Vizes vb: a „zsivány gyilkos” otthonra talált Veszprémben

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2022.06.12. 11:10
null
Betlehem Dávid papíron ugyan még juniorkorú, de valójában már kinőtte a korosztályt (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)
Kiválóan hangolt a hazai vb-re a 18 éves Betlehem Dávid: néhány nappal ezelőtt megvédte junior Európa-bajnoki címét tíz kilométeren.

 

Az egyik kapitány azt reméli, nem hanyagolja el a medencés úszást sem, a másik azt várja, hogy minél inkább beleerősödjön a felnőttmezőnybe.

Az egyik, Sós Csaba, a medencés úszók kapitány azt mondja, nagyon kedveli Betlehem Dávidot, kicsit korábbi önmagát látja benne: „Egy ártatlan kisgyerek a parton, aki az uszodában konokká válik, a rajtkőre pedig már igazi zsivány gyilkosként áll fel.”

A másik, a nyílt vízi úszók kapitánya, Gellért Gábor is jó véleménnyel van róla: „A kora alapján Dávid idén még a juniorok közé tartozik, valójában már kinőtte ezt a korosztályt. Olyan az úszótudása, mint klubtársáé, Rasovszky Kristófé, így az olimpiai ezüstérmeshez hasonló úton kell járnia, vagyis a versenyeken elöl kell úsznia, mert ő is képes rá. Az egyértelmű fejlődése mellett azért még bele kell erősödnie a felnőttmezőnybe.”

Betlehem Dávid 11 évnyi úszás után borított mindent – a koronavírus-járvány okozta sokk, valamint egyéb egészségügyi és lelki nehézségek a padlóra küldték a fiatal úszót. Az biztos volt, hogy nem marad Zalaegerszegen, a kérdés csak az volt, befogadják-e a veszprémi klubnál, vagy hátat fordít az uszodák világának.

„Felhívtam Szokolai Lászlót, megkérdeztem, mehetnék-e hozzájuk edzeni, ő pedig azt válaszolta: »Gyere!«”Betlehem Dávid ment, aztán meg egyre inkább jöttek az eredmények, amit jól bizonyít, hogy tavaly 10 kilométeren junior Európa-bajnok lett (előtte nem sokkal a medencés korosztályos kontinensviadalon második lett 1500 gyorson), s a címét néhány nappal ezelőtt megvédte Setúbalban.

Betlehem, Rasovszky és Kalmár Ákos nagyszerű csapatot alkot Veszprémben, dolgoznak keményen és alázatosan, emiatt aztán könnyű dolga van Szokolai mesternek – már ha a fiúk a vízben vannak, mert a parton hárman olyan show-műsort varázsolnak rendre, hogy szem biztosan nem marad szárazon.

„Az egész úgy kezdődött, hogy a veszprémi életem első heteiben »lepetiztem« Rasót, onnantól nem volt megállás – mesélte nevetve Betlehem. – Azóta persze én is kaptam hasonló beceneveket, voltam én már Pecek, Gyerek, az interjúkban pedig szinte mindig kisgyerekként említ Kristóf.”

Tavaly a hazai rendezésű kontinensviadalon bronzérmet szerzett a Rasovszky, Betlehem, Olasz Anna, Rohács Réka összetételű kvartett, és a dobogóért szállnak harcba a vb-n is a Lupa-tavon (Betlehem a váltó mellett 5 és 10 kilométeren indul a vb-n).

„Örülök, hogy bekerültem a váltóba, annak még inkább, hogy nem én vagyok a gyenge láncszem. Kétségtelen, hogy Kristóf kimagaslik közülünk, de mindannyian hozzáteszünk a sikerekhez” – jegyezte meg Betlehem Dávid.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik