Úszás: „Milák olyat tud 200 pillangón, amit rajta kívül senki a Földön, de a Marson és a Holdon sem”

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.10.27. 09:14
null
Sós Csaba szerint Milák Kristófot nem kell félteni (Fotó: Nemzeti Sport)
A szövetségi kapitány továbbra is figyel – mindenre. Nem aggódik a 200 méter pillangó rövid pályás világcsúcsa miatt, és újfent hangoztatja: Betlehem Dávid nem csak a nyílt vízen juthat messzire.

– Kezdjük a legfrissebb hírrel: Gyurta Gergely visszavonult.
– Gege talán bátyja, Dani sikerei miatt valamelyest árnyékban volt – reagált a fiatalabbik testvér szerdai bejelentésére Sós Csaba szövetségi kapitány. – Ám nincs két egyforma karrier, testvérek között végképp nincs. Nagyon szimpatikus volt, ahogyan a két fiú mindig segítette egymást, és azt hiszem, Gege nem panaszkodhat: játszották a tiszteletére világversenyen a Himnuszt, dolgozott külföldön, járt olimpián, szerintem tízből kilenc sportoló elfogadna ilyen pályafutást. Emellett úszóként készült a civil életre, két diplomát szerzett, vagyis e tekintetben is példaként szolgálhat sokak előtt.

– Innentől tehát Gyurta Gergely nélkül folytatódik a munka, de folytatódik, és mivel a decemberi melbourne-i rövid pályás világbajnokságra a tervek szerint csak Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián utazik, ez a felkészülési időszak kicsit más lesz, mint a korábbiak, mert…
– …mert dolgozni kell, ezúttal a munkán van a hangsúly. Kiversenyeztük magunkat az elmúlt hónapokban, most bele kell állni a melóba.

– Ebben a munkás időszakban lehet igazán fejlődni?
– A fejlődést, a nagyobb ugrást ilyenkor lehet megalapozni. Én tudom, hisz csináltam sokáig, hogy ez fárasztó, dög unalmas, ám az ilyen időszakok is kellenek, hisz munka nélkül nincs siker.

– Azért versenyeket rendeztek már az elmúlt hetekben is: az elmúlt hétvégén például Veszprém adott otthont a hosszútávúszó medencés országos bajnokságnak, és ön is ott ült a lelátón.
– Szokolai László, a veszprémiek edzője örült, amikor meglátott, de odaszúrtam neki, csak köszönni jöttem, valójában a Veszprém–Szeged férfi kézilabdameccsre érkeztem… A viccet félretéve, ott voltam ugyan a rangadón, de nyilvánvalóan az úszók kedvéért utaztam Veszprémbe.

– Milák Kristóf versenyen kívül leúszta az ezerötszáz gyorsot. Tetszett, amit látott világklasszisunktól?

– Kristóf kegyetlenül szenvedett végig, ez látszott, de becsülettel végigtolta. Egyéni csúcsot úszott, ilyet véletlenül nem tud az ember, vagyis a jelek arra utalnak, hogy jól halad a felkészülése. Ez a rekord mérföldkő, mert aki ezen a távon egyéni csúcsra képes, az később a többi számában is eléri. Kristóf annak ellenére, hogy az ezerötszáz minden egyes métere fáj, hogy sem fizikailag, sem lelkileg nem nyújt túl sok élményt, vállalta a távot, az ilyen tudatos döntések mutatják meg igazán, milyen profi is valaki. Kristóf tudja, mi kell a sikerhez.

– Milákhoz köthető hír a hétvégéről, hogy a japán Honda Tomoru hazája rövid pályás bajnokságán 1:46.85-tel új világrekordot állított fel kétszáz pillangón.
– Gratulálunk hozzá!

– Ennél kicsit bővebben, Milák Kristóf szemszögéből is kommentálná a világcsúcsot?
– Amerikában feltűnt egy fiatal fiú, aki Michael Phelps korosztályos csúcsát döntötte meg kétszáz pillangón, és itt van Honda világrekordja rövid pályán, ám egyik történés sem vált ki belőlem előre ijedtséget. Olyan ütemben halad Kristóf, hogy ebből 1:49.5 lesz ötvenes medencében, olyat meg rajta kívül senki sem tud a Földön. De a Marson és a Holdon sem. A kezében van a kormányrúd, másként: kétszáz pillangón csak az játszhat, akinek Kristóf odarúgja a labdát.

– Vagyis nekünk, szurkolóknak nem kell félnünk, megnyugodhatunk?
– Olyat sohasem lehet, Kristóf sem dőlhet hátra, de félni nem kell.

– Vissza Veszprémbe, ahol újfent tündökölt egy olyan úszó, akire „fáj a kapitány foga” is, ám egyelőre nyílt vízen mutogatja oroszlánkörmeit.

– Mondtam is Szokolai Lászlónak, hogy elég volt most már ebből, Betlehem Dávid a medencébe való. Persze ez is csak vicces megjegyzés volt, egyértelműen az edző dönt – ugyanakkor tartom, hogy Dávidból jó medencés úszó válhat.

– Rasovszky Kristóf egyenesen úgy fogalmazott, hogy új világklasszis született.
– Nem vitatkozom vele, mi több, egyetértek, egészen magasra juthat Betlehem Dávid. Fejlődéséhez hozzájárult az is, hogy Veszprémben megvalósult, ami Amerikában évek, évtizedek óta működik: kiváló úszók edzenek együtt, dolgoznak nap mint nap egymás mellett.

– Ha már Amerikát említette, mi a véleménye róla, hogy Kós Hubert januártól Bob Bowman irányításával készül a tengerentúlon?
– Elsőként az, hogy a magyar edzőnél felkészültebb nincs, és ezt tartom akkor is, ha Bob Bowmanről beszélünk, akinek tanítványa volt Michael Phelps. Hubi kiváló edzővel dolgozik itthon, edzésmódszertanban nem lesz változás a felkészülésében januártól sem; az érdemi előrelépést az amerikai versenyrendszerben látom, úgy érzem, Hubinak kifejezetten szüksége van a sok-sok téthelyzetre.

– November közepén rövid pályás országos bajnokságot rendeznek Kaposváron – így, ebben a csendesebb szezonban miért lesz fontos ez a verseny?
– Egyfelől mindenkinek jó felmérő lesz, másfelől tudjuk, a legtöbb magyar úszó fordulója nem túl jó, így alkalom adódik ezt gyakorolni – mert fejlődni ezen a téren leginkább csak a versenyeken lehet. Kaposvár erre jó helyszín, és mi, úszók szeretünk is oda járni – én például már bejelentkeztem a piacon a lángossütő bácsinál.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik