Vizes vb: A cél, hogy több úszó legyen profi sportoló – Hosszú

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.07.25. 15:40
Hosszú Katinka, mint a Profi Úszók Világszövetségének (GAPS) alapítója azt szeretné elérni, hogy ne csak a sportág legjobbjai, hanem egy tágabb kör is meg tudjon élni az úszásból.

„Nemcsak arról beszélek, hogy a legjobbaknak többet fizessenek, hanem azokról az úszókról is, akik profik szeretnének lenni, és az úszással pénzt keresni” – idézte az AP amerikai hírügynökség a háromszoros olimpiai bajnok Hosszút. A magyarországi vizes vb első magyar aranyérmese hozzátette: aki elődöntős helyen végez, annak már az úszásból kellene élnie, nem pedig „aggódni” a következő munkájáért.„Nemcsak arról beszélek, hogy a legjobbaknak többet fizessenek, hanem azokról az úszókról is, akik profik szeretnének lenni, és az úszással pénzt keresni” – idézte az AP amerikai hírügynökség a háromszoros olimpiai bajnok Hosszút. A magyarországi vizes vb első magyar aranyérmese hozzátette: aki elődöntős helyen végez, annak már az úszásból kellene élnie, nem pedig „aggódni” a következő munkájáért.

„Csak az úszással kellene foglalkozniuk, így csak a sportra fókuszálhatnának, mint a kosárlabdázók vagy a labdarúgók” – mondta Hosszú, aki szerint sportágát nem kizárólag az olimpia vonatkozásában kellene nézni.

Az AP cikkében megemlíti: Hosszú azt szeretné elérni a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA), hogy az úszóknak nagyobb beleszólásuk legyen az irányításba.

„Megérdemeljük, hogy profi úszóként kezeljenek minket. Partnerek vagyunk ebben a kapcsolatban” – mondta Hosszú, aki szerint a legfontosabb, hogy az úszók között párbeszéd alakuljon ki, mert korábban ez nem történt meg. „Egy nyelvet beszélünk” – emelte ki a már hatszoros világbajnok sportoló, kiegészítve azzal, hogy a sportág is tovább fejlődik, ha ők még több munkát végeznek.

Hosszú Katinka június 21-én nyílt levélben bírálta a FINA-t, amely megváltoztatta a világkupa szabályait. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a FINA úgy döntött változásokról, hogy nem kérdezte meg a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezetett be, amelyekkel korlátozza a legjobbakat. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a sorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

A FINA május végén jelentette be a vk-kat érintő módosításokat, melyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

Az AP-összeállítás foglalkozik az Iron Lady-jelenséggel is, amely a háromszoros olimpiai bajnok elnyűhetetlenségére és fáradhatatlanságára utaló becenevéből nőtte ki magát branddé. Az AP információi szerint a fürdőruha és egyéb ruházati termékek forgalmazására alapuló, gyorsan növekvő cégnek jelenleg körülbelül ötven alkalmazottja van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik