Százhúsz évnyi címlapsztori – könyv a Nemzeti Sport 1903 óta íródó történetéről

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.01.11. 16:15
null
2023 szenzációja: Szoboszlai Dominik Liverpoolban – ez a címlap is befért még a Nemzeti Sport 120 évét összegző kötetbe
A kötet úgy beszéli el a mögöttünk hagyott jó tizenkét évtized sporttörténetét, hogy az egyes évek egy-egy emblematikus címlapját bemutatva, szöveges magyarázattal kiegészítve széles metszetet ad az érintett korszakról; a sportélet eseményeiről, a változó politikai háttérről, az aktuális kulturális közegről és nem utolsósorban a Nemzeti Sport szerkesztőségi ügyeiről.


„Bátorkodom még szíves figyelmét felhívni a most sajtó alatt levő árjegyzékemre. A világhírű J. & S. Scheffield raketek egyedüli raktára Magyarország részére.”  Amennyiben Macher Rezső „tennis-raket javító, tennis-pálya készítő és felszerelő” mester Koronaherceg utca 3. alatt működő lawn-tennis sportüzletének újsághirdetéséhez dátumot kellene társítanunk, az elegáns és finom nyelvezet alapján jó eséllyel a huszadik század első éveinek valamelyikére tippelnénk. Ha pedig hozzátesszük, hogy az éppen „Nemzeti Sport és az Automobil” címmel terjesztett lap ugyanezen számában a frissen megnyitott Tusnádfürdői Sporttelep is reklámozta magát egyebek mellett a távírda- és telefonszolgáltatásával, a svédtorna, a galamblövészet, a lég- és napfürdő lehetőségeivel, még határozottabban érezhetjük a századelő fuvallatát. Így repítenek vissza egy újság betűi régi korok elfeledett világába, és az időutazás kínálta kalandok megunhatatlanok. Ne felejtsük, a fenti két szöveglelettel még csak az apróhirdetéseket idéztük fel az immár több mint százhúsz éves sportlap 1908. augusztus 1-jén megjelenő lapszámából...

Amire azonban a 120 év, százhúsz címlap című, az N. S. Média és Vagyonkezelő Kft. gondozásában – a Nagy Béla-program támogatásával – megjelent ünnepi kötet vállalkozik, sokkal több kronologikus reklámszemlénél. Úgy beszéli el a mögöttünk hagyott jó tizenkét évtized sporttörténetét, hogy az egyes évek egy-egy emblematikus címlapját bemutatva, szöveges magyarázattal kiegészítve széles metszetet ad az érintett korszakról; a sportélet eseményeiről, a változó politikai háttérről, az aktuális kulturális közegről és nem utolsósorban a Nemzeti Sport szerkesztőségi ügyeiről. Ilyen laptörténeti mérföldkő az először a sajtószabadság napján, 1903. március 15-én kinyomott újság vezércikke („A kibontott zászlóra a testi nevelés és testedzés eszméit írta fel, ezeket az eszméket, a sport szeretetét akarja általánossá tenni és beleoltani minden magyar lelkébe” ), a hét év gazdasági kényszerszünet után, 1919-ben Képes Sport néven újraindított lap lendületes rajtja, valamint az önállósodás 1922-es ünnepi mozzanata, amellyel a Vadas Gyula főszerkesztő nevével fémjelzett Nemzeti Sport Lapkiadó Részvénytársaság megszerezte a kiadási jogot a Honvédelem Sajtóvállalat Rt.-től. Vagy hogy későbbi példákat említsünk, 1945-től a munkásmozgalmi hangulatú NépSport nevet viselte a lap, az 1956-os forradalom nyomán néhány hónapig átmenetileg Sport címmel futott, az 1990-es szerkesztőségi rendszerváltás pedig Nemzeti (Nép)sport fejléccel virradt az olvasókra.

Így kezdődött: a Nemzeti Sport első címlapja 1903-ból
Így kezdődött: a Nemzeti Sport első címlapja 1903-ból


Ám megnyugtathatjuk azokat, akik elsősorban nem a százéves apróhirdetések udvarias nyelvezetére vagy a sportújság tulajdonosváltásaira kíváncsiak: az e-mailben megrendelhető (rendeles@nemzetisport.hu), 7990 forintért (plusz 1330 forint postaköltségért) megvásárolható ünnepi könyv a sport iránt érdeklődőknek kínálja a „legvastagabb” tartalmat. A La Gazzetta dello Sport 2012-ben megjelent, hasonló koncepcióval készült címlapkötetének ihletéséből született kiadvány a magyar sportmúlt gazdag eseményfeldolgozását és bámulatos arcképcsarnokát tárja a nyilvánosság elé. A teljesség igénye nélkül itt van a lapokon Csik Ferenc berlini bravúrúszása, a londoni 6:3, a labdarúgó-világbajnokság párizsi és berni elbukott döntője, Keleti Ágnes melbourne-i aranysorozata, Balczó András müncheni parádéja, a mexikói futball-vb magyar–szovjet 0–6-ja, Egerszegi Krisztina csodaúszása, a Fradi 1995-ös BL-menetelése, a vízilabda-válogatott olimpiai csillogása, a magyar futballcsapat Eb-kijutása és még számos feledhetetlen pillanat, egészen a 2023-as könyvzárta előtti legutolsó mozzanatig, Szoboszlai Dominik liverpooli szerződtetéséig.

Ilyen hatalmas válogatást nem lehet összeállítani sem jól, sem rosszul – csak erélyesen, határozott szerkesztői kézzel, a tájékozottság magabiztossága mellett is vállalt szubjektivitással. Ha valaki nekiáll keresni a kimaradt epizódokat, a megkérdőjelezhető választásokat, előre szólunk, sikerélménye garantálva van. Egyszerűen azért, mert ez ilyen műfaj: százhúsz év valamennyi történését, fordulatát, lényeges részletét százhúsz címlappal maradéktalanul elmesélni nyilvánvalóan lehetetlen.

L. Pap István kollégánk felkészültségét és rendíthetetlen biztossággal végzett szerkesztői munkáját dicséri, hogy a végeredményt látva utóbbira külön fel kell hívni a figyelmet.

(L. Pap István /szerk./: 120 év, százhúsz címlap. N. S. Média és Vagyonkezelő Kft., 2023)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. január 6-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik