Labdarúgás: hol tartanak most az Eb-ötödik U17-es válogatott tagjai?

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.14. 13:46
Címkék
Tavaly májusban ritka nagy bravúrt hajtott végre a 2002-es születésűekből álló U17-es magyar labdarúgó-válogatott: Preisinger Sándor együttese tizenegyesekkel kiharcolta a világbajnoki szereplést. Összefoglaljuk, azóta milyen utat jártak be a csapat tagjai, hol tartanak jelenleg a magyar futball reménységei.

Tizenhárom hónappal ezelőtt, 2019 májusában a magyar U17-es labdarúgó-válogatott nem akármilyen eredményt ért el azzal, hogy Európa-bajnoki ötödik helyével kvalifikálta magát a brazíliai világbajnokságra, ráadásul ebben a korosztályban először. És noha az októberi seregszemlén már nem jött össze a bravúr – a mieink utolsóként zártak csoportjukban –, a roppant ígéretesnek tartott 2002-es korosztály menetelésére így is felfigyelt az egész ország.

És szerencsére a külföldi klubokjátékosmegfigyelői sem maradoztak el a fiúk ténykedése láttán, többen légióskarrierbe kezdhettek a sokáig feledhetetlen Eb-szereplés után. Az együttes első számú kapusa, Hegyi Krisztián például (17) a nyáron Szombathelyről Londonba tette át székhelyét. A West Ham United U18-as csapatában kilenc, az U23-asok között pedig két mérkőzésen védhette a kaput első angliai évében. A Premier League-ben nem túl acélosan teljesítő klub utánpótlásának erejéről pedig elég csak annyit írni, hogy az U18-as ligában ezüst-, az U23-as bajnokságban pedig aranyéremmel zárták az évadot a Kalapácsosok.

Ketten, név szerint Balogh Botond (18) és Kosznovszky Márk (18) az olasz Parma U19-es csapatában kötött ki – feltehetően a meggyőző Eb-teljesítménynek köszönhetően. Az MTK Budapestből távozott fiatalok a korosztályos vb után Itáliában is alapemberekké váltak, előbbi 11, utóbbi 12 mérkőzésen lépett pályára a Primavera 2A-bajnokságban.

Az U17-es válogatott a vb-re való kijutást ünnepli Forrás: MLSZ
Az U17-es válogatott a vb-re való kijutást ünnepli Forrás: MLSZ

Az U17-es válogatott a vb-re való kijutást ünnepli  •  Forrás: MLSZ

Persze akadtak Preisinger Sándor csapatábanolyanok, akik már az írországi kontinensviadal előtt is légióskodtak. Major Sámuel (18) azóta is egyre feljebb lépked a RB Salzburg utánpótlás-ranglétráján, a 2019/20-as évadban még az U18-asok között számoltak vele – de már a felnőttek között, a fiókcsapatnak számító Lieferingben edzett –, ezen kívül az UEFA Ifjúsági Ligában is játszott négy meccsen 99 percet, és ez a szám akár nagyobb is lehetne, hiszen az osztrákok még versenyben voltak a négyes döntőbe kerülésért, amikor a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a sorozatot. Majoron kívül Mester Csaba (17) is Ausztriában tölti utánpótláséveit: a fiatal támadó az Austria Wien második csapatában kilenc meccsen két-két gólt és gólpasszt ért el, legutóbb azonban az újraindulás után már a felnőttkeretbe is bekerült. Szintén németajkú területen, egész pontosan a Mönchengladbach utánpótlásában nevelkedik Bekker Roland (18). A fiatal védő 5 meccsen 117 percet kapott az U19-es Bundesligában. És ne feledkezzünk meg két ifjú csatárunkról, Németh Andrásról (17), valamint Molnár Rajmundról (17) se: előbbi Belgiumban már a felnőtt másodosztályban is szerephez jutott, utóbbira pedig a Benfica U19-es együttese számít Portugáliában.

Összesen egyébként 20 játékos lépett pályára legalább egy Eb- vagy vb-mérkőzésen, a fentebb említett nyolc fiatalt leszámítva mindenki – tehát a többség – itthon maradt. Róluk általánosságban elmondható, hogy az aktuális idényben az U19-es és az NB III-as bajnokságban jutottak hozzá a szükséges játékidőhöz. Ennél magasabb szinten csak azok játszottak rendszeresen, akiknek a másodosztályban szerepelt a csapatuk. Így szedett fel magára jókora NB II-es rutint az MTK-ban Kata Mihály (18), aki 19 mérkőzésen lépett pályára a feljutott kék-fehéreknél, de a szombathelyi Szalay Szabolcs (18) is 11 összecsapáson jutott szóhoz a Haladásban. Előbbinek a csapattársa, Zuigeber Ákos (17) pedig jóval többet játszhatott volna a maga 4 NB II-es meccsénél, ha nem tört volna el a lába az ausztrálok elleni világbajnoki összecsapáson.

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy csupán a Honvédos László Dávid (18) és Buna Gábor (18), továbbá a debreceni Baráth Péter (18), illetve a diósgyőri Orosz Donát (17) mutatkozott be az NB I-ben az U17-es Eb-n Portugáliát, Oroszországot és tizenegyesekkel Belgiumot is legyőző csapatból, akkor joggal kevesellhetjük ezt a számot. Mert hiába értek el korosztályos szinten nagy bravúrt ezek a fiatalok, hogy meddig juthatnak pályafutásuk során, az most dől el. Most kellene sokat, magas szinten játszaniuk.

A LEGALÁBB EGY EB- ÉS/VAGY VB-MECCSEN PÁLYÁRA LÉPETT JÁTÉKOSOK
Hegyi Krisztián (West Ham United), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Honvéd-MFA), Balogh Botond (Parma), Komáromi György (Puskás Akadémia), Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Baráth Péter (DVSC), Major Sámuel (RB Salzburg), Németh András (Genk), Molnár Rajmund (Benfica), Mester Csaba (Austria Wien), László Dávid (Bp. Honvéd), Kosznovszky Márk (Parma), Buna Gábor (Bp. Honvéd), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Orosz Donát (DVTK), Bekker Roland (Mönchengladbach), Szalay Szabolcs (Haladás), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik