Férfi vízilabda BL: a Ferencváros kikapott az Olympiakosztól

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 19:09
Megszakadt a Fradi nagy szériája (Fotó: Facebook/FTC)
A Ferencváros 10–8-ra kikapott a görög Olympiakosz otthonában a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntős körének 4. fordulójában, így egyelőre nem tudta bebiztosítani helyét a négyes döntőben.

 

FÜLSIKETÍTŐ ZAJBAN KEZDŐDÖTT a játékosok bemutatása az Olympiakosz és a Ferencváros Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt, ezt viszont nem a szurkolók generálták, hanem a hangosbemondó folyamatosan gerjedő mikrofonja. Varga Dénes befogott füllel állt a sor elején csapatkapitányként, valószínűleg ő kapta a legnagyobb dózist a hangfalakból. A hangulat amúgy elég lagymatag volt, a korábbi és a zuhanyhíradó szerint leendő csapattársai ellen pólózó Vámos Márton már a két együttes budapesti meccse után szóvá tette, hogy nem túl félelmetes mostanában a légkör a Papasztratio uszodában. Hol vannak már azok az idők, amikor görögtüzek gyúltak a lelátón, a játékosok pedig nem mertek elsétálni a medenceparton?

Kicsit maga a meccs is álmoskásan kezdődött, az első negyedben két jó kapusteljesítményt, valamint egy-egy gólt jegyezhettünk fel, Jansik Szilárd betörésből lőtt találatára Konsztandinosz Jeniduniasz szabaddobásból válaszolt. A zöld-fehérek emberhátrányos játéka kiválóan működött, viszont a támadójátékról ugyanez nem volt elmondható.

A második szakaszban a balkezesek villantak egyet-egyet, Vámos büntetőből, a ferencvárosi Dusan Mandics emberelőnyből lőtt gólt. Nikolaosz Kilasz hajszálpontos hátsó lövése mindenkit meglepett, majd kihagyott ferencvárosi fór után Vámos belőtte a görögök előnyét, így már kettő volt a különbség. Kellett volna egy jó megoldás, de emberelőnyben becsúszott egy rossz passz, akcióból pedig nehéz volt rést találni a görögök gyilkos szoros védekezésén. Kilasz bezzeg megint szétlőtte a kaput hátulról, 5–2-es görög vezetésnél jött a térfélcsere. Gyökeres fordulatra volt szüksége a Fradinak, ha nem akarta Athénban hagyni a veretlenségét.

Varga Dénes ébresztőt fújt, Mandics megint bepörkölt egy fórt, ezzel viszont el is fogyott a lendület, hosszas fel-le úszkálás után a görögök is lőttek egymás után kettőt, úgyhogy újra három volt közte. Nem találta a ritmust a Fradi, ráadásul újra eladta a labdát emberelőnyben. Pohl Zoltán reménykeltő gólja után valahogyan beszédült a labda a zöld-fehérek kapujába, majd a negyed végén Vogel Soma védése kellett ahhoz, hogy ne kerüljön négygólos hátrányba a csapat.

Már csak a legendás ferencvárosi hajrában lehetett bízni, aminek egyébként nem sok előjele volt. Ez végül megjött az utolsó két percre, csak addigra már régen eldőlt a meccs, Kilasz ejtésével már néggyel vezettek a görögök. Így végül kettővel kapott ki a Fradi – pont, amennyivel Budapesten nyert. Az Olympiakosz megérdemelten győzött, a zöld-fehérek veretlenségi sorozata 33 mérkőzés után szakadt meg az idényben, így még várniuk kell a négy közé jutásra a BL-ben. A sorsuk azonban továbbra is a saját kezükben van.

VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐS KÖR
4. FORDULÓ
OLYMPIAKOSZ (görög)–FTC-TELEKOM 10–8 (1–1, 4–1, 3–3, 2–3)
Athén. V: Peris (horvát), Bourges (francia)
OLYMPIAKOSZ: BIJAC – Fundulisz, Jeniduniasz 1, Alafrakisz, Nikolaidisz 1, Derviszisz, VÁMOS 2. Csere: KILASZ 3, Guvisz, Buslje, Dimu 1, PAPANASZTASZIU 2. Edző: Hrvoje Koljanin
FTC: VOGEL SOMA – Vigvári Vendel, Argiropulosz 1, Pohl 1, Fekete G. 1, MANDICS 2, Jansik Sz. 1. Csere: Merkulov, Di Somma 1, Német T., Varga Dénes 1, Nagy Ádám. Edző: Nyéki Balázs
Emberelőny-kihasználás: 9/3, ill. 9/4. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
Hrvoje Koljanin: – Nem volt más választásunk, mint a győzelem, nagyon örülök, hogy ennek megfelelő koncentrációval és akarattal játszottunk. Sokat érhet ez a siker, de még nem jutottunk be a négyes döntőbe.
Nyéki Balázs: – Jobban játszott az Olympiakosz, megérdemelten győzött. Nem akarok számolgatni, lépésről lépésre kell haladnunk, a következő fordulóban le kell győznünk a Bresciát hazai medencében.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik