Vízilabda: már a finomhangolást végzi a női válogatott

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.07.17. 17:56
Edzésben a női válogatott (Fotó: Koncz Márton)
Meglátogattuk Dunaújvárosban a női vízilabda-válogatottat, amely gőzerővel készül a párizsi olimpiára – ha kell, még Mihók Attila társkapitány is vízbe ugrik.

Szokásos szürke szerda: csend és nyugalom Dunaújváros utcáin. A vasmű mellett az utolsó lángosokat sütik, aki még tíz óra előtt beáll a sorba, vihet haza egyet a környék legjobb sajtos-tejfölöséből, utána csak másnap hajnalban nyit ki újra a bódé. Az autóbuszállomáson sincs nagy sürgés-forgás, a sofőrök persze utas nélkül is tartják a menetrendet, addig meg az árnyékba húzódva ütik el az időt. Nem mintha ott ne lenne pokolian meleg…

Néhány méterrel odébb, a Fabó Éva uszodában sem sokkal jobb a helyzet, de a hideg vízben mégiscsak elviselhetőbb a hőség. Odabent már délelőtt pezseg az élet: a kismedencében táborozók játszanak, a 33-asban a női vízilabda-válogatott játékosai róják a hosszokat, és egy „potyautas” is feltűnik a kettes pályán, de nem tudja, nem is akarja felvenni a párizsi olimpiára készülő lányok tempóját. Az egyesen rögtönzött vízibalett-bemutatót látunk Magyari Alda előadásában, aki egyszerre nyújt és úszik, majd poszttársával, Neszmély Boglárkával felváltva „repül” a keresztlécre kötözött sapkákért.

„Lányok, szedjük a köteleket!” – hangzik el az ukáz Mihók Attilától, aki a megszokottnál kisebb labdákat is kihoz a szertárból, majd vízbe ugrik, hogy megdolgoztassa velük a kapusokat. Magyari egymás után három próbálkozást hárít fejjel (!) – negyedjére viszont a társkapitány irgalmatlanul a léc alá vágja a kislabdát.

(Fotó: Koncz Márton)

Eközben Cseh Sándor csoportja lábtempózik, a blokkolás után a beúszásokat, lefordulásokat imitálják a lányok. Ekkor még labda nélkül, de nem sokáig: a kapuknál folytatódik a gyakorlás, Parkes Rebecca káprázatos centergólt lő, Keszthelyi Rita meg kikergeti a pókokat a kapu sarkából – hogy a többieket ne is említsük. Az uszoda minden szegletét ismerő Horváth Brigittának kapussapka jut, ami kétségkívül jól áll neki, de aligha a kapuban számol vele a szakmai stáb.

„Ez már úgy nézett ki, mintha vízilabdázók lennénk” – tréfálkozik Mihók Attila az egymás elleni játék közben, amely valóban olajozottan megy, látszik, hogy idestova két hónapja együtt készül a keret. Azóta a kanadaiakat, a görögöket, a franciákat és a címvédő amerikaiakat is legyőzte női válogatottunk, de a játékosok egybehangozó véleménye, hogy egyik siker sem mérvadó, Párizsban szeretnének maradandót alkotni – elsőként a hollandok elleni nyitányon.

Addig már csak csiszolni, élesíteni kell.

VÉLEMÉNY
Rybanska Natasa, a női válogatott bekkje: – A taktikai edzések mellett úszunk, kondizunk is, igyekszünk az olimpiára a lehető legjobb állapotba kerülni. Elsősorban a védekezésre koncentrálunk, de azon vagyunk, hogy támadásban is begyakoroljuk a figurákat. Az amerikai túra után kicsit megviselt minket a jetlag, kevesebbet tudtunk aludni éjszaka, de ez nem befolyásolja az edzések minőségét, jó erőben vagyunk. A világbajnoki ezüstérem után is két lábbal a földön maradtunk, tudjuk, hogy még többet kell nyújtanunk Párizsban, nem kényelmesedünk el. Bízunk a kapitányokban, látjuk, hogy működik, amit elterveztek, nagyon élvezem velük a közös munkát.

A KERET
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Rybanska Natasa (mindkettő UVSE), Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine (mind Dunaújváros), Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Vályi Vanda (mind FTC), Keszthelyi Rita (CN Mataró, spanyol), Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya (mindkettő Eger)
A játékosok klubjaként azt tüntettük fel, amelyikből kiharcolták a kerettagságot

A PÁRIZSI PROGRAM
A-csoport (Olimpiai Vizes Központ)
Július 27., 14.00:  MAGYARORSZÁG–Hollandia
Július 29., 20.05: –Kanada
Augusztus 2., 20.05: –Kína
Augusztus 4., 14: –Ausztrália
Egyenes kieséses szakasz (Paris La Défense Arena)
Augusztus 6.: negyeddöntő
Augusztus 8.: elődöntő, az 5–8. helyért
Augusztus 10.: helyosztók

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik