Férfi vízi: pihenőt ért az idegenbeli FTC-siker

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.22. 08:05
A ferencvárosi játéksok nemcsak a Bajnokok Ligájában elért idegenbeli győzelemnek, hanem az ezért járó pihenőnek is örülhettek (Fotó: fradi.hu)
A ferencvárosi pólósok betartották a vezetőedzővel kötött megállapodást, legyőzték a BVSC-t és a Bresciát is, így néhány napos szünetet kaptak jutalmul.

Története során először győzött az FTC-Telekom Bresciában, a korábbi három ottani Bajnokok Ligája-meccséből az előző idényben elért 8–8-as döntetlen volt a legjobb eredménye, egyébként – karakteridegen módon – 10–5-re és 8–4-re is kikapott már Lombardiában. Persze más csapatoknak sem gyakran termett ott babér, 2018 óta a Novi Beograd kétszer, míg a Pro Recco egyszer tudott nyerni a Mompiano uszodában BL-meccsen, ennek oka, hogy a Brescia nemcsak a vízben, hanem a parton is nagyon erős…

Szerda este azonban a Ferencváros is nagyon erős volt, két kiegyenlített negyed után átvette az irányítást, és bár az olaszok a negyedik negyed elején még megvillantak, a zöld-fehérek sorozatban lőtt négy góllal lezárták a mérkőzést. Már Varga Zsolt irányításával is rendre jobban bírták erővel a hajrát a ferencvárosiak, és ez nem változott meg azóta, hogy Nyéki Balázs lett a vezetőedző. A 11–9-es siker értékét növeli, hogy Varga Dénes és a volt bresciai Edoardo Di Somma sem játszott, de nélkülük is sikerült, ami korábban egyszer sem.

„Nagyon örülök a győzelemnek, tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, és az is lett – értékelt az M4 Sportnak a mérkőzés után Nyéki Balázs vezetőedző. – Az elején nem működtek azok az apróságok, amelyeket megbeszéltünk, viszont sikerült felőrölni az ellenfelet, és fizikailag fölé kerekedni. A negyedik negyedben kiütközött, hogy jobban bírjuk erővel. Bresciában mindig nehéz nyerni, nagyon jó csapat, jó edzővel, nehezítő körülményekkel, de a játékosok végig higgadtak maradtak. Még akkor is, amikor a negyedik negyedben nyolc-hétre fordítottak az olaszok, ott azért észnél kellett lenni, de jó döntéseket hoztunk.”

A 2. csoportkör B-kvartettjében két forduló után egyedül az FTC hibátlan, miután a Vámos Mártonnal felálló görög Olympiakosz elkapta a spanyol Barcelonetát. Előzetesen mindenki úgy kalkulált, hogy aki a négyes döntőt jelentő első két hely valamelyikére pályázik, annak a többieknél valamivel szerényebb játékerőt képviselő Bresciát illene oda-vissza legyőznie, hoznia kell az összes hazai meccsét, és valamelyik riválisát idegenben sem árt elcsípni. Az FTC az Olympiakosz elleni hazai sikerrel és az olaszok idegenbeli legyőzésével eddig hozta a kötelezőket, de ezzel a kifejezéssel azért csínján kell bánni, hiszen ebben a szakaszban már minden meccs rangadó, és azt se vegyük biztosra, hogy az Olympia­kosz vagy a Barceloneta is győz Bresciában.

Nyéki Balázs tartotta magát a megegyezéshez, de a pihenő előtt egy konditermi edzést még vezényelt az FTC-nek (Fotó: fradi.hu)

„Ha nem nyerünk, az nagyon sokba kerülhetett volna  – jelentette ki Nyéki. – Örülök, hogy vezetjük a csoportot, de az is fontos, hogy a Barceloneta ellen idegenben bravúrt érjünk el. Nem úgy megyünk a spanyolokhoz, hogy esélytelenek vagyunk, az Olympiakosz viszonylag simán győzött ellenük Athénban. Tudjuk, hogy jók vagyunk, de ők is azok. Sok munka vár még ránk addig, messze nem játszottunk tökéletesen, de a szívünk vitt minket előre, és a végén nagyon kellettek a jó döntések. A játékosok megérdemlik a néhány napos pihenőt, az volt a megállapodás, hogy ha megverjük a BVSC-t és rendes játékidőben a Bresciát is, akkor kapnak egy kis szünetet.”

Biztos, ami biztos, csütörtökön azért Olaszországból hazatérve még a konditerembe vezetett a csapat útja.

A zöld-fehérekre két idegenbeli rangadó vár a BL-ben: április 3-án Barcelonában, majd április 23-án Athénban ugranak medencébe. Ha ezek közül az egyiket megnyerik, közel kerülnek a négyes döntőhöz, ha pedig mindkettőt, készülhetnek a final fourra. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, a zöld-fehérekre előbb a Vasas, majd az OSC elleni rangadó vár az ob I-ben, mire egyáltalán eljutunk a Barceloneta elleni idegenbeli BL-meccsig.

A másik csoportban némileg egyszerűbb a képlet, két forduló után a Zalánki Gergővel felálló olasz Pro Recco és a szerb Novi Beograd hibátlan, míg az Angyal Dánielt és Manhercz Krisztiánt soraiban tudó francia Marseille és a horvát Jadran Split még nem szerzett pontot. A következő fordulóban a Recco és a Novi Beograd egymás ellen játszik, a Marseille és a Split pedig eldönti, melyiküknek marad még minimális esélye a folytatásban a négyes döntő elérésére. Az előző két kiírásban Pro Recco–Novi Beograd döntőt rendeztek, nagy meglepetés lenne ha az A-csoportból nem ez a két csapat jutna a négy közé.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik