Vízilabda: ezüstösen csillogó évet zártak a női pólósok – évértékelő

Vágólapra másolva!
2023.01.04. 10:36
null
AZ ÉV KÉPE: Ugyan Parkes Rebecca az új-zélandi Hamiltonban született, csavargóljai miatt le sem tagadhatná, hogy Magyarországon neveltek belőle klasszis centert (FOTÓ: MIRKÓ ISTVÁN)
A hazai rendezésű világbajnokságon nyert fényes ezüstérem után az Európa-bajnokságra nem pörgött fel a női válogatott, amely aztán a világliga nyolcas döntőjében újra megmutatta a világnak, mire képes. A bajnoki címet még az UVSE, a Magyar Kupát már a Ferencváros nyerte meg, idehaza nagy csatára van kilátás tavasszal.

 

A tokiói olimpiai bronzérem után a döntőket célozta meg a magyar női vízilabda-válogatott, három világversenyből kettőn pedig el is érte. Mindkétszer ezüstéremmel zártak a mieink, ezzel együtt igazán pazar évet tudhatnak maguk mögött. A következő feladat a döntők megnyerése, de a párizsi olimpiáig még bőven van idő ezt is gyakorolni.

Időrendben haladva és a presztízs miatt is a hazai rendezésű világbajnoksággal kell kezdeni, amelyen a csapat ugyan megbotlott a csoportkörben az olaszok ellen, mégis egészen a fináléig menetelt. Talán éppen az tett jót a mieinknek, hogy játszaniuk kellett a nyolc közé jutásért is, így nem estek ki a ritmusból… A negyeddöntőben az ausztrálokat a védekezéssel, az elődöntőben a hollandokat a támadójátékkal múlta felül Bíró Attila együttese, amely a fináléban olyan közel került az amerikaiakhoz, mint senki sem az elmúlt másfél évtizedben. A vége így is ezüstérem lett, de ezért is nagyon hálás volt a Hajós uszoda hatezer szurkolója – és direkt nem nézőt írtunk.

Az Európa-bajnokság ehhez képest nem sikerült jól, persze ennek külső okai is voltak amellett, hogy a vb-szereplés utáni eufória után nem tudott igazán felpörögni a társaság. Keszthelyi Rita pihentetése tervezve volt, Rybanska Natasa vállsérülése azonban korántsem, és az sem tett jót a válogatottnak, hogy több meghatározó játékos a koronavírus-fertőzés utóhatásaival küszködött, értsd, fizikailag gyenge volt, mint a harmat. Így is egyetlen meccsen múlt minden: ha a görögök elleni első találkozót nem veszíti el a csapat kétgólos előnyről, akkor lazán besétál a négy közé. Így viszont minden rangadóját elbukta, a végállomást a negyeddöntő jelentette, de azért becsületből az ötödik helyet behúzta a tartalékos válogatott. Gurisatti Gréta gólkirály lett, ezzel együtt tanulságból több akadt Splitben, mint örömből.

Maradt egy torna novemberre is, a világliga nyolcas döntőjében pedig ismét döntőt játszottak a mieink. Bíró Attila előre megmondta, apró kavicsokért nem indítja be a betonkeverőt… A fináléban a spanyolok csak szétlövésben voltak jobbak a magyar válogatottnál, amely így is bebizonyította, hogy az Eb-szereplés mindössze kisiklás volt. A megméretés Keszthelyi Rita pazar játéka, a némiképpen tartalékos amerikaiak legyőzése és a mindössze 16 éves Hajdú Kata vagány bemutatkozása miatt is emlékezetes. Az MVP-nek megválasztott Keszthelyi egyébként ezen a tornán már a spanyol Mataró játékosaként vett részt, rajta kívül Vályi Vanda csapott fel légiósnak válogatott vízilabdázóink közül, aki az olasz Padovát erősíti.

Idehaza a bajnoki döntő még az elmúlt években megszokott forgatókönyv szerint zajlott, az Euroligában negyedik helyezett UVSE legyőzte a LEN-kupa-ezüstérmes Dunaújvárost, ezzel sorozatban hetedik bajnoki címét nyerte meg. A nyáron azonban jelentős átrendeződés történt a mezőnyben. A ­BVSC-től tizenkét év után távozott Petrovics Mátyás vezetőedző, a rutinos játékosok sem maradtak a Szőnyi úton, Stieber Mercedesnek így új csapatot kell építenie. A zuglóiak ki is csúsztak a nagy négyesből, helyükre az egyre markánsabb Eger lépett be. A Dunaújváros meghatározó játékosokat veszített el, az UVSE pedig talizmánja, Keszthelyi nélkül folytatta. A Ferencváros ugyanakkor jelentősen megerősödött, decemberben meg is nyerte a Magyar Kupát az UVSE elleni fináléban, de a zöld-fehérek első trófeájához kellett a nyáron visszavonuló Tóth-Csabai Dóra reaktiválása is. A nemzetközi porondon meglepetésre a Dunaújváros még versenyben van a BL-ben, a többieknek maradt az Eurokupa.

Izgalmas év elé nézünk, mert idehaza a nagy négyesből bárki elkaphat bárkit, a nyáron pedig indul a harc az olimpiai kvótaszerzésért – a magyar válogatott az idén kétszer is nyomatékosította, mi a célja a kvalifikációs időszakban.

AZ ÉV JÁTÉKOSA: Keszthelyi Rita (UVSE/Mataró)
Világklasszishoz méltón játszott a hazai rendezésű, magyar ezüstéremmel véget érő világbajnokságon, a tőle megszokott gólok és gólpasszok mellett pazarul irányított és óriási mezőnymunkát végzett – úgy, hogy a mezőnyjátékosok közül ő töltötte a legtöbb időt a medencében. Az Eb-t előre megbeszélt módon kihagyta, finoman fogalmazva is érződött a távolléte. A világliga nyolcas döntőjére visszatért a válogatottba, nem is akárhogyan, pazar játékkkal segítette újabb ezüsthöz a csapatot, és ő lett a torna legértékesebb játékosa. Az UVSE-vel megszerzett hetedik bajnoki címe után a nyáron Spanyolországba szerződött, a Mataróval már megnyerte a spanyol Szuperkupát. Élete egyik legjobb évén van túl.
AZ ÉV EDZŐJE: Bíró Attila (szövetségi kapitány)
Sporttörténeti sikert ért el a tokiói olimpián szerzett bronzéremmel, ezt 2022-ben világbajnoki és világliga-ezüstéremmel fejelte meg. Az Európa-bajnokságon nem jött ki a lépés, de ha ötévente egyszer becsúszik egy ötödik hely, azzal mindannyian kiegyezünk. Levezényelte az újabb generációváltást, sorra dobja be a fiatalokat a mély vízbe, a 16 éves Hajdú Katát például kevesen merték volna élesben bevetni, pedig mint láttuk, helye volt a legjobbak között. Egyre közelebb hozza csapatát a sokáig verhetetlennek tűnő amerikaiakhoz, és ha a nagy rivális játékosai kicsit nem figyelnek, már el is kapja őket – két éven belül másodszor. A vb-döntőben még az Egyesült Államok győzött a Margitszigeten, de nem lesz ez mindig így.
AZ ÉV LÉGIÓSA: Laura Aarts (Dunaújváros)
Amilyen egyértelmű választás volt Keszthelyi Rita és Bíró Attila, annyira nehezen jelöltük meg az év légiósát. Eleve kevés külföldi játszott 2022-ben az ob I-ben, és ők sem voltak meghatározó játékosok a klubcsapatukban (Mahieu Geraldine-t meg ugyebár honosítottuk). Választásunk végül a nyáron Dunaújvárosba visszatérő Laura Aartsra esett, aki ugyan mindössze két bajnokin és két Magyar Kupa-meccsen védett, a Bajnokok Ligájában azonban sokat tett azért, hogy az újvárosiak egyedüli magyar csapatként ott legyenek az újragondolt sorozat negyeddöntőjében. Mihók Attila együttese földöntúli bravúrt ért el a csoportkörben, ebben pedig főszerepet játszott a holland kapus, ezzel kiemelkedett.
EZ TÖRTÉNT 2022-BEN
MÁRCIUS 30.:Kettős vereséget szenvedett a görög Ethnikosztól a LEN-kupa döntőjében, így ezüstérmes lett a második számú európai kupasorozatban a Dunaújváros.
ÁPRILIS 3.:Egymás után másodszor jutott be az Eurokupa négyes döntőjébe az UVSE, ám ezúttal érem nélkül maradt. Benczur Márton együttese a görög Olympiakosztól és az olasz Padovától is kikapott, így a negyedik helyen zárta a sorozatot.
ÁPRILIS 14.:Sorozatban hetedszer lett magyar bajnok az UVSE, amely az egyik fél második győzelméig tartó döntőben hazai medencében 11–11 után ötméteresekkel, idegenben 14–12-re múlta felül a Dunaújvárost.
ÁPRILIS 24.:A spanyol és az olasz válogatottat is hatalmas csatára késztette válogatottunk a világliga európai selejtezőjének döntőjében, s bár mindkét találkozót elveszítette Bíró Attila együttese, így is részvételi jogot szerzett a tenerifei szuperdöntőre.
JÚNIUS 30.:
Az ausztrálok elleni negyeddöntő után a hazai rendezésű világbajnokság elődöntőjében is egygólos győzelmet aratott a magyar női válogatott, amely telt ház előtt fordulatos, izgalmas mérkőzésen 13–12-re győzte le Hollandiát.
JÚLIUS 2.:Ugyan a címvédő Egyesült Államok elleni vb-döntőben nem tudta borítani a papírformát, és 9–7-es vereséget szenvedett Bíró Attila csapata, az ezüstéremnek is szívből tudtak örülni a játékosok és a szurkolók. Női válogatottunk 2013 után állhatott ismét dobogóra világbajnokságon.
AUGUSZTUS 14.:
Az év legjobb magyar női vízilabdázója, Keszthelyi Rita bejelentette, hogy nyolc év után távozik az UVSE-től, és a spanyol CN Mataróban folytatja pályafutását.
AUGUSZTUS 28.:Kevesebb mint két hónappal a vb-ezüstérem után a spliti Európa-bajnokság csoportkörében fájó pofonba szaladt bele, 13–4-re kikapott a hollandoktól válogatottunk, és mivel a görögök ellen is alulmaradt, a negyeddöntőben Spanyolországgal került szembe.
SZEPTEMBER 7.:A spanyolok elleni negyeddöntős vereség (15–11) után szépen zárta a kontinenstornát a női válogatott, amely a franciák fölött aratott 19–9-es sikernek köszönhetően az ötödik helyen végzett.
NOVEMBER 5.:A tokiói olimpia csoportköréhez hasonlóan a világliga elődöntőjében is 10–9-re győzött az Egyesült Államok ellen női válogatottunk, amely a döntőben szétlövésben kapott ki a spanyoloktól, és ezüstéremmel tért haza Teneriféről.
DECEMBER 11.:Két olasz sztárcsapat, a Vályi Vandát soraiban tudó Padova és az Orizzonte ellen is pontot szerzett a Dunaújváros a Bajnokok Ligája csoportkörében, és egyedüli magyar csapatként jutott be Európa legjobb nyolc női együttese közé.
DECEMBER 17.:
A férfiak után a nőknél is felért a csúcsra az FTC-Telekom a Magyar Kupában, miután a döntőben 9–5-re legyőzte az UVSE-t. Gerendás György csapata a klub történetének első női kupagyőzelmét ünnepelte.
EZ VÁR RÁNK 2023-BAN
A betonkeverő az új évben is teszi a dolgát… A férfiakhoz hasonlóan a nőknél is az olimpiai kvalifikáció kerül a középpontba, ám az első hónapokban még a klubokban vár fontos feladat klasszisainkra. A Dunaújváros a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, az UVSE, az Eger és a Ferencváros az Eurokupa csoportkörében érdekelt, az egyenes kieséses szakaszban a BL négyes döntőjét kivéve két mérkőzés dönt a továbbjutásról. Idehaza március végén zárul az ob I alapszakasza, a rájátszás pedig ebben az idényben különösen izgalmasnak ígérkezik, mivel négy csapat is verseng a bajnoki címért. A világligát felváltó világkupa jól szolgálja a felkészülést a júliusi világbajnokságra, a megreformált sorozat döntőjét június végén rendezik meg. A fukuokai vb-ről a két döntős csapat kijut a párizsi olimpiára, és az októberi tel-avivi Európa-bajnokságon is gazdára talál egy kvóta.
JANUÁR 13–15.:Eurokupa, csoportkör
JANUÁR 28.:Eurokupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
FEBRUÁR 11.:Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés; Eurokupa, negyeddöntő, visszavágó
FEBRUÁR 25.:Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó; Eurokupa, elődöntő, 1. mérkőzés
MÁRCIUS 11.:Eurokupa, elődöntő, visszavágó
MÁRCIUS 25.:Eurokupa, döntő, 1. mérkőzés; az ob I alapszakaszának utolsó játéknapja
MÁRCIUS 29.:Eurokupa, döntő, visszavágó
MÁRCIUS 31–ÁPRILIS 1.:Bajnokok Ligája, négyes döntő
ÁPRILIS 13–15.:Világkupa, 1. divízió, 1. selejtezőtorna
ÁPRILIS 19–21.:Világkupa, 1. divízió, 2. selejtezőtorna
JÚNIUS 23–25.:Világkupa, döntő
JÚLIUS 14–30.:Vizes világbajnokság, Fukuoka
OKTÓBER 7–21.:Európa-bajnokság, Tel-Aviv
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik