NBA: megbotlott a Mavericks, playoffban a Grizzlies

AGÁRDI LÁSZLÓ, HEGEDŰS RÓBERT (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ, HEGEDŰS RÓBERT (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.03.25. 10:16
null
Győzelmével bejutott a rájátszásba a Memphis (Fotó: Getty Images)
A Dallas hazai pályán rontott a Hornets ellen és nincs play-in helyen, a Grizzlies szétszedte a Houstont és bejutott a rájátszásba az észak-amerikai profi kosárliga ma hajnali játéknapján. Az esélyesek közül sima győzelmeket szállított a Boston és a Milwaukee, a Warriors legyűrte a Harden nélküli Phillyt, hozta a kötelezőt a Raptors, Kings és a Wizards, míg a Lakers a szezon során először érte el az 50 százalékos mérleget a Thunder kárára.

Boston Celtics–Indiana Pacers 120–95

Tatum megdöntötte Bird egyik franchise rekordját. Jayson Tatum néhány kicsit rosszabb meccs után ismét jó formát fut, a Kings után a Pacerst is megszórta, és a 34 pontja azt is jelentette, hogy a szezon során 40. alkalommal érte el a 30 pontos határt, ezzel megdöntötte Larry Bird csapatrekordját – a Celtics-legenda az 1987/88-as szezonban 39 alkalommal dobott legalább 30 pontot. A hazaiak győzelméhez nem fért kétség, az első negyedet követően megszilárdították a védekezésüket, míg támadásban Tatum mellett Jaylen Brown (27 pont, 7 lepattanó) és Derrick White (22 pont, 9 gólpassz) is villogott, csapatként pedig 18 triplát küldtek a helyére, nem volt esélye a Pacersnek. A vendégeknél visszatért ugyan Tyrese Haliburton (20 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz), illetve beszórt 20 pontot Myles Turner is, más ugyanakkor nem tudott előlépni tőlük, a padra szoruló Buddy Hield is csak 2/9 jó dobással zárt. A Celtics így továbbra is a Bucks nyomában lohol, 2,5 meccs a hátrányuk a listavezetőhöz képest, míg a Pacersnek ugyanennyi a lemaradása a 10. Bullstól, vagyis az utolsó play-int érő helytől.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 34/9, Brown 27/9, White 22/15
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 20/3, Turner 20/3, Jackson 12

Washington Wizards–San Antonio Spurs 136–124

A Wizards bírta tovább. Mindkét csapat erősen tartalékosan lépett pályára, a hazaiaktól Bradley Beal és Kyle Kuzma, a vendégektől Devin Vassell, Jeremy Sochan és Zach Collins hiányzott, ugyanakkor egyik félnek sem akadt gondja a támadójátékra. A mérkőzés jelentős részében a Wizards járt előrébb, és ugyan a harmadik negyed végére felzárkózott a Spurs, ez csupán átmeneti fellángolásnak bizonyult, a 37–26-os negyedik negyeddel a hazaiak javára billent a mérleg nyelve, így 2,5 meccsre csökkent a hátrányuk a keleti 10. helytől. Beal és Kuzma nélkül is remekül támadott a Wizards, csapatként 60 százalékkal dobtak mezőnyből, a helyére küldtek 15/30 triplát, és négyen is átlépték a 20 pontos határt: Corey Kispert vezérré lépett elő a maga 26 pontjával és 6/9 bedobott hármasával, Deni Avdija (21 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) és Kristaps Porzingis (23 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) egyaránt sokoldalú játékkal jelentkezett, míg Delon Wright a padról hozott lendületet a maga 24 pontjával, ahogyan Jordan Goodwin (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is nagyot játszott csereként beszállva. A Spurs nem tudta tartani a lépést, mert hiába ért el tőlük hét játékos is kétszámjegyű termést, a negyedik negyedben senki sem tudott előlépni, így Keldon Johnson 30 pontos, 10 lepattanós dupla-duplája nem ért győzelmet, ahogyan Keita Bates-Diop 20 pontja és 4/5 bedobott triplája sem.

A Wizards legjobb dobói: Kispert 26/18, Wright 24/9, Porzingis 23/6
A Spurs legjobb dobói: Johnson 30/9, Bates-Diop 20/12, McDermott 18/9

Toronto Raptors–Detroit Pistons 118–97

Tartalékosan is hozta a kötelezőt a Raptors. A hazaiaknál ezúttal sem játszott Scottie Barnes, Gary Trent Jr. és Precious Achiuwa sem, ugyanakkor a ligautolsó Pistons ellen így is kötelező volt hozniuk a győzelmet, és ennek megfelelően már a nagyszünetben 20 ponttal vezettek. Pascal Siakamra nem volt válasz, az erőcsatár 32 ponttal, 5 lepattanóval és 9 gólpasszal jelentkezett, a padról beszálló Chris Boucher (19 pont, 13 lepattanó) is domináns teljesítményt nyújtott, emellett működött a védekezés is, így az is belefért a Raptorsnak, hogy Fred VanVleet mindössze 5/16 dobását süllyesztette el. A vendégektől egyedül Jaden Ivey tudott komolyabb veszélyt jelenteni a gyűrűre, ugyanakkor a 20 pontjára és 8 gólpasszára jutott 9 eladott labda is, csapatszinten 22 alkalommal veszítették el a játékszert, így hiába dobtak hatékonyabban az ellenfelüknél, azt nem tudták ellensúlyozni, hogy 19 dobással kevesebbet ereszthettek el, és a 6/25-ös triplázás sem segítette őket. A Pistons sorozatban az ötödik meccsét bukta el, az elmúlt 17 találkozóján pedig a 16. zakóját könyvelhette el, míg a Raptors két vereség után tudott javítani, és legközelebb a play-in vonal eléréséért küzdő Wizards ellen vívnak fontos meccset.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 32/6, Boucher 19/6, VanVleet 18/9
A Pistons legjobb dobói: Ivey 20/6, Bagley III 14, Wiseman 14

Memphis Grizzlies–Houston Rockets 151–114

A Grizzlies megünnepelte a playoffba jutást. A Denver után a Memphis a második nyugati csapat, amely biztosította helyét a rájátszásban, ezt pedig stílusosan tették: már az első negyedben beszórtak 42 pontot, a nagyszünetben pedig 83–52-re vezettek. A hazaiaknál továbbra is Tyus Jones kezdett irányítóban, ki is osztott 9 gólpasszt, Desmond Bane beszórt 5/7 hármast, az első ötös kiválóan működött, de a padról is jöttek a klasszis teljesítmények: Luke Kennard franchise-rekordot jelentő 10/11 triplát bombázott be, Ja Morant 19 perc alatt 8/12-es mezőnymutatóval és 8 gólpasszal jelezte, hogy kezdi visszanyerni a formáját. Az utóbbi kilenc meccséből nyolcadikat nyerő Grizzlies végül majdnem 60 százalékkal triplázott, erre pedig a mostanában jó meccseket hozó Rockets-nak nem akadt válasza. Még támadásban igyekeztek tartani a lépést, de a védekezésük átjáróháznak bizonyult – pár nappal ezelőtt még szoros meccset tudtak játszani ellenfelükkel, amivel azt érték el, hogy Bane-ék egy fokkal komolyabban vették őket.

A Grizzlies legjobb dobói:
Kennard 30/30, Bane 25/15, Morant 18/3, Jackson Jr. 18.
A Rockets legjobb dobói: Eason 21/3, Smith Jr. 20/6, Porter Jr. 20/3.

Dallas Mavericks–Charlotte Hornets 109–117

Ez már egyre kínosabb. A Hornets minden dicséretet megérdemel, a foghíjas vendégek már tét nélkül játszanak, ráadásul back-to-back léptek pályára, de PJ Washington (28 pont, 6 lepattanó) és Gordon Hayward (25 pont, 9 gólpassz) vezetésével kiváló csapatjátékot mutattak be: a kezdőötös minden tagja, összesen hét játékos ért el legalább 10 pontot, majdnem 40 százalékkal tripláztak. Dennis Smith Jr. 9 gólpasszt, Nick Richards dupla-duplát, JT Thor 3 labdaszerzést és 2 blokkot jegyzett, folyamatosan jöttek az extra játékok. A Dallasnál hiába játszott újra együtt Luka Doncic (34 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) és Kyrie Irving (18 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz), kettejüknek sikerült összehozniuk egy 3/17-es triplamutatót, ami most nem fért bele. Dwight Powell hiába dobott 7/7-tel mezőnyből, a padról hiába szállt be jól Christian Wood és Frank Ntilikina, a Dallas egyszerűen nem tudott felpörögni, ezt pedig a harmadik negyedig nézte tétlenül a közönség, elkezdték kifütyülni a saját csapatukat. Itt összekapták magukat, egy pontra feljöttek, de a Hornets rögtön válaszolt egy 10–0-val, onnantól pedig már a vendégek nem engedték fordítani a Mavericks-et. Erre nem lehetne magyarázat Tim Hardaway Jr. betegség miatti távolléte, Jason Kidd vezetőedző csak egy dolgon csodálkozott, hogy a drukkereik már nem az első negyedben kezdtek el pfújolni. Az utóbbi nyolc meccsből hatot bukott a Dallas, és addig gyengélkedtek, hogy jelenleg a 10–11. helyen állnak. A rossz hír, hogy most mennek ötmeccses keleti túrára, Charlotte-ban kezdenek, majd vár rájuk egy 76ers-Heat-Hawks sorozat...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 34/6, Irving 18/3, Wood 14/3, Powell 14.
A Hornets legjobb dobói: Washington 28/6, Hayward 25/3, Mikhailiuk 13/9.

Utah Jazz–Milwaukee Bucks 116–144

A Bucks kihasználta a mélységét. A vendégeknél nem léphetett pályára Khris Middleton, de igazából nem okozott gondot a hiánya: Grayson Allen 5/9, Pat Connaughton 6/10, Jrue Holiday 4/5 hármast szórt be, Janisz Adetokunbo(Giannis Antetokounmpo) 24 pontja mellett 11 gólpasszt jegyzett, Brook Lopez pedig 17 pontja és 14 lepattanója mellett 7 blokkot osztott ki. Amikor a kezdők leültek, feljött Jevon Carter és Joe Ingles, akik kiosztottak 10 gólpasszt a társaknak, így aztán folyamatosan pörgött a vendégek támadójátéka és az első félidőben két nagyobb rohammal 15 pontos előnyt alakítottak ki. A harmadik negyedben ebből csináltak egy 31 pontos fórt, innentől kezdve pedig formalitássá vált a végjáték. A Jazznél Lauri Markkanen, Jordan Clarkson és Collin Sexton továbbra is maródi, így hiába az olasz Simone Fontecchio (26 pont, 9/16 mezőnyből) teljesítménye, a mostanában remeklő Talen Horton-Tucker, Ochai Agbaji és Walker Kessler is gyengén játszott, ezúttal pedig a kispad sem tudott fellépni. A Bucks sorozatban 3. sikerével egyre magabiztosabban menetel az alapszakasz-elsőség felé, bár legközelebb a Nuggets otthonában lépnek fel, a Jazz pedig visszacsúszott a 12. helyre Nyugaton – nincs messze a play-in vonala, de most a Sacramento és a Phoenix következik, ellenük kevés eséllyel indulnak.

A Jazz legjobb dobói: Fontecchio 26/12, Olynyk 16/6, Horton-Tucker 13.
A Bucks legjobb dobói: Allen 25/15, Connaughton 22/18, Adetokunbo 24/3.

Golden State Warriors–Philadelphia 76ers 120–112

A végén hiányzott Harden. A vendégek játékmestere továbbra is Achilles-gondokkal küzd, de három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy Joel Embiid (46 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz), illetve a Tobias Harris-Tyrese Maxey páros vezetésével a Philly behúzhatja a győzelmet. Szoros első félidő után a harmadik negyedben mindkét oldalon jobban muzsikáltak a vendégek, azonban a negyedik negyed elején a cseresor nem tudta tartani a hazaiakat, különösen Jordan Poole-t, itt visszajött a meccsbe a Warriors. Bár a visszatérő Embiid csapata következő 13 pontját szerezte, itt már teljesen elfogyott mellőle a csapat és vereség lett a vége. Különösebb probléma azért nincs, a gárda összességében remek formában van, Harden várhatóan jövő hét elején visszatérhet, a keleti második Boston nincs messze – talán a sorsolásuk nehéz egy kicsit, hiszen most még mennek Phoenixbe és Denverbe, és az utána következő meccseik között sincs könnyűnek mondható.

Jordan Poole volt a hős. Steph Curry (10/18 mezőnyből, 2/7 tripla, 8 lepattanó, 3 gólpassz) és Klay Thompson (6/13 tripla, 6 lepattanó) is jól játszott, de azért messze nem tökéletesen, így aztán nagy szükségük volt Draymond Greenre és Kevon Looney-ra, akik írd és mondd 17 lepattanót és 17 gólpasszt (!) osztottak ki a mérkőzésen amellett, hogy végigbirkózták a meccset Embiiddel. Az MVP-jelölt center hatalmas károkat okozott, alig tudták lelassítani, így aztán a padról elő kellett lépnie Jordan Poole-nak. A hátvédnek el is sült a keze, 33 pontot, közte 6/11 hármast termelt, és a negyedik negyedben még rátett egy lapáttal: végigjátszotta a 12 percet, segített felzárkózni, majd amikor Embiid még egy utolsó rohamot indított, rendre válaszolt a kosaraira. 112–110-nél is ő vágta be a meccset végül eldöntő hármast, összességében 19 pontot tartogatott a záró játékrészre. Draymond Green elmondta, hogy nem akarnak a play-inben játszani, mert korábban már átélték, mennyire veszélyes, így foggal-körömmel kapaszkodnak, hogy megragadjanak a 4-6. helyen – egyelőre hatodikok, legközelebb a közvetlen rivális Wolves ellen tovább stabilizálhatják pozíciójukat.

A Warriors legjobb dobói: Poole 33/18, Curry 29/6, Thompson 21/18.
A 76ers legjobb dobói: Embiid 46/3, Harris 23/3, Maxey 21/12.

Portland Trail Blazers–Chicago Bulls 96–124

A Bulls hozta a kötelezőt. A Portlandél négy kezdőjátékos (Damian Lillard, Jusuf Nurkic, Jerami Grant és Anfernee Simons) is hiányzott kisebb-nagyobb sérülések miatt, így aztán a hazaiaknál tartalékos kezdőötös futott ki a pályára, akik ugyan az első negyedben még tartották magukat, a másodikban viszont egy 35–19-es ütést vitt be a Chicago és onnantól igazából nem volt kérdés, hogy a vendégek nyernek. A Blazersben az újonc Shaedon Sharpe-ot bedobták a mélyvízbe, Zach LaVine ellen kellett játszania, amit támadásban megoldott, védekezésben viszont nem igazán, de ez volt az a meccs, amikor nyugodtan fel lehetett mérni, hogy hol tart a fejlődésben. A Bulls-nál kisebb izomsérülés miatt hiányzott DeMar DeRozan, de LaVine (33 pont, 6/9 tripla, 8 gólpassz) és Nik Vucevic 23 pont, 10/13 mezőnyből, 15 lepattanó) stabilan állt a vártán, a padról pedig Coby White és Ayo Dosunmu párosa 32 pontot, 7/9 hármast és 11 gólpasszt szállított, ezekkel az extrákkal pedig gond nélkül nyertek is a vendégek. A Blazers már 3-4 meccsel a play-in vonal alatt helyezkedik el, minimálisra csökkentek az esélyeik, a Bulls viszont kezd megragadni a keleti 10. helyen, jelenleg 2 győzelemmel állnak jobban, mint az őket üldöző Pacers-Wizards duó.

A Trail Blazers legjobb dobói: Sharpe 24/12, Watford 15, Walker 14.
A Bulls legjobb dobói: LaVine 33/18, Vucevic 23/3, White 19/12.

Sacramento Kings–Phoenix Suns 135–127

Egyszerre jól és rosszul alakult a Kings harmadik negyede. Az első félidőben pocsékul védekezett a Sacramento és bár támadásban 56 pontot szereztek, ez az ő szintjükön kicsit kevés. A harmadik negyed elején viszont sikerült pár jó védekezést bemutatniuk, tudtak csinálni pár futást és szépen lassan a felállt védelem elleni játékuk is felpörgött. A negyedet 45–26-ra nyerték, azonban az örömöt elhomályosította, hogy az addig remeklő De'Aaron Fox combhajlítója megfájdult és ki kellett szállnia a meccsből. A harmadik-negyedik negyed fordulóján a Suns cseresora is felpörgött, visszahozták csapatukat a meccsbe, de a végén a Kings egyszerűen több lábon állt, amit ki is használtak. Domantas Sabonis szokás szerint flörtölt egy tripla-duplával (27 pont, 9–9 lepattanó és gólpassz), Kevin Huerter 6/12 hármast vágott be, Harrison Barnes legszebb napjait idézően dobott, az újonc Keegan Murray is remekül célzott – a kispad elég harmatosan teljesített, de ez a tartalékos Phoenix ellen belefért. A Sacto továbbra is nyugati harmadik, még nagyjából 3–4 győzelemre van szükségük, hogy matematikailag is bebiztosítják a dobogót, és a sorsolásuk alapján ezt simán meg kell oldaniuk még akkor is, ha Foxot esetleg pihentetniük kell.

Elfogyott a Suns.
Chris Paul (15 pont, 13 gólpassz, 6 lepattanó) és Devin Booker (32 pont, 10/16 mezőnyből, 12/14 büntető, 8 lepattanó, 5 gólpassz) mindent megtett, ami emberileg lehetséges, de Deandre Ayton és Kevin Durant ma rettenetesen hiányzott. Az első félidőben még sikerült meglepniük a Sacramentót, de fordulás után a hazaiak kíméletlenül feltárták a Suns kezdőötösének összes problémáját. Ha nincs a cseresorból előugró Terrence Ross (30 pont, 6/10 tripla), Jock Landale (8/11 mezőnyből) és TJ Warren (15 pont), akkor a csata hamarabb is eldőlt volna – Devin Booker el is mondta, hogy le a kalappal a második soruk előtt, rajtuk semmi nem múlt. A Suns-nak most egy kicsit figyelnie kell, mert mindössze két meccsnyi távolságba került a play-in, ráadásul most egy kemény meccsük jön a Philly ellen, ugyanakkor a playoff szempontjából nagy bizakodásra adhat okot, hogy a kiegészítők kiváló formába lendültek.

A Kings legjobb dobói: Huerter 29/18, Sabonis 27, Barnes 23/6.
A Suns legjobb dobói: Booker 32, Ross 30/18, Landale 17.

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 116–111

Schröder nyerte meg a végén. A Lakers-nél az utolsó pillanatban D'Angelo Russell csípőgondok miatt nem vállalta a játékot, ám a csapat jól reagált a hirtelen változtatásra, 16 ponttal nyerték az első negyedet. Anthony Davis végig parádésan játszott (37 pont, 15/21 mezőnyből, 15 lepattanó), ugyanakkor a kezdőötös többi tagja nagyon nem találta a dobásait – a kispadról borzasztóan kellett Lonnie Walker IV 20 pontja, de a két középső negyedben így is visszaengedték a Thundert a meccsbe. Az utolsó negyedet egál közeli helyzetből indították, és bár a védekezésük rendeződött, kellett még valaki, aki fellép támadásban. Ezt végül Dennis Schröder vállalta magára, aki az utolsó játékrészben 13 pontot szórt, ebből hatot az utolsó bő három percben. A hazaiak zsinórban harmadik sikerükkel a szezon során először érték el az 50 százalékos mérleget, és jelen pillanatban a 7-8. helyen állnak a Minnesotával. A vereségek számát tekintve két meccsre vannak a negyedik helytől, de mindössze egyre a 12.-től, így Davis szavaival élve továbbra is minden mérkőzés élet-halál – legközelebb a Bulls-t fogadják, utána pedig jön az a négy és fél meccses túra (a Clippers ellen zárnak “idegenben”), ami eldöntheti, merre mozdulnak el.

Sok kockázat a semmiért. A Thunder is benne van a nyugati play-inért folyó harc sűrűjében, ezért úgy döntöttek, hogy tegnap a Clippers és ma a Lakers ellen is bevetik Shai Gilgeous-Alexandert – hiába, mindkét meccset elbukták és most a Dallas-szal állnak a 10-11. helyen. Pedig SGA jól játszott (27 pont, 8 gólpassz), Josh Giddey egyenesen parádézott (27 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz), Lu Dort beszórt 5/8 triplát, sőt a padról Jeremiah Robinson-Earl is segített 14 ponttal. A többiek viszont elég gyengén teljesítettek, a húzóemberek ereje elment arra, hogy felzárkózzanak, így a végjátékra már nem maradt elég energia, hogy felpörögjenek. Most egy napot pihenhetnek, aztán elmennek Portlandbe, ahol bizonytalan, kik ellen kell játszaniuk, majd egy papíron könnyű Hornets-Pistons páros jöhet - persze a Dallas tudna nekik mesélni arról, hogy mennyire könnyűk ezek az elvileg kötelező sikerek.

A Lakers legjobb dobói: Davis 37, Schröder 21/6, Walker IV 20/12.
A Thunder legjobb dobói: Giddey 27/6, Gilgeous-Alexander 27/3, Dort 15/15.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik