Férfi vízilabda BL: Van lehetőségünk nagyot alkotni – Varga Zsolt

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.06.03. 09:39
null
Varga Zsolt (középen) az aktuális problémákon dolgozott csapatával (Fotó: Balogh László)
Az FTC-Telekom címvédőként ugrik medencébe a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében, elsőként a Marseille-t kell legyőznie ahhoz, hogy nagyot alkosson az idény végén.

Ide is eljutottunk. Hannover helyett Belgrádban, tömött lelátók helyett zárt kapuk mögött, de azért csak lejátsszák a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét, és ez már több, mint ami tavaly adatott, hiszen akkor a csoportkör tizedik fordulója közben (!) fújták le az egészet a pandémia miatt, és a végjátékot sem rendezték meg.

Így fordulhat elő az is, hogy 2019-es győzelmének köszönhetően még mindig az FTC-Telekom a címvédő. Varga Zsolt együttese most is ott van az elitsorozat végjátékában, méghozzá csoportgyőzteseként, így aztán a másik csoport negyedikjével, a Marseille-jel csap össze a csütörtöki negyeddöntőben. Azonban a Ferencváros tavasza nem volt éppen fáklyásmenet, a csapat sorozatban megnyert tíz trófea után a bajnokságban fináléba sem jutott, így volt min dolgozni a nyolcas döntőt megelőző másfél hétben.

„Folyamatként kezeltem az idény végét, mert nem voltak akkora szünetek a fontos mérkőzések között, hogy legyen értelme szakaszokra bontani – mondta Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője a Nemzeti Sportnak. – Tavasszal volt két hónapunk, amikor rendesen tudtunk dolgozni, ez az időszak általában januárban szokott kezdődni, azonban rengeteg problémánk volt ebben az idényben, így mindössze ennyit tudtunk a teljes csapattal készülni. Eleinte egészen jó képe volt a játékunknak, majd látszottak az aktuális problémák, ezeken kezdtünk el dolgozni. Azon voltunk, hogy stabilabb legyen a védekezésünk, ne legyen benne akkora hullámzás, emellett a támadójátékunkat is rendbe kellett szedni – ez a bronzcsata végére élessé is vált. Az elmúlt másfél hétben is a védekezésen dolgoztunk, és specifikusan készültünk a Marseille ellen.”

VOGEL SOMA
„Szeretnénk feledtetni, hogy nem jutottunk bajnoki döntőbe, és megszakadt a tíz győzelemből álló sorozatunk. Ennek a társaságnak az utolsó megméretése lesz a nyolcas döntő, és szeretnénk méltó módon elbúcsúzni egymástól. Ilyenkor óriási fizikai munkát már nem lehet végezni, az dönt, hogy idény közben ki mennyire tudott felkészülni. Taktikai elemeket vettünk át az elmúlt napokban, és alaposan felkészültünk a Marseille-ből. Legutóbb mi nyertük meg a BL-t, de ez annyira régen volt, hogy szinte már el is felejtődött. Ennek ellenére úgy ugrunk a vízbe, hogy mi vagyunk a címvédők” – vélte az FTC kapusa.

A negyeddöntő esélyese mindenképpen az FTC, már csak a két csapat csoportkörben mutatott teljesítménye és helyezése alapján is. Azonban a Marseille az idény végére szépen összeállt, és olyan, az ob I-ből is ismerős pólósok húzzák a szekerét, mint Andrija Prlainovics vagy Ugo Crousillat.

„Marseille nincs fent a tradicionális vízilabdatérképen, ettől függetlenül nagyon jó csapattal találkozunk – folytatta a szakvezető. – Mi tudjuk ezt saját tapasztalatból, kétszer is nehéz meccset vívtunk a franciák ellen a közelmúltban. Évek óta folyamatosan építkeznek, ráadásul a délszláv játékosokkal jelentősen megerősödtek. Ha nem velünk játszanának, azt mondanám: ha kijön nekik lépés, a döntőig is eljuthatnak, így azonban nyilvánvalóan abban bízom, hogy legyőzzük őket... A kulcsjátékosaikat kell kikapcsolnunk: Prlainovics irányít, Crousillat a befejező ember, Thomas Verneux pedig jól játszik második centerben, őket kell elsősorban megfognunk.”

ERŐSÖDÖTT A SZAKMAI STÁB
A BVSC élvonalbeli férficsapatának éléről februárban, viharos körülmények között távozó Szűcs Levente lett az FTC ifjúsági csapatának edzője, az együttessel 23 év után országos bajnoki címet nyerő Nyéki Balázs a klub utánpótlásszakmai igazgatójaként dolgozik tovább. Nyéki a BL nyolcas döntőjén még Varga Zsolt segítőjeként vesz részt, és az eddigieknek megfelelően a kispadra is leül.

A zöld-fehéreknek lelkileg is túl kell tenniük magukat a csalódáson, hogy a bajnoki döntőről lemaradva nem játszhattak sorozatban a 11. trófeáért.

Ráadásul ennek társaságnak a nyolcas döntő lesz az utolsó nagy dobása, információnk szerint jelentősen átalakul a Ferencváros kerete.

„Az elmúlt időszak nagyon hullámzó volt, bevallom, nehéz volt szembenézni ezekkel a mérkőzésekkel – mondta Varga Zsolt. – A győzelmi sorozatnak jelentős volt a mentális terhe, magunktól is azt vártuk, hogy bejussunk a bajnoki döntőbe. Talán túl görcsösen akart nyerni a csapat, és ez mindannyiunkra igaz volt. Amennyi problémával küzdöttünk az évben, én már annak is örülni tudok, hogy az összes játékosomra számíthatok. Megvan a lehetőségünk arra, hogy valami nagyot alkossunk: sok összetevőn múlik, össze tud-e állni a kép, én mindenesetre mosolyogva és céltudatosan állok a feladathoz, és ezt próbálom átadni a játékosoknak is. Ne legyünk görcsösek, ugyanakkor harcoljunk a végsőkig!”     

VISSZAKAPASZKODNAK-E A LETASZÍTOTTAK?
„Ez a kérdés a nyolcas döntő előtt. Lesz-e elég erő a Jug Dubrovnikban, a Pro Reccóban és a Ferencvárosban, hogy a bajnoki cím elvesztése után összeszedje magát, még akkor is, ha a trónfosztók közül csak a Brescia van ott a mezőnyben? Hajlamos mindenki azt gondolni, hogy a Fradi már bent is van a négy között, de aki úgy véli, a Mar­seille-en könnyedén át lehet lépni, az pofára fog esni. A franciák teher nélkül, felszabadultan játszhatnak, olykor pedig a kapanyél is elsül – már ha kapanyélről lehet beszélni egy olyan csapat esetében, amelyben többek között Andrija Prlainovics játszik... Biztos vagyok benne, hogy Varga Zsolt felkészíti a csapatát, és nem fordulhat elő, hogy a Ferencváros nem veszi komolyan a Marseille-t. Ha továbbjut a Fradi, a Brescia–Jug párharc győztesével találkozik, amelyre mindenki kapásból rávágja, hogy a Brescia lesz, de ezt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hatalmas csata lesz azon a mérkőzésen. Az elmúlt évek legérdekesebb nyolcas döntője előtt állunk, négy – sőt, ha a Jugot is idesorolom, öt – csapat is nyerhet, a Marseille és a Hannover mellett az Olympiakoszban nem érzem az erőt ” – hangoztatta véleményét a Nemzeti Sport szakértője, a BEK-győztes Szabó Zoltán.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik