Férfi vízi: „Ezekért a pillanatokért érdemes elkezdeni sportolni”

LAKNER GÁBOR (Hannover)LAKNER GÁBOR (Hannover)
Vágólapra másolva!
2019.06.08. 11:23
null
A Ferencváros játékosai karnyújtásnyira a végső sikertől (Fotó: MTI)
Története legnagyobb sikerét érte el az FTC-Telekom, amikor pénteken késő este a spanyol Barcelonetát 9–7-re legyőzve bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A zöld-fehérek másodszor jutottak el az elődöntőig a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban, de 1989-ben egy másik barcelonai együttes, a Catalunya megállította őket a finálé kapujában.

 

Hannoverben azonban átment azon a bizonyos kapun a Ferencváros, amely hihetetlen erőről tett tanúbizonyságot: háromszor mínusz egyről, kétszer pedig mínusz kettőről zárkózott fel, hogy aztán a hajrában állva hagyja ellenfelét.

A döntőben azonban meglepetésre nem az olasz Pro Recco, hanem a címvédő, görög Olympiakosz lesz az FTC ellenfele. A torna előtt legnagyobb favoritnak kikiáltott, minden eddiginél erősebb kerettel rendelkező világválogatott megint elbukott, 2015 után sorozatban negyedszer. Ahogy jött az első erős ellenfél az első, valódi téttel bíró összecsapáson, megremegtek a kezek. Hiába ült a padon a legeredményesebb sportági szakvezető, Ratko Rudic, ő sem tudott segíteni: a tavalyi BL-győzelem után jóllakottnak tűnő, a szétesés határán lézengő görögök a nyolcas döntőre összeszedték magukat, és 12–11-re nyertek a rendkívül durva, öt kiállítást hozó mérkőzésen.

„Ebben az évben mindenki a Reccót várta a döntőbe, úgy érzem csodát tett az Olympiakosz, méghozzá nem is kisebbfajtát – mondta a Nemzeti Sportnak a finálé előtt Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője. – Egyszer játszottunk már velük az évben, az kitűnő mérkőzés volt, bízom benne, hogy szombat este is ugyanilyen jó meccset tudunk vívni.”

A vezetőedző által említett összecsapás a Komjádi uszodában lejátszott Európai Szuperkupa volt, amelyet 7–7-es döntetlen után ötméteresekkel nyert meg a Ferencváros. Jellemző módon akkor is mínusz kettőről jött vissza a magyar bajnok...

„A legfontosabb, hogy mennyire tudjuk kipihenni magunkat ebben a rövid időben, ami a két meccs között jutott nekünk – tért vissza a fináléra Varga Zsolt. – Össze kell szednünk a maradék energiánkat, lélekben is rá kell hangolódnunk a döntőre. Amelyik csapat többet tud tenni ezért, afelé billen a mérleg nyelve.”

A ferencvárosi játékosokkal beszélve nem lehet kérdéses, hogy a csapat rá tud-e hangolódni a fináléra. Nem volt olyan vízilabdázó, aki már a második mondatában ne a rá váró újabb feladatról beszélt volna a győztes elődöntőt követően.

„Tudtuk, hogy a Barceloneta taktikusan játszik, ráadásul sokáig lendületesek és fegyelmezettek voltak. A végére azonban elkezdtek kapkodni, mi pedig belelendültünk a hajrára – állapította meg Kállay Márk, az FTC balkezese. – A kapufától értékesítettünk egy emberelőnyt, Dumi pedig lőtt három elképesztő gólt, a végére jött ki a kezéből, ami neki általában benne van. Nagyon boldog vagyok, mert ez hatalmas siker a magyar vízilabdának és a Ferencvárosnak is. Ezekért a pillanatokért érdemes elkezdeni sportolni gyerekkorban – most pedig itt vagyunk, az Olympiakosz ellen játszunk BL-döntőt... És nem vagyunk esélytelenek!”

Mi több, a fogadóirodák ugyanolyan esélyesnek tartják mindkét csapatot a döntő megnyerésére.

Ez jól jelzi, milyen kiélezett mérkőzés várható, de ha a zöld-fehérek ugyanúgy beleteszik a szívüket is, mint a nyolcas döntő első két napján, akkor hatodik magyar klubként elhódíthatják a trófeát.

Szép zárás lenne.

VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCAS DÖNTŐ, HANNOVER
15.00: a 7. helyért, Hannover–Busto Arsizio
16.30: az 5. helyért, Brescia–Jug Dubrovnik
19.00: a 3. helyért, Pro Recco–Barceloneta
20.30: döntő, Olympiakosz–FTC-Telekom (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik