A „militáns kiképzést” kapó észak-koreaiak 43 év után juthatnak ki

Vágólapra másolva!
2009.06.17. 00:05
Egy győzelem elég a dél-afrikai repülőjegyhez: 1966 után juthat ki ismét labdarúgó-világbajnokságra Észak-Korea válogatottja, ha le tudja győzni Rijádban Szaúd-Arábiát. Még egy iksz is jó lehet a KNDK-nak, ha Irán nem nyer Dél-Koreában – az északiak ráadásul már ismerni fogják a csoport másik selejtezőjének eredményét. A valóságos katonai kiképzéssel felkészített KNDK-alakulat a riválisok szerint a világ legjobb kondíciójú nemzeti csapata.
Életük legnagyobb meccse előtt állnak: az észak-koreaiak saját kezükben tartják a sorsukat
Fotó: Reuters
Életük legnagyobb meccse előtt állnak: az észak-koreaiak saját kezükben tartják a sorsukat
Életük legnagyobb meccse előtt állnak: az észak-koreaiak saját kezükben tartják a sorsukat
Fotó: Reuters
Életük legnagyobb meccse előtt állnak: az észak-koreaiak saját kezükben tartják a sorsukat

Minden idők egyik legnagyobb meglepetéscsapata volt az 1966-os, angliai labdarúgó-vb-n Észak-Korea. Az előzetesen kissé megmosolygott KNDK akkor simán kikapott a szovjetektől, a hajrában mentett pontot Chile ellen, majd óriási szenzációt okozva legyőzte a nemzeti hőssé váló Pak Du Ik góljával Olaszországot.

Az esélyesnek tartott squadra azzurrát paradicsomokkal dobálták meg a hazatérés után a feldühödött drukkerek, az eksztázisban játszó Észak-Korea pedig a negyeddöntőben 25 perc alatt 3–0-s vezetést szerzett Portugália ellen.

A luzitánok a zseniálisan játszó Eusébio mesternégyesével fordítottak, majd 5–3-ra nyertek – ázsiai csapat pedig a 2002-es vb-ig egyszer sem került ennyire közel a legjobb négy közé jutáshoz. Az északiak azóta sem álmodozhattak hasonló sikerről, három pont szerdán Szaúd-Arábia ellen viszont biztosan Dél-Afrikáig repíti őket. Ha a szaúdiak elbuknak, 1994 óta először maradnak le a vb-ről.

A csapat nagy része a hadsereg együttesében játszik és 15 éves kora óta együtt gyakorol. A fiatalok kőkemény „kiképzést” kaptak, mint ahogy azt Pak Te Vun, a dél-koreai Sports Seoul újságírója elmondta az angol Telegraphnak.

„Úgy edzenek, mintha nem labdarúgócsapatról, hanem egy elit katonai egységről lenne szó. Tudományos munkáról szó sincs, futnak és erősítenek, mint az őrültek. Így aztán valószínűleg egy csapat sem veheti fel a versenyt velük erőnlétben a világon” – mondta a szakíró, aki arról is beszélt, hogy Észak-Korea részben megnyitotta a vasfüggönyt játékosai előtt.

„Néhány játékos Oroszországba és Svájcba szerződhetett, An Dzsun Hak Dél-Koreában, míg a legjobb csatáruk, Dzsong Te Sze Japánban profiskodik, utóbbi megkapta a nép Rooneyja becenevet.”

A légiósok szinte egytől egyik a Japánban élő koreai etnikai csoport tagjai, nekik ugyanis engedi az észak-koreai szövetség, hogy külföldre szerződjenek, nem úgy, mint „rossz helyre született” társaiknak – utóbbiak közül csak a legnagyobb tehetségeket engedik ki. A csapatot idegenbe elkísérő szurkolók is a kisebbségi csoportba tartoznak, hiszen az „átlagpolgár” nem sok lehetőséget kap az utazgatásra.

Amennyiben az északiak döntetlent játszanak, sorsuk a „testvérek” kezében van, de még egy vereség esetén is tovább élhet álmuk a kijutásról, hiszen a pótselejtezőre még így is jók lehetnek. A másik ázsiai csoportból Ausztrália és Japán már kijutott, a pótselejtezős helyre Bahrein pályázik a legnagyobb eséllyel – egy iksz is elég nekik Üzbegisztán ellen, hazai pályán.

Utóbbi meccsnek is van pikantériája, nem is kevés: a 2006-os vb-selejtezőkön a két csapat a pótselejtezős helyért feszült egymásnak. Az üzbégek 1–0-ra vezettek otthon, majd berúgtak egy tizenegyest, de a gólt a játékvezető egy hazai játékos korai befutása miatt nem adta meg, majd műhibát elkövetve kifelé ítélt szabadrúgást.

A meccset a FIFA újrajátszatta, ezen már 1–1-es eredmény született, majd Bahreinben 0–0, tehát a teljesen vétlen üzbégek elbuktak, és az arab csapat játszhatott (vesztes) pótselejtezőt Trinidad és Tobagóval. Most jöhet a revans.

VB 2010

ÁZSIAI ZÓNA, 4. SELEJTEZŐKÖR, 8. FORDULÓ


1. CSOPORT
Ausztrália–Japán 12.20
Bahrein–Üzbegisztán 18.30

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ausztrália 7 5 2 10–0 17
2. Japán 7 4 3 10–4 15
3. Bahrein 7 2 1 4 5–8 7
4. Katar 8 1 3 4 5–14 6
5. Üzbegisztán 7 1 1 5 5–9 4

2. CSOPORT
Dél-Korea–Irán 13.00
Szaúd-Arábia–Észak-Korea 20.00

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dél-Korea 7 4 3 11–3 15
2. Észak-Korea 7 3 2 2 7–5 11
3. Szaúd-Arábia 7 3 2 2 8–8 11
4. Irán 7 2 4 1 7–6 10
5. Arab Emírségek 8 1 7 6–17 1

AZ ÚT DÉL-AFRIKÁBA

Ausztrália, Japán és Dél-Korea már vb-résztvevő. Kijut még egyenes ágon a 2. csoport 2. helyezettje, míg a két 3. helyezett előbb ázsiai pótselejtezőt játszik egymással, a győztes pedig Új-Zéland ellen harcolhatja ki a világbajnoki kijutást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik