Vívás: elmarad az idei utánpótlás-világbajnokság

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.17. 12:50
Címkék
Fontos, a versenynaptárat érintő döntéseket hozott a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE); az idei utánpótlás-világbajnokság elmarad, az olimpiai kvalifikációs sorozatban hátramaradt viadalokat − amelyeken több hazai fiatal is érdekelt − viszont pótolják.

A Nemzetközi Vívó Szövetséglegmagasabb szintű döntéshozó bizottsága, a végrehajtó videokonferencián tartott ülést a napokban, és hozott döntéseket a koronavírus-járvány miatt kettétört versenyszezonnal kapcsolatban− közölte a hunfencing.hu.Nemzetközi Vívó Szövetséglegmagasabb szintű döntéshozó bizottsága, a végrehajtó videokonferencián tartott ülést a napokban, és hozott döntéseket a koronavírus-járvány miatt kettétört versenyszezonnal kapcsolatban− közölte a hunfencing.hu.

Pusztai Liza biztosan nem szerezhet junior-világbajnoki érmet kardvívásban az idén Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza biztosan nem szerezhet junior-világbajnoki érmet kardvívásban az idén Forrás: hunfencing.hu

Pusztai Liza biztosan nem szerezhet junior-világbajnoki érmet kardvívásban az idén  •  Forrás: hunfencing.hu

Két, a sportágnak fájdalmas, de kényszerű intézkedést hoztak az illetékesek (a testület magyar tagja Szabó Bence, kétszeres olimpiai bajnok kardozó): az áprilisra tervezett junior- és kadét-világbajnokságot ebben az évben nem pótolják, és nem rendezik meg a veterán-világbajnokságot sem. A fiatalok következő vb-je a tervek szerint 2021 áprilisában, Kairóban lesz. Az idei házigazdák az amerikaiak lettek volna, ők jelezték, hogy 2022-ben szívesen otthont adnának az erőpróbának.

A következő, 2020/2021-es szezon kezdetét novemberre tervezi a FIE, és ez tulajdonképpen megfelel a korábbi évek rendszerének (azt leszámítva, hogy a szeptember-októberi szatellit megméretéseket nem tartják meg). A szervezet hangsúlyozta közleményében, hogy csak abban az esetben lesznek hivatalos versenyek, amennyiben azt az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, illetve nem esnek beutazási korlátozások alá az esetleges résztvevők.

A félbeszakadt olimpiai kvalifikációs sorozattal kapcsolatban (amelyben több utánpótláskorú is érdekelt) már korábban kiderült, hogy az elmaradt, de a kvótaszerzésben szerepet játszó erőpróbákat pótolják. Így az addigi eredmények, plusz a fegyvernemenkénti egy-egy hiányzó viadal alapján osztják a tokiói kvótákat. A novembertől rendezendő, további felnőttversenyeknek úgynevezett „párhuzamos ranglistát” indítanak, amely az olimpiát követően válik hivatalossá.

Mint ismeretes, a magyar vívóválogatottak közül a férfi kardcsapat és a női tőrcsapat már megszerezte az ötkarikás kvótát, a női kardcsapat (benne a 19 éves Pusztai Lizával, valamint a 17 esztendős Battai Sugárral

a szerk) és a férfi párbajtőregyüttes pedig az utolsó kvalifikációs versenyen teheti meg ugyanezt, míg férfi tőrben és női párbajtőrben csak egyéni indulásra van esély; utóbbiban a 17 éves Muhari Eszterért szoríthatunk..

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik