Vizes vb: megdöntötték Phelps utolsó világcsúcsát, négy aranyat szereztek az ausztrálok

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.07.23. 13:00
null
Leon Marchand Michael Phelps utolsó világcsúcsát is átadta a múltnak (Fotó: Getty Images)
Holló Balázs révén magyar érdekeltséggel kezdődtek el a medencés döntők a fukuokai vizes világbajnokságon. A szombat délutáni programban Holló a nyolcadik helyen végzett a férfi 400 vegyes fináléjában, amelyen a francia Leon Marchand megdöntötte Michael Phelps utolsó világrekordját. Szabó Szebasztián a 10. helyen zárt 50 pillangón.

 

VIZES VB, FUKUOKA
ÚSZÁS
13.00: elődöntők, döntők

FÉRFI 4×100 M GYORSVÁLTÓ

A nők után a férfiak is medencébe ugrottak 4×100-as gyorsváltóban, az ausztrálok pedig Kyle Chalmers remek hajrájának köszönhetően a negyedik aranyukat nyerték szombaton. A remekül kezdő olaszok a nagyon szoros befutóban a második helyre értek oda, míg a dobogó harmadik fokára az Egyesül Államok váltója állhatott.

1. Ausztrália (Jack Cartwright, Flynn Southam, Kai James Taylor, Kyle Chalmers) 3:10.16
2. Olaszország (Alessandro Miressi, Manuel Frigo, Lorenzo Zazzeri, Thomas Ceccon) 3:10.49
3. Egyesült Államok (Ryan Held, Jack Alexy, Chris Guiliano, Matt King) 3:10.81

NŐI 4×100 GYORSVÁLTÓ

A harmadik világcsúcs is megszületett szombaton, a női 4×100-as gyorsváltót majdnem négy másodperces előnnyel nyerték az ausztrálok. A második helyen az Egyesült Államok, a harmadik helyen pedig Kína végzett.

1. Ausztrália (Mollie O'Callaghan, Shayna Jack, Meg Harris, Emma McKeon) 3:27.96
2. Egyesült Államok (Gretchen Walsh, Abbey Weitzeil, Olivia Smoliga, Kate Douglass) 3:31.93
3. Kína (Cseng Jü-csie, Jang Csün-hszüan, Vu Csing-feng, Csang, Jü-fej) 3:32.40

FÉRFI 400 M VEGYES

Történelmi 400 vegyest láthattak az uszodába kilátogatók, ugyanis Leon Marchand elképesztő úszással megdöntötte Michael Phelps utolsó, 2008 óta álló világcsúcsát. A francia a rekord határán állt az első két úszásnem után, azonban mellen megmutatta, hogy senki sem közelítheti meg. Több mint három másodpercet vert Phelps csúcsára, ebből pedig nem veszített sokat gyorson sem, 4:02.50-nel már ő a világcsúcstartó. A rajt után pillangón szinte ugyanolyan erősen kezdett Holló Balázs, mint délelőtt, mindössze nyolc századdal volt lassabb. Háton kissé lelassult, délelőtti ideje ekkor már közel egy másodperccel jobb volt. Ezt követően is nagyjából ilyen különbséggel tempózott és végül a selejtezőben úszott idején nem tudott javítani, a nyolcadik helyen végzett.

„Kell még a tapasztalat, de mindezek ellenére sikerült előre lépnem, a tavalyi vb-hez képest összeszedettebben tudtam odaállni és leúszni a döntőt. Helyezésben nem sikerült javulni, de az idő elfogadható és lassan közeledünk oda, hogy helyezésben is előrébb tudjak lépni” – nyilatkozta az MTI-nek Holló Balázs, aki elmondta, biztos volt abban, hogy Marchand világcsúcsot úszik majd, sőt, néhány versenytársával együtt a 4:01 perces időt sem tartották kizártnak.

„Nem mondom, hogy testközelből láttam, mert messze volt, de elmondhatom, hogy egy medencében voltam vele, ez is egy jó élmény” – tette hozzá a magyar úszó.

1. Leon Marchand (Franciaország) 4:02.50 – világcsúcs
2. Carson Foster (Egyesült Államok) 4:06.56
3. Szeto Daija (Japán) 4:09.41

Holló Balázs nyolcadik lett a 400 m vegyes döntőjében (Fotó: MTI)

NŐI 400 M GYORS

Igazi szuperdöntőben született meg az idei világbajnokság első világcsúcsa, Ariarne Titmus elképesztő úszással, több mint három másodperces előnnyel diadalmaskodott női 400 gyorson. Az ausztrálra a táv első felében még tapadt a végül a dobogóról is lemaradó Summer McIntosh, de Titmus tudta tartani a tempót és mindenkit lerázott, majd a kanadai rekordját adta át a múltnak. Az ezüstérmet a táv korábbi világcsúcstartója, az amerikai Kaite Ledecky szerezte meg, mögötte pedig kisebb meglepetésre az új-zélandi Erika Fairweather ért célba.

1. Ariarne Titmus (Ausztrália) 3:55.38 – világcsúcs
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 3:58.73
3. Erika Fairweather (Új-Zéland) 3:59.59

FÉRFI 50 M PILLANGÓ, ELŐDÖNTŐK

Már magyar érdekeltséggel következtek az 50 pillangó elődöntői, Szabó Szebasztián a második futamban kapott helyet. A magyar versenyző 23.16-ot úszott, ez a futamában az ötödik helyre volt elég, viszont a döntőbe nem sikerült bejutnia, összesítésben a 10. helyen végzett.

„Ugyan már egy ideje nem az ötven pillangó van a fókuszban, hiszen nem olimpiai szám, de azért bevallom őszintén, egy kissé csalódott vagyok, hogy ennyi munka után is csak ilyen időre vagyok képes. Ugyanakkor tavaly a budapesti világbajnokságon hasonlóan kezdtem, és akkor jó lett a vége” – nyilatkozta az MTI-nek Szabó, aki fő számára, az 50 méter gyorsra koncentrál.

FÉRFI 400 M GYORS

Elképesztően izgalmas fináléval indultak a medencés döntők, az ausztrál Samuel Short mindössze két századdal verte meg a 400 méteres gyorsúszás döntőjében a tunéziai Ahmed Hafnauit. A német Lukas Martens állhat fel a dobogó harmadik fokára. Short és Hafnaui végig fej fej mellett haladt, az ausztrál pedig a jobb benyúlásának köszönhetően szerezte meg első világbajnoki címét.

1.Samuel Short (Ausztrália) 3:40.68
2. Ahmed Hafnaui (Tunézia) 3:40.70
3. Lukas Martens (Németország) 3:42.20

ELŐZMÉNYEK

Holló Balázs remek úszással,4:12.77-esidővel jutott a döntőbe 400 vegyesen, ezzel a hetedik legjobb volt a mezőnyben, a fináléban az egyes pályán szerepel. Szabó Szebasztián 23.27-t az 50 pillangó előfutamában úszott, ezzel a futamában a harmadik lett, összesítésben – négyes holtversenyben – a kilencedik idővel jutott be az elődöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik