Labdarúgás: felhúzták a góllövő cipőt az NB I-es fiatalok

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.11. 09:00
Címkék
A labdarúgó NB I 28. fordulójában sem szakadt meg az a biztató „sorozat”, amely a két és fél hónapos kihagyást követően indult útjára: az aktuális játéknapon gólt szerez legalább egy utánpótláskorú reménység. Ezúttal ráadásul ketten, a zalaegerszegi Bolla Bendegúz (20) és a felcsúti Tamás Nándor (19) is folytatták a szériát, jóllehet – hogy ne csak a szépről írjunk –, az előző körhöz képest több mint 100 perccel kevesebbet töltöttek a pályán a magyar fiatalok (611 vs. 713).

Noha még csak három NB I-es forduló ment le a koronavírus-járvány okozta kényszerleállás óta, egyvalamiben biztosan sokat fejlődtek az utánpótláskorú labdarúgók: mégpedig a gólszerzésben! Korábban csak a debreceni Kusnyír Erik (20) mutatta meg nagyvilág előtt az aktuális évadban, hogy jobbhátvéd létére képes bevenni az ellenfél kapuját. Produkcióját a Paks bánta a 11. fordulóban. Ezt követően egészen a 26. fordulóig, tehát a két és fél hónapos szünet utánig kellett várni hasonló tettre: Szendrei Norbert, a Budapest Honvéd 20 esztendős középpályása vágta be jobbal a léc alá a DVSC-nek. A következő körben a kaposvári Borbély Ákos (19) is kiszúrt a Lokival, a meccs végén szerzett egyenlítő találata nagyon fájhat még a későbbiekben Kondás Elemér együttesének.Kusnyír Erik (20) mutatta meg nagyvilág előtt az aktuális évadban, hogy jobbhátvéd létére képes bevenni az ellenfél kapuját. Produkcióját a Paks bánta a 11. fordulóban. Ezt követően egészen a 26. fordulóig, tehát a két és fél hónapos szünet utánig kellett várni hasonló tettre: Szendrei Norbert, a Budapest Honvéd 20 esztendős középpályása vágta be jobbal a léc alá a DVSC-nek. A következő körben a kaposvári Borbély Ákos (19) is kiszúrt a Lokival, a meccs végén szerzett egyenlítő találata nagyon fájhat még a későbbiekben Kondás Elemér együttesének.

És máris elérkeztünk a 28. fordulóhoz, amelyben ezúttal két utánpótláskorú neve is felkerült az eredményjelzőre. A ZTE stabil alapemberének számító Bolla Bendegúz (20) ezúttal csak csereként lépett pályára a Diósgyőr ellen, de a jelek szerint 30 perc is elég volt neki arra, hogy góljával döntetlenre mentse az idegenbeli összecsapást. A túloldalon a télen szerződtetett Kiss Tamás (19) játékában gyönyörködhettek újfenta DVTK drukkerei, a 18 éves Szűcs Kornél azonban két meccs után kikerült a kezdőből, és nem is gyarapíthatta játékpercei számát. Nem úgy, mint Korbély Kristóf (20), aki fél órát kapott Feczkó Tamástól.

Tamás Nándor (középen) pályafutása második NB I-es gólját szerezte a Kaposvár ellen Fotó: Szabó Miklós
Tamás Nándor (középen) pályafutása második NB I-es gólját szerezte a Kaposvár ellen Fotó: Szabó Miklós

Tamás Nándor (középen) pályafutása második NB I-es gólját szerezte a Kaposvár ellen  •  Fotó: Szabó Miklós

A hétközi forduló másik korosztályos hőse a 19 esztendős Tamás Nándor, aki több mint egy év után szerzett gólt az NB I-ben. Nem is akármilyet, hiszen a 90. percben az ő találatával nyert a Puskás Akadémia a már kiesett Kaposvár ellen, és minderre csak 15 perce volt a saját nevelésű fiatalnak. Az összecsapáson rajta kívül is szép számmal jutottak szerephez U21-es magyarok: Deutsch László (21) végigjátszotta a mérkőzést, Radics Márton (18) 61 percet kapott, kaposvári oldalon pedig Pintér Ádámnak (18) jutott 46, Borbély Ákosnak (19) pedig 44 perc.

Ami a többi összecsapást illeti, az előző fordulókhoz képest egyértelműen kevesebb szerep hárult a fiatalokra, és amit feltétlenülérdemes megjegyezni, hogy a legtöbben csereként szálltak be a mérkőzésre, így a játékpercek számolásánál arról sem szabad megfeledkezni, hogy most minden csapat ötöt cserélhet. Mindenesetre a kispesti Szendrei Norbert (20) kezdőben elfoglalt helye – nagyon úgy fest – betonbiztos az új vezetőedzőnél, Pisont Istvánnal: a Mol Fehérvár ellen 84 percig volt a pályán. Az Újpest–Debrecen sorsdöntő kiesési rangadón némi meglepetésre, az előző fordulóhoz hasonlóan megint csak csereként állt be az eddig alapembernek tűnő Kusnyír Erik (20), igaz, még az első félidőben sor került erre, így aztán jutott neki 61 perc. Szintén az első játékrészben szállt be a Mezőkövesd elleni meccsbe a kisvárdai Kovácsréti Márk (19). A 85. percben azonban kénytelen volt elhagyni a pályát, miután kiállították. A Paks–Ferencváros összecsapáson nem szerepelt U21-es magyar játékos.

AZ U21-ES FIATALOK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 28. FORDULÓJÁBAN
Csapatonként (az 1999 után születettek percei duplán számítanak):
PAFC: 90+61X2+15X2=242 perc
DVTK: 82X2+30X2=224
Kaposvár: 46X2+44X2=180
Bp. Honvéd: 84X2=168
Kisvárda: 68X2=136
DVSC: 61X2=122
ZTE: 30X2=60
Játékosonként:
Deutsch László (PAFC): 90 perc
Szendrei Norbert (Bp. Honvéd): 84
Kiss Tamás (DVTK): 82
Kovácsréti Márk (Kisvárda): 68
Kusnyír Erik (DVSC): 61
Radics Márton (PAFC): 61
Pintér Ádám (Kaposvár): 46
Borbély Ákos (Kaposvár): 44
Bolla Bendegúz (ZTE): 30
Korbély Kristóf (DVTK): 30
Tamás Nándor (PAFC): 15
Összesen: 611 perc

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik