Mégsem lesz Eb-meccs 2021-ben a Puskás Arénában? (Fotó: archív)

 

A francia Le Parisien hétfő délután számolt be arról, hogy az egy évvel elhalasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mégsem „összeurópai” rendezésű lehet a koronavírus-járvány következtében.

A párizsi lap forrásai szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyre távolabb kerül az eredeti tervtől, miszerint 12 országban – köztük Magyarországon, a Puskás Arénában – rendezzék meg a kontinenstornát, és helyette a 2018-as világbajnokság már kipróbált helyszínén, Oroszországban lesz az Eb.

A lap emlékeztet: egy ilyen méretű tornát 12 országban megrendezni normális körülmények között is óriási kihívás, ám a koronavírus-járvány megfékezését célzó szigorú intézkedések szorításában, a sportversenyeknél alkalmazott „buborékrendszerben” szinte lehetetlen vállalkozás.

A Le Parisien hivatalosan is megkereste az UEFA-t, amely azonban nem kívánta kommentálni az értesülést, és leszögezte: a megfelelő időben mindent közölni fog a jelen állás szerint 2021. június 11-én kezdődő Európa-bajnoksággal kapcsolatban.

Mint ismert, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga legutóbbi kiírásának végjátéka is egy országban összpontosult. Ugyancsak a koronavírus-járvány miatti átszervezések következtében került Budapestre az Európai Szuperkupa-mérkőzés – abban a helyzetben hazánk volt a vészforgatókönyv egyik kedvezményezettje.

A jelenleg érvényes menetrend szerint Amszterdam, Baki, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár fogadja Európa legjobb válogatottait, igaz, a közelmúltban felvetődött, hogy Azerbajdzsánban mégsem rendeznek meccset a Hegyi-Karabahban kiújuló fegyveres harcok miatt.

Budapesten az eredeti kiírás szerint négy mérkőzést rendeznének, ami eggyel több is lehet. Az említett azeri–örmény konfliktus miatt Magyarországon kerülhet sor egy negyeddöntőre is, ha – például az esetleges sikeres vakcinafejlesztéseknek, a tavasszal lehetővé váló tömeges oltásoknak köszönhetően – javul a járványhelyzet, és marad a 12 országos rendezés.

Emlékeztetőül, a magyar válogatott november 12-én fogadja Izlandot a Puskás Arénában, a mérkőzés győztese kijut az Európa-bajnokságra. Ha a mieink részt vesznek a tornán, akkor Németországgal, Portugáliával és Franciaországgal kerülnek egy csoportba.