Üldözőből üldözötté vált az FTC – rajt a férfi vízilabda BL-ben két magyar csapattal

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.10.08. 12:02
A címvédést célozza meg a Nyéki Balázs vezette Ferencváros (Fotó: Balogh László)
Két magyar csapat kezdi el a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének küzdelmeit: a címvédő Ferencváros a csoportgyőzelemre pályázik, míg a nehéz négyesben szereplő Vasas bravúrokra készül.

JANSIK SZILÁRD PARÁDÉS EJTÉSE, Zalánki Gergő végleges kiállítása, Dusan Mandics blokkja a Recco utolsó támadásánál – néhány emlékezetes pillanat a férfi vízilabda Bajnokok Ligája máltai döntőjéből. Csaknem napra pontosan négy hónapja emelhették magasba az elitsorozat győztesének járó serleget a ferencvárosi játékosok, de már nem nosztalgiáznak, kedden ugyanis újra elkezdik a csúcshódítást.

A RECCO HIÁNYÁBAN IS AKADNAK KIHÍVÓK

Így aztán mi is a következő expedícióval foglalkozunk, amelynek a Pro Recco már nem vág neki, az előző négy idényből hármat megnyerő olasz sztárcsapat lesz az új évad legnagyobb hiányzója. Júliusban röppent fel a hír, hogy anyagi nehézségek miatt bizonytalanná vált a gárda jövője, így meghatározó játékosok távoztak, és bár azóta valamelyest rendeződött a helyzet a Ligur-tenger partján, Sandro Sukno együttese a BL helyett az Eurokupában indul, immár Haverkampf Bencével a soraiban. Zalánki Gergő viszont három év után Reccóból Athénba költözött, elmondása szerint hamar megtalálta a helyét a görög Olym­piakoszban, amely Konsztandinosz Kakarisz személyében a világ egyik legjobb centerét is leigazolta, így jó eséllyel pályázik a négyes döntőre.

A Barceloneta gerincét a spanyol válogatott adja, de az új idényben már két szélsőnket, Vigvári Vincét és Burián Gergelyt is kék-sárga sapkában láthatjuk játszani. Álvaro Granados először a Pro Reccót választotta, végül mégis visszatért Barcelonába, vagyis olyan keret állt össze, amely jóval többre lehet képes a nemzetközi porondon, mint az elmúlt években. A Recco hiányában az Erdélyi Balázzsal felálló Savona képviseli Olaszországot a BL-főtáblán, a francia Marseille-jel is számolni kell (a két magyarból Angyal Dániel maradt), és akkor még ott vannak a horvát, szerb, montenegrói együttesek, mindegyikben találunk legalább három-négy klasszist.

SOKAT ÉRHET MÉG A CSOPORTELSŐSÉG

S hogy mi a közös az említett csapatokban? Mindegyik a Fradit akarja megverni. Vogel Somáék nem kerültek félelmetes csoportba (a keretüket ismerve nem is kerülhettek volna ilyenbe), a keddi ellenfél, a grúz Dinamo Tbiliszi nem tartozik az élmezőnybe, a horvát Jadran Split gyengült, a harmadik rivális pedig mégiscsak a selejtezőből érkezett. Akár a BVSC-t is kaphatta volna az FTC, a zuglóiak karnyújtásnyira voltak a főtáblától, de a Radnicski egy góllal legyőzte és megelőzte őket – a szerbek nagyon jól erősítettek a nyáron, így benne van a pakliban, hogy továbbjutnak a csoportból. Remélhetőleg csak másodikként, mert a címvédő zöld-fehéreknél kimondott cél az első hely, amely valamivel könnyebb folytatást ígér.

„Ilyen csoportra számítottam és azért örülök ennek, mert így több lehetőséget tudok adni olyan fiataloknak is, mint Nagy Ákos és Varga Vince, akik az előző szezonban sokat dolgoztak, de nem játszottak annyit. A magyar és a külföldi játékosoknak is megterhelő volt az olimpia, így ebben az időszakban biztosan lesznek kimaradók, akik tudják magukat építeni”    – nyilatkozta még a sorsolás után Nyéki Balázs, aki szombaton a Jug legyőzésével megnyerte az európai Szuperkupát a Ferencvárossal.

BRAVÚROK KELLENEK A VASAS TOVÁBBJUTÁSÁHOZ

A zöld-fehérek BL-győzelmével két magyar csapat szerepelhet a főtáblán, a Vasas az előző idényben a bajnokságban és a kupában is döntőt játszott. Csakhogy miközben az FTC többek között Manhercz Krisztiánnal és Vámos Mártonnal erősödött, az angyalföldiektől kulcsemberek távoztak, Buriánt, Konarik Ákost és Sztrahinja Rasovicsot is nehéz pótolni. A Vasas ráadásul a legnehezebb csoportba került, szerdán a Barceloneta otthonában kezd, majd a Marseille-jel és a montenegrói Jadran Herceg Novival találkozik.
„Óvatosnak kell lenni a megfogalmazott célokkal, mert az előző idény leggól­erősebb játékosai távoztak. Ugyanakkor az érkezőkben is bőven van potenciál, még fiatalabb a keretünk, én pedig még motiváltabb vagyok, hogy kihozzuk a legtöbbet a csapatból”   – mondta Szlobodan Nikics, aki a múlt heti bajnoki mérkőzések után nem volt maradéktalanul elégedett a látottakkal, de hozzátette, dolgoznak azon, hogy kijavítsák a hibákat.

Szükség is lesz rá, mert a nemzetközi porondon már nemigen lehet botlani.

Szabó Zoltán szerint a Pro Recco visszalépése felkavarta a mezőnyt
„AMIKOR AZ ERŐVISZONYOKRÓL BESZÉLÜNK, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Pro Recco ezúttal nem tagja a Bajnokok Ligája mezőnyének, a távozók ugyanis olyan BL-csapatokhoz igazoltak, amelyek kihívói lehetnek a címvédő Ferencvárosnak. Ide tartozik a két magyarral és Álvaro Granadosszal „felturbózott” Barceloneta és a Zalánki Gergőt is soraiban tudó Olympiakosz, de az FTC is erősödött, az európai Szuperkupa-mérkőzésen látott játéka biztató volt. Ha valaki a Fradiban és a BL-ben játszik, nem érdekelheti, mit nyert eddig, az új célokkal kell foglalkoznia. A csoportkör sajátossága, hogy két hónap alatt lejátsszák a mérkőzéseket, vagyis december elejéig nem lehet megnyerni, csak elveszíteni a trófeát. Nem is most kell csúcsformában játszaniuk a ferencvárosiaknak, de fontos, hogy a csoportjuk élén zárjanak, ami szerintem nem jelenthet gondot nekik – a szerb és a horvát csapatnak persze meg kell adni a tiszteletet. A Vasasnak nem szabad messzire tekintenie, akkor jár a legjobban, ha mindig a következő lépcsőfokra figyel. Az első két fordulóban a Barcelonetával és a Marseille-jel találkozik, utána jobban kirajzolódnak az erőviszonyok, de most úgy gondolom, benne van a csapatban a bravúr. Nagyot téved, aki azt hiszi, könnyebb megnyerni a BL-t, mint az előző idényben, mert jobban összeért a mezőny, számíthatunk meglepetésekre” – fogalmazott Szabó Zoltán.
Négyes döntő Máltán
Az előző évadban bevált a lebonyolítás, így nem is változtatott rajta az európai szövetség. Ezúttal is tizenhat csapat alkotja a főtábla mezőnyét, a csoportkört négy négyes csoportban bonyolítják le december elejéig. Minden kvartettből az első két helyezett jut tovább, majd két újabb négyes csoportból szintén a két-két legjobb csapat kerül a négyes döntőbe. A második csoportkör február 4-én kezdődik, a final fourt május 30-án és június 1-jén rendezik meg Máltán.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik