NBA: a Suns és a Heat is nyerni akart, győzött a Hornets és a Nets is

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.04.09. 08:40
null
A Suns 17 pontos hátrányból nyert a Jazz vendégeként (Fotó: Getty Images)
Elsősorban a 33 pontot dobó Devin Booker remeklésének köszönhetően a ligaelső Phoenix Suns 17 pontos hátrányt ledolgozva győzött a Utah Jazz vendégeként az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

 

Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 101–131

Csak könnyedén. A back-to-back ellenére egy másodpercig sem adott esélyt a Detroitnak a Milwaukee, a címvédő egészen brutális első negyedet futott és 30-8-ra nyerte meg a nyitó játékrészt – a Pistons nyolc pontja negatív NBA-szezoncsúcs lett, a hazaiak 1/16-tal kezdtek mezőnyből. Ez megadta az alaphangot a folytatásra, a nagyon gördülékenyen és olajozottan játszó Bucks erőlködés nélkül, takaréklángon égve tartotta, menedzselte a tekintélyes különbséget és nem engedte vissza a meccsbe ellenfelét, az első félidőben még gyengébb dobóforma ellenére kérdés nélkül hozta a kötelezőt Mike Budenholzer együttese. Giannis Antetokounmpo 28 perc alatt 30 pontot, 13 lepattanót és 8 gólpasszt tett a közösbe, így egy meccsel a vége előtt 29.9 pontot átlagol a szezon során, nála több időt pedig senki nem töltött most parketten, lehetett pihentetni – George Hill örült ennek leginkább, aki hátfájdalmak miatt csak 16 percet játszott. A Milwaukee így sorozatban harmadszor nyert és a Bostonnal szemben egy meccsnyi előnnyel, keleti másodikként várja az utolsó találkozót – a 40% alatt mezőnyöző és 20%-kal triplázó Pistonsnál viszont hivatalossá vált, hogy franchise-rekordot jelentő sorozatban harmadik alkalommal maradt 25 győzelem alatt az alapszakaszban.

A Pistons legjobb dobói: McGruder 26/12, Bey 20/6, Olynyk 17/3
A Bucks legjobb dobói:
Antetokounmpo 30/3, Lopez 17/9, Middleton 15/9

Washington Wizards–New York Knicks 92–114

A Knicks akarta jobban. Egyik csapat számára sem volt már tétje ennek a mérkőzésnek, a Wizards pedig ki is ültette két "megmaradt" legjobbját, Kristaps Porzingis és Kentavious Caldwell-Pope-ot, így végképp kiürített kerettel lépett pályára. A Knicksnél Julius Randle és Mitchell Robinson hiányzott, de a keret így is sokkal jobbnak tűnt, mint a Washingtoné, ez pedig az első negyed után érvényesült is: azt még a fővárosiak nyerték nyolc ponttal és volt közte 13 is a javukra, de a nagyszünetben már a New York járt előrébb kilenc egységgel. A vendégeknél Obi Toppin élete meccsét játszotta (35 pontos karriercsúcs, 14/22 mezőnyből, 6/9 tripla), Immanuel Quickley is kitett magáért (23 pont, 10 gólpassz) és az is belefért, hogy RJ Barrett negyedóra játék után kiváljon egy térdsérülés miatt. A Knicks az első negyed után 14/30 triplát küldött a gyűrűbe és védekezésben is teljességgel lejátszotta a Washingtont, a playmaker nélkül maradt hazaiak képtelenek voltak érdemi támadójátékot összerakni – illetve ugyan 50%-kal dobtak, de 22 labdát adtak el, amelyekből 33 pontot kaptak, ez megpecsételte a sorsukat. A lényegtelen mérkőzést így a motiváltabb, koncentráltabb Knicks nyerte meg elsősorban Toppin extrájával, ennek köszönhetően pedig helyet is cseréltek a felek a tabellán, már a New York a keleti 11.

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 21/9, Neto 14/3, Avdija 11/3
A Knicks legjobb dobói:
Toppin 35/18, Quickley 23/12, Fournier 17/12

Brooklyn Nets–Cleveland Cavaliers 118–107

Nagy hajrával nyert a Brooklyn. Óriási fordulatokat hozott a mérkőzés, a Nets 15 ponttal nyerte az első negyedet és esélyeshez méltó játékkal hagyta állva ellenfelét, de aztán a visszatérő Evan Mobley-val megerősödő Cleveland visszavágott, a nagyszünetben csak nyolc egység volt közte, a harmadik negyedben pedig fordítottak és héttel vezettek is a vendégek. A záró etapra aztán megint a lovak közé csapott a Brooklyn és nem egészen öt perc alatt egy 16–5-ös rohammal visszavette a vezetést, valamint az irányítást, majd 99–97 után egy újabb 8–0-val törte le a Cavs ellenállását Steve Nash alakulata. Az utolsó percek már nyugodtan teltek, volt közte 15 is a hazaiak javára, összességében 35-19-re nyerték meg ezt a negyedet és a nagy hullámzás ellenére végül 11 pontos győzelmet arattak. Ebben benne volt az is, hogy a Cavs 30% alatt triplázott és 45–31 lett a lepattanózás a Nets javára, illetve a hazaiakat a 95%-os büntetőzés is segítette, de a festékben a Cleveland dominált és összességében mégis jobban dobtak ellenfelüknél Garlandék. Nem játszottak rosszul, de megint kikaptak a közvetlen riválistól, így helyet is cseréltek a felek, már a Nets a keleti hetedik, a Cavs pedig a nyolcadik és Mobley visszatérése mellett csak annak örülhetnek a vendégek, hogy az Atlanta is kikapott, így legalább hátrébb nem csúsztak.

Durant villogott, Mobley visszatért. Öt kihagyott meccs után állt újra rendelkezésre a Cavs újonc magasembere, aki 17 ponttal, 7 lepattanóval, 3 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal tért vissza, rögtön hozzá tudott tenni a festékben. A Cleveland legjobbja persze most is Darius Garland volt, aki 31 pontot szórt 50%-os hatékonysággal, de az igazi átütőerő hiányzott a támadójátékukból, míg a Netsnél Kevin Durantre nem volt ellenszer: a veterán dobógép 36 ponttal, 5 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, 4/6 triplát bombázott be és 10/10 büntetőt süllyesztett el. Ő volt a találkozó legjobbja, de Bruce Brown (18 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 4 blokk) is nagyon kitett magáért és a dupla-duplázó Andre Drummondnak, valamint a 18-6-8-at hozó, bár csak 7/22-t dobó Kyrie Irvingnek is voltak villanásai - számukra egyszerű a képlet, ha vasárnap legyőzik a Pacerst, akkor ők a hetedikek Keleten.

A Nets legjobb dobói: Durant 36/12, Irving 18/3, Brown 18/6
A Cavaliers legjobb dobói:
Garland 31/9, Markkanen 17/6, Mobley 17

Toronto Raptors–Houston Rockets 117–115

Nagy hajrával, Trent Jr. kosarával nyert a Raptors. A vártnál sokkal nehebben tudta megnyerni ezt a mérkőzést a Toronto, a back-to-back második felén pályára lépő, a VanVleet-Anunoby párost ezúttal is nélkülöző kanadaiak ugyanis fáradtnak, tompának tűntek három negyeden keresztül. A 36-20-ra elvesztett első játékrész után azért közeledtek, a nagyszünetben tíz pont alatt járt a különbség, de nem tudták átbillenteni a dolgot, arra az utolsó negyedig kellett várni: azt sikerült végül 32-20-ra megnyerniük és valahogy behúzniuk a győzelmet. Szűk öt perccel a vége előtt, 105-105-nél, egy 18-8-as futással tudtak kiegyenlíteni (előtte 78-78-nál, a harmadik negyedben egyszer már megtették ezt a korábbi 24 pontos hátrányukból felállva), majd átvették a vezetést, de a Houston nem adta fel és rendre egalizált, az utolsó 28 másodpercnek is 115-115-ről mentek neki a felek. A döntő ütést azonban Gary Trent Jr. vitte be, aki 4,8 másodperccel az órán, a támadóidő lejártakor egy floatert küldött a gyűrűbe - robbant a csarnok, az időkérés után pedig kimaradt a houstoni válasz, így óriási csatában, nagy hátrányból felállva, jelentős energiát mozgósítva hozta a győzelmet a Raptors.

Porter Jr. mindent megtett. A mérkőzés legjobbja a vendégek fiatalja, Kevin Porter Jr. volt, aki szétlőtte a Raptorst: 35 pontig jutott 12/23-as mezőnymutatóval, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal, vele a parketten +5-ben volt a Rockets. Az ő remeklésével sikerült 53-29-nél 24 ponttal is vezetniük a texasiaknak, az első negyedben pedig 15/23-at dobtak csapatként, melyből Porter Jr. 3/4 triplával vette ki a részét, majd ugyan később Scottie Barnes egészpályás üldözésbe fogott ellene, de ez sem volt túl hatékony megoldás. A Torontónál ismét Pascal Siakam (29 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz) és a már említett Trent Jr. (26 pont, 5/8 tripla) emelhető ki, a társaság pedig biztosította is, hogy nem végezhet hátrébb az ötödik helynél - a negyedik azon múlik, hogy mennyit betlizik a Sixers...

A Raptors legjobb dobói: Siakam 29, Trent Jr. 26/15, Barnes 16
A Rockets legjobb dobói:
Porter Jr. 35/12, Christopher 20/6, Sengün 17

Miami Heat–Atlanta Hawks 113–109

A végén feljebb kapcsolt a Miami. Tucker, Morris és Oladipo nélkül lépett pályára a keleti első helyet már korábban bebiztosító, így tét nélkül játszó Heat, de a floridaiak nem engedték el az összecsapást, aki ott volt a parketten, az mindent megtett a győzelemért. A találkozó nagy részében rendben volt a védekezésük és bár a második negyedben kapott 39 pont miatt hátrányba kerültek, de a harmadikban visszavették a vezetést és a többi játékrész során nem kaptak 27 egységnél többet. Összességében hét pontnál nagyobb különbség egyik irányba sem alakult ki az este folyamán, végig rendkívül szoros volt a küzdelem és így érkeztünk meg a hajrához is: az utolsó öt perc még 97–103-ról indult, az utolsó három pedig 103–107-ről, a Hawks állt közelebb a győzelemhez. A végén azonban feljebb kapcsolt a Miami, ezt az utolsó három percet ugyanis 10–2-re nyerte meg, Tyler Herro egy nagyon távoli triplát bombázott be, Kyle Lowrynak is volt clutch kettese, fél percnél Bam Adebayo zsákolásával vették át a vezetést, majd Herro büntetői állították be a végeredményt - clutch helyzetben szinte hibátlanul működött a támadójáték, míg a Hawks közben csak triplákat dobált, de mind a négyet kihagyta, plusz eladott egy labdát is. Erik Spoelstra csapata így sorozatban hatodik győzelmét aratta, amihez egyéni extrára sem volt szükség, a végjátékban nagyon magabiztosnak mutatta magát, az alapszakaszt pedig Orlandóban zárja majd.

Ez kellett volna a Hawksnak. A vendégek a Brooklynnal voltak egálban a játéknap előtt, így ők is utolérhették volna a Clevelandet, ehelyett ezzel a vereséggel őket érte utol a Charlotte - márpedig ez nagyon nem mindegy, mert a playinben számít, hogy mit is kell teljesíteni a rájátszásba jutáshoz. Hiába dobott most 35 pontot Trae Young, a végén ő hibázta el a legtöbb clutch dobást és ő vétette a kulcsfontosságú eladott labdát is, így nagy része volt a vereségben - ugyan a 25 pontos Bogdan Bogdanovics és a dupla-duplázó Clint Capela is jól játszott, de a végén ők sem tudtak segíteni, az utolsó percekre egyszerűen elfogyott a tudomány elöl-hátul. Nate McMillan szerint a szoros végjáték nyomását és sebességét nem bírták, ez okozta a vesztüket - ők Houstonba mennek holnap, ha ott nyernek, akkor a kilencedik helyük biztosan megvan, de szeretnének még egyet előrébb lépni.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 24, Butler 20, Lowry 16/6
A Hawks legjobb dobói:
Young 35/9, Bogdanovics 25/9, Capela 17

Chicago Bulls–Charlotte Hornets 117–133

Harmatos Bulls, remeklő Charlotte. Egy félidő alatt megnyerte ezt a meccset a Hornets, a vendégek ugyanis földbe döngölték ellenfelüket: a nagyszünetben 79–51 állt az eredményjelzőn, 28 ponttal vezetett James Borrego csapata, onnantól nem lehetett kérdés. A fordulás után egyik fél sem szakadt meg és bár a negyedik negyedben a Chicago jelentősen kozmetikázott az eredményen, de ez csak arra volt jó, hogy a korábbi 37 pontos különbségből látótávolságon belüli, vállalható vereség legyen, egy másodpercig sem volt esély a szoros végjátékra. A Hornets 60.5%-os mezőnymutatóval, 47.5%-kal bedobott 19 triplával és 100%-os büntetőzéssel zárt, a 34 gólpassz már csak mindezek eredménye, abszolút azt csinált a társaság, amit csak akart - igaz, ebben a Bulls borzasztó védekezése is benne volt, az erőtlen, dekoncentrált hazaiak folyamatosan üres triplákat és ziccereket "ajánlottak fel". A Charlotte élt a lehetőséggel és önbizalomnövelő győzelemmel érte utol az Atlantát az utolsó mérkőzés előtt, míg a Bullsnál eldőlt, hogy a hatodik helyen mennek be a playoffba, de a játékon nagyon sokat kellene igazítani - ezt pedig most már a United Center kiütést nehezen viselő közönsége is jelezte a csapat felé...

A Bulls legjobb dobói: LaVine 23/6, White 19/18, DeRozan 17
A Hornets legjobb dobói:
Ball 24/15, Bridges 20/9, Oubre Jr. 18/12

Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 128–78

50. A kiütéses dallasi győzelem volt a papírforma az "érvénytelen" kerettel küszködő Portlanddel szemben, ez pedig maradéktalanul érvényesült is: a Mavs már az első negyedet 36-13-ra, 23 ponttal nyerte meg, úgyhogy nem maradtak nyitott kérdések. Luka Doncic azért így is játszott 30 percet és végül 39 ponttal, 7/14 triplával, 11 lepattanóval és 7 gólpasszal szórakoztatta a közönséget, Dwight Powell 7/7-et dobott mezőnyből, Dorian Finney-Smith és Spencer Dinwiddie együtt 8/11 triplát süllyesztett el, tényleg azt csináltak, amihez éppen kedvük szottyant, így végül kereken 50 pontos győzelmet arattak - nem lehetett egy lapon említeni a feleket, ez végig egyértelmű volt. Nem is történt semmi érdekes azt leszámítva, hogy Luka Doncic megkapta idei 16. technikaiját, amelyet ugyan vitat, de pont a vitatkozás miatt ítélte ezt meg neki a játékvezető - emiatt pedig a szlovén kihagyja az alapszakasz utolsó meccsét, hiszen 16 technikai után eltiltás jár. Ez nem segít a nyugati harmadik helyért harcoló Mavsnek, bár ha a Warriors nyer, akkor az ő eredményük már nem is számít a San Antonio ellen.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 39/21, Powell 18, Finney-Smith 15/15
A Trail Blazers legjobb dobói: Eubanks 18, McLemore 14/9, Johnson 10

Utah Jazz–Phoenix Suns 105–111

Nyerni akart a Suns. Már jó ideje abszolút semmi tét nincs a Phoenix számára, régen megnyerte az alapszakaszt Monty Williams alakulata, de még mindig éhes a sikerre némely mérkőzésen és ezúttal is erről láttunk tanúbizonyságot. A vendégeknél egyrészt minden húzóember ott volt a pályán, a Payne-Biyombo páros hiányzott csak a kispadról, ráadásul a játékidejüket is megkapták: 34-38 percet játszott a Paul-Booker-Bridges-Ayton sor és összesen is csak egy tízfős rotációt használt Williams. A megnyert első negyed után azért úgy tűnt, hogy nem fognak megszakadni és a harmadik negyedben olyannyira szétcsúsztak, hogy már 17 pontos hátrányba kerültek, de ennek ellenére megkeményítették az akaratukat és extra energiákat mozgósítva lerohanták ellenfelüket az utolsó felvonásban. A negyedik negyedet 36–13-ra nyerték, egy 14–0-s rohammal egalizáltak 98-98-nál, a Jazz pedig teljességgel összeomlott: sorozatban kilenc dobást hibáztak el Gobert-ék és hét percig (!) nem szereztek mezőnykosarat. Az itt nagyon felkeményedő phoenixi védekezés pedig végül győzelmet ért, az utolsó két percben Chris Paul sorozatban négy labdabirtoklásból osztott ki gólpasszt, majd ő maga tette fel a pontot az i-re két büntetővel – dobatta Aytont és Bridgest, Booker ezúttal háttérbe húzódott. Egyébként 104-102-nél, másfél perccel a vége előtt tudták csak átvenni a vezetést, de könyörtelennek bizonyultak a kulcspillanatokban, az ekkor félreálló Booker 33 ponttal zárt, Paul 16 gólpasszt osztott ki, Ayton dupla-duplázott, Bridges 7/10-et szórt mezőnyből, mindenki hozzátette a magáét. A végére pedig még egy adalék: ez volt a 64. győzelmük, amely most már 32-32 arányban oszlik meg hazai és idegenbeli sikerek között, ezzel pedig az 1969-70-es Knicks óta ők lettek az első csapat a ligában, amelynek jobb az idegenbeli mérlege, mint bármelyik (!) másik csapat hazai mutatója...

Ezt is elrontotta a Jazz. Sokáig úgy nézett ki, hogy behúzhatja az ötödik kiemelést bebiztosítő győzelmet a Utah, de rossz szokásához hűen ezúttal is elrontotta a nagy előnyt: ez volt a csapat 16. veresége idén akkor, ha kétszámjegyű előnyben volt egy meccs során és a playoff-mezőny egyik leggyengébb negyedik negyedes együtteseként várhatja a rájátszást. Most is nagyon csúnya leolvadást produkált a gárda, a hosszú percekig tartó eredménytelen szenvedést a hajrában elöl-hátul elkövetett clutch hibák koronázták meg, Mitchell 7/21-et, Conley 4/13-at, Bogdanovic 7/18-at dobott mezőnyből és végül csapatként 40% alatti mezőnymutatóval, valamint 30% alatti triplázással zártak. Így csoda lett volna, ha a végén egy-két dobás másképp alakul és valahogy nyernek, a vereség miatt pedig az utolsó meccsüknek is lesz tétje, ugyanis ha győznek, akkor ötödikek, ha nem, akkor minden bizonnyal hatodikak Nyugaton.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 21/9, Mitchell 18/3, Gobert 16
A Suns legjobb dobói:
Booker 33/6, Ayton 19/3, Bridges 18

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 120–101

Győzelemmel búcsúzott a Lakers. Egyik csapatot sem érdekelte már ez a mérkőzés, a Lakers B kerettel állt ki többek között James, Davis, Westbrook és Anthony nélkül, a Thundernél pedig összesen hat (!) játékos lépett pályára, méghozzá a következők: Simpson, Krejci, Kalaitzakis, Hoard, Roby és a padról egyedüliként beszálló Frazier Jr. Mindezt tetézte, hogy Roby 14 perc alatt öt faultot ütött be, így a többi öt játékos 43-47 percet töltött a parketten, a keret minősége pedig nyilvánvalóan meg sem közelítette az NBA-minimumot, ennek ellenére három negyeden keresztül közel maradtak a Lakershez, csak az utolsóban nyílt szét az olló – azt 11 ponttal nyerte a Los Angeles, így lett közte 19 a vége. Az arany-lilák ezzel sorozatban nyolc vereség után tudtak újra nyerni és győzelemmel búcsúztak saját közönségüktől erre a szezonra, hiszen az utolsó meccsüket Denverben vívják majd meg – azzal ér véget a katasztrofális idényük, míg az OKC marad a városban, ők a Clippers ellen tesznek pontot a szenvedéseik végére.

A Lakers legjobb dobói: Johnson 21/3, Gabriel 16/3, Howard 15, Horton-Tucker 15/3
A Thunder legjobb dobói:
Hoard 27/3, Kalaitzakis 25/6, Frazier Jr. 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
EREDMÉNYEK

Utah Jazz–Phoenix Suns 105–111
Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 101–131
Washington Wizards–New York Knicks 92–114
Brooklyn Nets–Cleveland Cavaliers 118–107
Toronto Raptors–Houston Rockets 117–115
Chicago Bulls–Charlotte Hornets 117–133
Miami Heat–Atlanta Hawks 113–109
Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 128–78
Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 120–101

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik