Cseke Lilla legnagyobb félelmei: eltévedés, lassulás, feladás

Vágólapra másolva!
2022.08.03. 09:28
Az Ultrabalaton női győztese is kapott már olyan kritikát, ami miatt elgondolkozott, hogy abbahagyja a futást. A Csupasport olvasóinak elárulja, hogyan szokott túllendülni a nehézségeken.

Nemrég eltévedtem egy hegyi úton, és az erdő sűrűjében találtam magam. Egyszer csak a kitaposott ösvény is eltűnt a lábam alól. Gondoltam, felhívok valakit, és megvárom, míg értem jönnek, de ez nem működött. Már kezdett sötétedni… Az első pánik után valahogy kikeveredtem a fák közül, és egy útelágazásnál találtam magam. Na most merre…? Végül jól végződött a kalandom, és még épp sötétedés előtt hazaértem (a nagy ijedtségre le is gurítottam egy pálinkát). Elalvás előtt eszembe jutott jó néhány félelmem a futással kapcsolatban…

„Nem vagyok elég gyors…”
„Lemaradok…”
„El fogok tévedni…”
„Fel kell adnom a versenyt, úgysem fog sikerülni…”
„Ki fogok csúszni a szintidőből…”

„Nem való ez nekem, abba is hagyom…”

Ismerős mondatok, ugye? Amiket addig ismétlünk magunkban, amíg tényleg lemaradunk, eltévedünk, feladjuk, kicsúszunk… Vagy kimaradunk közösségi futásokból, versenyekből, mert el sem indulunk. Sokszor vannak nekem is hasonló gondolataim, félelmeim. Persze, nem alaptalanok.

Fotó: Tumbász Hédi

Ha gyorsabb futók közé kerülök – akár közösségi futáson, akár edzésen, versenyen –, igyekszem tanulni tőlük, felvenni a tempójukat. Ha nem is tudom tartani velük a lépést, legalább megpróbáltam, és ha lemaradok, elfogadom, hogy most ott tartok, ahol, és abból próbálom kihozni a maximumot.

Fotó: Tumbász Hédi

Ha sikerül leküzdeni egy-egy akadályt, óriási erőt és lendületet tud adni. Bár nehéz legyőzni a kishitűséget, az önbizalomhiányt, vagy elhessegetni azt a gondolatot, hogy „erre úgysem vagyok képes”, megéri újból és újból elindulni. Szimpatikus egy közösségi esemény? Csatlakozz, ismerkedj, találj új társakat. Álmod, hogy fuss egy maratont? Készülj következetesen, keress edzéstervet vagy akár edzőt is. Imádod a terepet? Keress hozzá társakat, próbálkozz instant körökkel, járjatok be útvonalakat, vagy csatlakozz terepfutócsapathoz. Ha megküzdesz a félelmeiddel, az első lépést már megtetted. Ehhez kívánok sikert és örömteli futásokat!

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…
4. Legbosszantóbb bakik
5. A legnagyobb áldozatok

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik