapuba. Nagyon hasonló volt a második gólunk, csak ezúttal a kapu mögül, a palánkról pattant vissza a pakk, és Papp Kristóf ütötte azt a hálóba.

Bár a harmad közepére már az osztrákok is megérkeztek a meccsbe, egyértelműen Erdély Csanádék irányítottak, ráadásul még az első dudaszó előtt Szabó Bence belőtte a harmadikat.

Ahogy a labdarúgásban a félidei 2–0-t, úgy a jégkorongban a háromgólos vezetést szokták trükkösnek, veszélyesnek titulálni, hiszen ennek tudatában már könnyedén meg lehet nyugodni, ha elvész a koncentráció. Valamelyest csökkent is a tempó a középső játékrészre, több volt a pontatlanság. Többek között emiatt nem szépítettek az osztrákok, mert emberhátrányban szerzett korongot vezettek ketten Bálizs Bencére, de az utolsó passz a befejezésre váró mögé ment, így nem tudott lőni. Második fórját viszont kihasználta az ellenfél és felzárkózott két gólra.

A harmadikat a harmadik harmad elején nem, maradt a 3–1. Egészen az 53. percig, amikor egy kontra végén ismét betaláltak az osztrákok már csak egy volt közte. Az utolsó percben ismét gólt lőttek, következett a hosszabbítás. A három, három elleni játék nem hozott újabb találatot, ahogy a tamperei vb-n, ezúttal is a szétlövés döntött – ahogy akkor most is az osztrákok bírták jobban az idegek harcát, háromgólos hátrányból fordítottak, és nyertek 4–3-ra.

JÉGKORONG
OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, POZSONY
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
AUSZTRIA–MAGYARORSZÁG 4–3 (0–3, 1–0, 2–0, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
Pozsony, 783 néző. V: Campbell (kanadai), Frandsen (dán), N. Briganti (amerikai), Ondracek (cseh)
AUSZTRIA: Höneckl, (Vorauer) – Nickl, Wolf / Reinbacher (1), Heinrich / Maier (1), UNTERWEGER (1) / Zundel, Stapelfeldt – Nissner, Wukovits, Thaler / Schneider, Kasper, ZWERGER 2 (1) / Baumgartner, HAUDUM 2 (1), M. Huber / Rohrer, Ganahl, P. Huber. Szövetségi kapitány: Roger Bader
MAGYARORSZÁG: BÁLIZS – Hadobás (1), Nilsson / Garát, Ortenszky / Kiss R., Horváth A. / SZABÓ B. 1 – Erdély Cs., BARTALIS I., Horváth Bence / Ambrus G. (1), SEBŐK (2), GALLÓ 1 / Nemes, Szongoth, Mihály Á. / Varga B. (1), Papp 1, Terbócs. Szövetségi kapitány: Majoross Gergely
Kapura lövések: 40–26
Gól – emberelőnyből: 3/1, ill. 5/0
MESTERMÉRLEG
Roger Bader: – Az első harmadban küzdeni tudásban a magyar csapat egyértelműen fölénk nőtt. Sokat lőttek, megnyerték a párharcokat, megérdemelték a vezetést. A másodikban már jobban játszottunk. Jó tapasztalat, hogy küzdőszellem nélkül nem érdemes hokizni, de örülök, hogy megváltoztattuk a hozzáállásunkat meccs közben.
Majoross Gergely: – Sokkal jobban álltunk bele a meccsbe, mint az osztrákok, több energiával játszottunk. Meg is tudtunk lépni, háromgólos előnyt harcoltunk ki. A második harmadra felszívta magát az ellenfél, nehéz eldönteni, hogy fizikai vagy mentális okai voltak annak, hogy nyomás hatására sok korongot elveszítettünk. Kiegyenlített meccs volt. A harmadik harmadban túl passzívak voltunk, a szétlövésben meg nem volt szerencsénk.

A csoport másik mérkőzésén
Szlovákia–Kazahsztán 3–1

KORÁBBAN
1. forduló, csütörtök
Kazahsztán–Magyarország 5–2
Szlovákia–Ausztria 2–1
2. forduló, péntek
Kazahsztán–Ausztria 2–1
Magyarország–Szlovákia 3–7

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

M

Gy

Gy. H.

V. H. 

V. 

GK

P

1. Szlovákia

3

3

0

0

0

12–7

9

2. Kazahsztán

3

2

0

0

1

8–6

6

3. Ausztria

3

0

1

0

2

5–7

3

4. Magyarország

3

0

0

1

2

8–15

1

A magyar válogatott kerete az olimpiai selejtezőre
Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg – Norvégia), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad – Szlovákia)
Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor, Hadobás Zétény (Iowa Heartlanders – Egyesült Államok), Horváth Alex (Ocelari Trinec – Csehország), Horváth Milán (JoKP – Finnország), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Kalmar – Svédország), Ortenszky Tamás (Winterthur – Svájc), Szabó Bence (BJAHC)
Csatárok: Ambrus Gergő, Bartalis István, Erdély Csanád, Mihály Ákos, Sebők Balázs, Terbócs István (mind Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (KooKoo – Finnország), Horváth Bence (Jukurit – Finnország), Nemes Márton (Mora IF – Svédország), Papp Kristóf (Lindenwood – Egyesült Államok), Sofron István (BJAHC), Szongoth Domán (KooKoo – Finnország), Varga Balázs (JYP – Finnország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik