Pápai Péter: Óriási elismerés, hogy ilyen eredményt értünk el

Vágólapra másolva!
2024.04.26. 14:28
null
A bronzérmes csapat (Fotó: MAFC-BME)
Pápai Péter, a férfi röplabda Extraligában bronzérmes MAFC-BME vezetőedzője büszke fiatal csapata eredményére, a siker kulcsa pedig az volt, hogy együttese a nehéz szezonkezdet után felszabadultan tudott játszani.

A 31 éves tréner az MTI érdeklődésére elmondta, a másfél évvel ezelőtt a klubnál történtek után – akkor anyagi nehézségek miatt a teljes keretet szélnek eresztették, ezért gyakorlatilag a nulláról kellett újrakezdeniük az építkezést – alacsony költségvetéssel, fiatal csapattal, illetve két kubai légióssal vágtak neki az idénynek.

„A külföldiek közül Luis Enrique Reyes Rodríguez az előző idény második felében a Kistextben játszott, szeretett volna Magyarországon maradni, és minket választott. Raico Antonio Altunaga Sarozát centerként igazoltuk, de két meccs után kiderült, ott nem tudjuk kihasználni az adottságait, így leültem vele, és megbeszéltük, hogy kipróbáljuk feladóátlóként. Azt gondolom, a számok megmutatják, milyen remekül megoldotta a problémánkat” – utalt Pápai arra, hogy Rodríguez az Extraliga legjobb, honfitársa pedig a második legjobb támadójátékosa lett.

A szakember – aki korábban a mostani szövetségi kapitány, ifjabb Nagy Péter másodedzőjeként dolgozott a MAFC-nál – elmondta, légiósai minden meccsen szépen hozták magukat, hátukra vették a csapatot, de a fiatal magyar magnak is fel kellett nőnie a feladathoz, nélkülük ugyanis nem lettek volna ennyire sikeresek.

„A szezon első edzése előtt leültem a játékosokkal, és megbeszéltük, az elsődleges cél, hogy mindenki fejlődjön. Számszerű eredményként az első nyolcba jutást tűztük ki és azt, hogy a rájátszásban próbáljunk a lehető legjobban helytállni. Úgy néz ki, ezt bőven túlteljesítettük” – összegezte a történteket Pápai, aki az élvonal legfiatalabb vezetőedzője volt.

A tréner kiemelte, nehezen indult számukra a szezon, ugyanis az első nyolc mérkőzésükből hetet elveszítettek, ekkor nehéz volt tartania a lelket játékosaiban, akiket azonban folyamatosan próbált meggyőzni arról, hogy csak egy győzelemre van szükségük ahhoz, hogy forduljon a kocka.

„Ez végül a Szeged ellen a novemberi, idegenbeli bajnokin jött el, azt követően tértünk rá arra az útra, amire szerettünk volna, és már a két döntős csapatot is meg tudtuk szorongatni” – mondta a tréner kiemelve, hogy mivel ez volt az első vezetőedzői megbízatása, neki is sokat kellett tanulnia.

„Az elején próbáltam a játékosmúltamra hagyatkozni, beleképzelni magam abba, hogy ha a pályán lennék, mit mondanék magamnak. Elsősorban a játékosok mentális egészségét volt nehéz fenntartani a sorozatos kudarcok után. Kellett, hogy ne essünk szét teljesen és ne mi legyünk a bajnokság pofozózsákja. Amikortól felszabadultan tudtunk játszani, ki tudtuk hozni magunkból a maximumot” – árulta el a siker receptjét a játékosként 18-szoros válogatott egykori liberó.

Pápai az idény során sokat hangoztatta a fiatal játékosainak, hogy ez mindenkinek egy tanulóév, és lehet, hogy a most pályán töltött perceknek nem azonnal, hanem évek múlva lesz meg a hatásuk.

„Óriási elismerés, hogy ilyen fiatalon ezt az eredményt tudtuk elérni, nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy idáig jutottunk. Egy edzőnek ilyenkor megjön a lelkesedése, még jobban beleássa magát a munkába. Már most biztos vagyok abban, hogy a következő szezonban még nehezebb dolgunk lesz, mert sok együttes szemében mi vagyunk most a tüske, így mindenki még inkább le szeretne majd győzni bennünket” – tekintett előre a vezetőedző, aki – Szabó Balázs másodedzővel egyetemben – a következő szezonban is a MAFC kispadján ül majd.

„Augusztustól arra fogunk készülni, hogy legalább ugyanezt az eredményt megismételjük, vagy még túl is szárnyaljuk. Szerencsére az anyagi háttér rendeződött, nagyjából ugyanezzel a költségvetéssel várjuk a következő idényt” – zárta Pápai, hozzátéve, hogy a játékoskeretet érintő változásokról később számolnak be.

A MAFC a csütörtökön zárult bronzcsatában 3–1-es összesítéssel győzte le a DEAC-ot. A fővárosiak történetük során hatodszor, az elmúlt négy szezonban pedig harmadszor szereztek bronzérmet az élvonalban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik