Földrengések epicentrumának nyomában

Rác BenedekRác Benedek
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 18:46
Egy igazán speciális témájú terepfutóversenyre kerül sor vasárnap Ilinyben, egy kétszáz főnél is kevesebb lélekszámú nógrádi megyei községben.

Iliny. Egy 164 fős nógrádi község, alig tíz kilométerre Balassagyarmattól. A település neve talán a földrengések kapcsán lehet ismerős, hiszen 2015 első napján öt rengést is észleltek a környéken, a legerősebb 4.5 erősségű volt.

„A barátaimmal beszélgettünk arról, hogy szeretnénk egy futóversenyt szervezni, hiszen csodaszép környezetben lehet futni, a Cserhát talán legszebb része található itt, szinte poszterre kívánkozik, a verseny útvonala pedig a négy földrengés epicentrumát köti össze – tudtuk meg Sztancsik József főszervezőtől. – Az idei már az ötödik alkalom lesz, és idén azzal cifrázzuk a rendezést, hogy nemcsak terepfutóversenyt rendezünk, hanem terep-akadályfutás is lesz vasárnap. Szerencsére igen népszerű a viadal, neves futók is érkeznek, illetve külföldi résztvevőink is vannak.”

Sztancsik József hangsúlyozta, remek minőségű pálya várja a futókat, akik az ellátást is dicsérték korábban, ráadásul különleges hangulatban. lehet versenyezni. Ahogy említettük, a faluban összesen 164-en (valójában 140-en) laknak, közülük 90 nyugdíjas, ilyenkor azonban gyakorlatilag mindenki megmozdul, a legidősebbeken is látszik a boldogság és a büszkeség, hogy ilyen rendezvénynek ad otthont Iliny.

„Eddig a falunappal azonos napon rendeztük a versenyt, most vasárnap lesz a futás, szombaton pedig a falunap, amelyen kulturális és gasztronómiai programokkal várjuk a érdeklődőket – folytatta Sztancsik József. – Az útvonal nagy része erdőben, árnyékos helyen vezet, így a meleget is könnyebb lesz elviselni.”

A Földrengető terep- és akadályfutó-versennyel ráadásul nem ér véget az idei viadalok sorozata Ilinyben, szeptemberben ugyanis itt kerül sor a terepduatlon magyar bajnokságra,és egy hegyikerékpáros maratoni is szervezés alatt áll.

(Fotó: iliny.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik