A magyar női vízilabda-válogatott kijutott az olimpiára!

Vágólapra másolva!
2024.02.12. 16:52
Fotó: MTI
A világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott a negyeddöntőben ötméteresekkel legyőzte a címvédő és Európa-bajnok Hollandiát, egyben a sikernek köszönhetően kijutott a nyári olimpiára.

 

VÍZILABDA-VB, NŐK
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 8–8 (1–1, 3–1, 1–2, 3–4) – szétlövéssel 5–4
Doha. V: Dervieux (francia), McCall (amerikai)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – KESZTHELYI 3, GURISATTI 2, GARDA 1, Parkes, Vályi V., RYBANSKA. Csere: Máté Zs., SZILÁGYI D. 2, Mahieu, Leimeter, Horváth B. Szövetségi kapitány: Mihók Attila és Cseh Sándor
HOLLANDIA: AARTS – Keuning 1, Van Der Sloot 1, Wolves, Sevenich, Sleeking, Van De Kraats 1. Csere: B. Rogge 1, L. ROGGE 2, MOOLHUIJZEN 2, N. TEN BROEK, Joustra. Szövetségi kapitány: Evangelosz Dudeszisz
Emberelőny-kihasználás: 11/4, ill. 14/4
Kettősemberelőny-kihasználás: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Horváth B. (27. p.), Szilágyi D. (28. p.), Gurisatti (29. p.), N. Ten Broek (31. p.), Leimeter (31. p.)

Abban a tudatban ugrott medencébe a női vízilabda-válogatottunk a hollandok elleni világbajnoki negyeddöntőben, hogy a győzelemmel máris kvalifikálja magát a párizsi olimpiára, hiszen a mieink mérkőzése előtt közvetlenül az ugyancsak kvóta nélkül álló kanadaiak 12–9-re kikaptak a spanyoloktól (erről bővebben a keretes írásunkban olvashatnak). A Mihók Attila, Cseh Sándor kapitánypáros nem változtatott a győztes csapaton, ugyanazt a tizenhárom játékost nevezte, akivel a fedélzeten a mieink az utóbbi négy világverseny legjobb játékával 13–9-re megverték az ausztrálokat a csoportkör utolsó fordulójában. 

A feladat adva volt: ezt a teljesítményt kellett megismételni a világbajnoki címvédő, újdonsült Európa-bajnok hollandok ellen. Ahogyan Mihók fogalmazott a mérkőzés előtt, ellenük sem kell mást csinálni, mint a többi ellenféllel szemben, csak éppen jobban kell.

Hát, elég jól csináltuk.

Az első negyed végén úgy volt 1–1 az állás, hogy a hollandok örülhettek annak, hogy nem kerültek azonnal jelentős hátrányba. A védekezésünk igencsak jól működött, és a támadójáték sem nézett ki rosszul, csak éppen a Dunaújvárosban is megforduló Laura Aarts elképesztően jól védett. Ám amikor kiderült, hogy csak a tökéletes lövés elég jó lövés, akkor lőttünk két tökéleteset, előbb Gurisatti Gréta, majd Szilágyi Dorottya bombázott a pipába, az utóbbinál Kásás Tamás is talpra pattant a lelátón. A hollandok a 14. percben megszerezték a második góljukat, ami azért továbbra is elképesztő védekezést és kiváló kapusteljesítményt sejtetett, a slusszpoént viszont Keszthelyi Rita gólja jelentette egy hosszú lefolyású támadás végén. A félidőben 4–2-re vezettünk, önbizalommal telve, félelem nélkül játszottunk, nagyon jól nézett ki, amit a medencében láttunk.

A térfélcsere után többször is támadhattunk a háromgólos vezetésért, de a hollandok is feljebb csavartak egyet a védekezésükön. Azonban mi is így tettünk, sorozatban négy emberelőnyt kapott az ellenfél, és mindet kivédekeztük. A kulcsfontosságú következő gólt mégis a hollandok szerezték, majd egy könnyű síppal befújt ötméteresből egyenlítettek is. A vezetést azonban nem vették át, Szilágyi emberelőnyből újra betalált, és a negyed végén a rend kedvéért kivédekeztünk még egy emberhátrányt.

Az utolsó nyolc perc egygólos magyar vezetésről kezdődött, amiből gyorsan kettő lett, Keszthelyi villant ismét. A hollandok szépítettek, majd olyat láttunk, hogy nem hittünk a szemünknek. Aarts védett, és már azt nézte, kit indítson, amikor a módszeresen agyonvert centerünk, Parkes Rebecca elcsente tőle a labdát, a kapus pedig rányúlt a magyar játékosra. Az ítélet egyértelmű, ötméteres ide, az még egyértelműbb, hogy Keszthelyi bevágta, ismét kettővel vezettünk. A sokáig teljesen eltüntetett holland balkezes, Simone van de Kraats szépített, majd ismét a mi pillanataink következtek. Garda Krisztina akkora prakkert osztott ki emberhátrányban, hogy azt a kosárlabdapályán is megtapsolják, majd Gurisatti a blokk segítségével újra kettőre növelte az előnyt, 3:20-szal a vége előtt.

Ekkor elkezdtünk elfogyni.

Sorozatban négy játékosunkat pontozták ki a sporik, a hollandok ismét feljöttek egyre, támadásban elszórtuk a fórjainkat, és nyolc másodperccel a vége előtt Maartje Keuning kiegyenlített. A végén már semmire sem maradt idő, hiába játszottunk végig sokkal jobban, hiába nem vezettek egyszer sem a hollandok, a 8–8-as eredmény után szétlövés következett.

Úgy, hogy három biztos lövőnk kikötött sapkával ült a padon… Szilágyi, Gurisatti és Leimeter Dóra is kipontozódott, így nem állhatott oda az ötöspontra.

Na, de ez senkit sem érdekelt.

Az, hogy Keszthelyi és Garda bevágja, papírforma volt. Parkes és Rybanska Natasa már nem olyan rutinos lövő, de ez sem számított. A hollandok is belőtték közben az első négy kísérletüket. Az utolsó párban odaállt Máté Zsuzsanna, aki az Európa-bajnokság után tért vissza a csapatba, nem feltétlenül ötméterest lőni, de most szétlőtte a kaput.

Magyari Alda pedig kivédte Lieke Rogge kísérletét.

Győzelem, világbajnoki elődöntő, olimpiai kvóta, örömkönnyek – mellesleg kiderült, hogy nem csak a férfiválogatottunk tud drámai körülmények között szétlövést nyerni. Mihók Attila és Cseh Sándor párosa megvalósította, amit vállalt, kivitte Párizsba a csapatot – és még van némi dolgunk Dohában is.

A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Olaszország–Görögország 12–14
Egyesült Államok–Ausztrália 10–9
Spanyolország–Kanada 12–9

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
SZERDA
14.00: Egyesült Államok–Spanyolország
15.30: Magyarország–Görögország

Fotó: MTI

16:49
ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!
16:49
forgatókönyv

VÉGRE ÁTSZAKADT A GÁT! Legalábbis így éreztük, miután női vízilabda-válogatottunk a dohai világbajnokság csoportkörének zárásaként 13–9-re legyőzte Ausztráliát – hétfő este kiderül, hogy valóban átszakadt-e. Már a torna előtt tudtuk, könnyű ellenfelet nem kaphatunk a negyeddöntőben: mintha az autópályán burkolatjavítás, a kerülő úton meg torlódás lenne, a két forgatókönyv szerint az amerikaiak vagy a hollandok jöhettek szembe. 

16:50
ellenszél

Csoportgyőztesként a világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkoznak a mieink a négy közé jutásért, amelytől a januári kontinenstornán 14–11-re kikaptak – játékvezetői ellenszéltől ezúttal talán kevésbé kell tartanunk.

„A tizennégy kapott gól nagyon sok, úgyhogy még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a védekezésre – emlékezett vissza Faragó Kamilla, aki az Egyesült Államok elleni kétkapuzás során ragyogó lövéssel lepte meg Ashleigh Johnsont. – Jó meccset játszottunk az amerikaiakkal, ügyeltünk rá, hogy ne essünk ki a ritmusból. Az edzések mellett videózással is készültünk a negyeddöntőre, tudjuk, hogy a holland válogatott nagyon nehéz ellenfél, de jól állunk, és izgatottan várjuk a mérkőzést.”

16:51
jót tett

Az ausztrálok elleni győzelem kétségkívül jót tett a csapathangulatnak, a Cseh Sándor, Mihók Attila kapitánypáros irányításával első ízben erős vetélytársat győztek le a mieink tétmérkőzésen, ráadásul hatékony és gördülékeny játékkal. Az érintettek egybehangzó véleménye, hogy a csapat rátalált a jó útra, és érthető módon nem is szeretne letérni róla. 

„Eddig is azt csináltuk, amit megbeszéltünk, de nem volt mögöttes tartalom – hangsúlyozta Leimeter Dóra, aki a góljai mellett a védekezésből is kiveszi a részét. – Az ausztrálok ellen viszont egységesek voltunk, ha az egyikünk hibázott, a másik érkezett és segített. Az Európa-bajnokságon hiányoztak a blokkok, örülök, hogy ebben is fejlődtünk azóta, nagy erőt ad, ha sokat teszünk azért, hogy miénk legyen a labda. Évek óta arról beszélünk, hogy mindkét oldalról kell gólokat szereznünk, mert az »egyoldalas« csapatokra könnyebb felkészülni. Sokat számít az egyéni felelősségvállalás, mostanra mindenki megértette, nem baj, ha egy-egy lövés nem megy be, újra meg újra próbálkozni kell.”

16:52
Kanada...

„Könnyen előfordulhat, hogy a negyeddöntő az olimpiai kvótáról is dönt, ha az olaszok és/vagy a kanadaiak kikapnak, míg a mieink legyőzik a hollandokat, biztossá válik a párizsi indulás” – írtuk a meccs előtt. Nos, Kanada kikapott... 

16:52
felszabadult játék

Jóval nagyobb a tét, mint a csoportkörben, mégis hasonlóan felszabadult játékra lenne szükség – leírni persze végtelenül egyszerű, megvalósítani már annál nehezebb.

16:53
A keret

 

 

17:02
1. perc elkezdődött a mérkőzés!

Vályi elhozza a labdát, szokása szerint. Elképesztő gól Gardától, jobbal nyolc méterről a jobb alsóba lő. Bombagóllal egy nulla!

17:03
1. perc

Gurisatti és Rybanska kiválóan bekkel, mienk a labda. Rybanska jobbal a jobb felső fölé lő hétről.

17:05
2. perc

Keuning lövése rossz, Gurisattié a volt dunaújvárosi Aartsé. Keszthelyi zseniális emelését Rybanska két méterről jobbal a kapusba lövi.

17:06
4. perc

Magyari védi a jobb sarok előtt Wolves átlövését. Aztán eladják a hollandok! Rybanska le, Máté be.

17:08
5. perc

Egy-egy rossz támadás után ziccerben Keszthelyi, de védi Aarts a jobb alsó előtt a négyméteres, jobbkezes bombát!

17:08
5. perc

De mienk a labda szerencsére, indul a 20 másodperc... Parkes-t szerelik. Három holland csere, elmegy a támadóidő fele.

17:09
6. perc Máté kiáll

A jobb szélről, három méterről a Moolhuijsen a léc alá lő jobbal. 1–1!

17:11
6. perc

Mahieu labdát veszít a holland kapu előtt, kontrafault Wolvestól. Szilágyi megindul, Vályi a bal oldalon, a jobbkezes lövést eléri a léc alatt Aarts! És övé a lecsorgó is.

17:12
7. perc

Keményen védekezik Rybanska, övé a labda, a sporik nem szívbajosak. De Aarts sem, háromról jobbal kapura lő Leimeter, véd a kapus jobb kézzel.

17:13
8. perc Szilágyi kiáll

Rogge ziccerébe belekap Vályi, véd jobb kézzel Magyari. Van idő még egy támadásra, de eladjuk. 

17:13
8. perc véget ért az első negyed! 1–1
17:16
1. perc elkezdődött a második negyed!

Vályi megszerzi, Parkes szabálytalan, jönnek a hollandok. Rogge hatról a lécre lő.

17:17
2. perc

Vályi a bal felső mellé lő 7-ről! Nem is, Aarts ebbe is belepiszkált... Moolhuijsen éppen csak elvéti a jobb alsót, megszólal a gólt jelző zene, de ez csak oldalháló.

17:18
3. perc

Ilyen nincs! Vályi háromméteres lövése a kapusé, a labda egy védő fejéről Parkes elé csorog, aki jobbal két méterről a jobb alsó mellé talál!

17:19
3. perc

Broek lövését blokkolja Keszthelyi, magyar emberelőny, Gurisatti átlövése meg Aartsé. 

17:19
4. perc

Garda emelését elhalásszák Keszthelyi elől, időzavarban voltunk már.

17:21
4. perc

Sleeking jobbal hatról irgalmatlan nagy erővel a bal oldali kapufára lő! Mintha Magyari is belekapott volna... Elöl meg biztos, hogy Gurisatti a góllövő, ötről milliméteres pontossággal a bal felsőbe talál. 2–1!

17:23
5. perc Leimeter kiáll

Szilágyi menti Broek ötméteres lövését! Aztán kissé balról jobbal a túlsó sarokba lő egy fél másodperccel a támadóidő lejárta előtt, három méterről. 3–1!

17:23
6. perc

Gurisatti remekül védekezik, aztán a lövése a blokké. És kiáll kontrafault miatt.

17:24
7. perc

Köszöni szépen Rogge, és háromról, kissé balról jobbal a túlsó felsőbe lő. Védhetetlen. 3–2

17:26
7. perc emberelőnyben

Egy-egy rossz bejátszás, emberelőnybe kerül a válogatottunk, nem sokra rá kettősbe egy rövid ideig... Leimeter nagy lóba után a blokkba lő jobbról, de mienk a labda, Keszthelyi a másik szélről a jobb sarokba talál. 4–2!

17:27
8. perc

Garda tart rendelést most védekezésből, csak így tovább az egész meccsen!

17:27
8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED! 4–2
17:28
ELLENFÉLNÉZŐ


Címvédésre készülnek a hollandok Negyeddöntős ellenfelünk fél év alatt két nagy tornát nyert meg, a fukuokai világbajnokság után az eindhoveni Európa-bajnokságon hazai közönség előtt ért fel a csúcsra. Az akadémiai rendszernek köszönhetően fokozatosan épülnek be a fiatalok a csapatba, miközben a húzóemberek egyre rutinosabbak, elég csak a vb-n eddig 17 lövésből 17 gólt szerző Kitty Lynn Joustrára gondolnunk.

A hollandok a csoportkör nyitányán 10–8-ra kikaptak az amerikaiaktól, majd Kazahsztánt és Brazíliát is 27 lőtt góllal győzték le, a nyolc közé jutásért megszenvedtek Kínával (16–14), teljesítményüket jóindulattal sem nevezhetjük szilárdnak.

17:32
1. PERC FOLYTATJUK!

Egy-egy pontatlan támadással, majd előnyben a hollandok, de szabálytalanul úsznak a kapunk elé. 

17:33
2. perc

Rybanska passza rossz, emberelőny is a hollandoknak, szerencsére Magyari a bal kapufára tudja tolni Joustra lövését. Kontra, Szilágyi passzát lesodorják Rybanska kezéről. Jön a szokásos holland emberelőny, most Gurisatti megy ki. 

17:34
3. perc

Magyari kiüti a jobb alsó elől Broek háromméteres lövését.

17:34
4. perc

Rybanska távolija kapuscsemege, kiáll Parkes, visszahúzott egy hollandot visszahúzás közben.

17:35
4. perc Holland időkérés
17:36
5. perc

Magyari kitolja a léc alól Van de kraats ötméteres lövését! 

17:37
5. perc

De kissé balról, ötről a jobb felsőbe lő Moolhuijsen. 4–3

17:37
5. perc Magyar emberelőny

Garda ötről, középről a lécre lő!

17:38
Aarts ebbe is belepiszkált...
17:39
6. perc Hamar jön a magyar kiállítás

De Magyari bravúrja is! Aztán egy fantomjellegű ötméteres a hollandoknak... Mihóknak sárga lap reklamálásért.

17:39
6. perc Rogge jobbal a jobb alsóbe lő

4–4

17:40
6. perc

Rybanskáról kiállítás, Garda kissé jobbról, négyről jobbal a jobb felső mellé lő.

17:41
folyamatosan cserélnek a hollandok

De most kontrafault Roggétől!

17:41
7. perc

Kell a gól! 

Leimeter ballal hétről a jobb sarokba lőne, de véd Aarts... a lecsorgót megszerzi nagy harcban Rybanska. Akiről ismét kiáll a bekk. 

17:42
8. perc Szilágyi jobbal ötről bevarrja a labdát a bal felsőbe!

5–4, a labda beragadt a háló és a hálótartó vas közé. Ide nem kell videózás, gól-e a gól...

17:44
8. perc véget ért a harmadik negyed!

Előtte kivédekeztünk egy emberhátrányos helyzetet.

17:45
Mivel...

Mivel a spanyolok legyőzték a kanadaiakat, a magyar női vízilabda-válogatott már hétfő este megszerezheti a kvótát a párizsi olimpiára, ha nyer a címvédő és Európa-bajnok holland csapat ellen.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese egy diadallal biztosan ott lesz az ötkarikás játékokon, de vereség esetén még az 5-8. helyért zajló rájátszásban is kivívhatja a kvótát.

 

17:46
1. PERC ELKEZDŐDÖTT A NEGYEDIK NEGYED!

Vályié a labda! Nem bírnak vele a hollandok. Sem. 

17:47
1. perc

Ilyen nincs, Gurisatti átlövését Parkes kifejeli a holland kapu előtt... Szerencsére a kapufa velünk van Moolhuijzen ötméteres lövéséből. És magyar emberelőny...

17:47
2. perc és magyar időkérés
17:48
2. perc

Na nézzük! Türelmes, okos passzolgatások után Keszthelyi jobbal a bal alsóba lő kissé balról, négy méterről! 6–4!

17:49
Keszthelyi szórja a duplákat a hollandok ellen
17:49
2. perc

Sevenich svédcsavarja meg Magyarié!

17:50
3. perc Újabb magyar kiállítás

És előtte rossz támadás... Rogge passzávól Van der Sloot balról, egy méterről jobbal a kapuba lő. Magyari a lécre tolta a labdát, de bent a labda. 6–5, egyre lelkesebbek a hollandok is.

17:52
3. perc ötméteres!

Keszthelyi jobbal a bal alsóba lő! 7–5!

17:53
3. perc

Ismét holland emberelőny, Horváth végleg kiáll. Magyari a lécre tolja Van der Sloot bombáját, kiáll Szilágyi is, Van de Kraats jobbról ballal két méterről a rövid felsőbe lő. Pedig Keszthelyi, majd Magyari is belekapott a labdába...

17:54
4. perc Magyar emberelőny...

.. Szilágyi rosszul emel balra Rybanskának. Szilágyinál kontrafault, a harmadik személyi hiba neki is. 

17:54
5. perc

De Garda labdát szerez a kapunk előtt!

17:55
5. perc

Gurisatti a bal felsőbe lő hétről, 8–6!

17:56
5. perc

Jönnek a hollandok. Fantomjellegű két perc Gurisattinak, nem igaz! És ki is pontozódik...

17:57
6. perc

Centerből Rogge a bal sarokba húzza a labdát. 7–6, egyébként ez nem volt csúnya.

17:58
6. perc Magyar emberelőny!

Ezt ki kell használni! Keszthelyi távolija Aartsé, de sarokdobás.

17:59
7. perc

Rybanskáról ismét kiállnak, Ten Broek már nem jön vissza. Aarts védi a jobb sarok előtt Vályi hatméteres lövését.

Leimeternek is a harmadik kiállítás, lassan elfogyunk. 

17:59
7. perc holland időkérés!
18:00
8. perc A KAPUFÁRA LŐ ÖTRŐL JOBBAL VAN DE KRAATS!
18:01
8. perc

Mellé, Aarts védi Vályi lövését. Van vissza 34 másodperc, jön előre a kapus is.

18:01
8. perc

Keuning 8 másodperccel a vége előtt háromról a jobb alsóba lő. 8–8!

18:02
8. perc magyar időkérés

Nem vezettek a hollandok ezen a meccsen...

18:03
8. perc

Nem a legjobban sikerült megbeszélés, Vályi a jobb szélről ötről lő, véd a rövid sarok előtt Aarts!

18:04
8. PERC VÉGET ÉRT A NEGYEDIK NEGYED!
18:04
JÖNNEK AZ ÖTMÉTERESEK!
18:06
1. KÖR

Keszthelyi jobbal a bal alsóba lő. 1–0!

Rogge szintén, 1–1!

18:07
2. kör

Garda nagy erővel a jobb alsóba talál, 2–1!

Van der Sloot dettó. 2–2!

18:08
3. kör

Parkes jobbal a bal alsóba talál, 3–2!

Van de Kraats ballal a léc alá lő, középre. 3–3!

18:09
4. kör

Rybanska jobbal a jobb felsőbe pattintja a labdát, 4–3. 

Sleeking jobbal a bal felsőbe talál. 4–4

18:09
5. kör

Máté szétlövi a jobb felsőt! 5-4!

MAGYARI MEG VÉDI A JOBB ALSÓ ELŐTT ROGGE LÖVÉSÉT!!!!

18:12
VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!
18:12
aARTS A MECCS EMBERE
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik