„Ő lehet a női Phelps” – a lány, aki 20 évesen kapta az első pofont az úszástól

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2017.08.01. 08:52
null
„Ha edzésről beszélünk, akkor szó szerint mindenkit legyőz, és szinte meg sem érzi, alig szuszog” (Fotó: Török Attila)
Ugyan életében először vereséget szenvedett egy világbajnoki döntőben – értsd: második lett... –, a budapesti úszó-vb egyik legnagyobb sztárja Katie Ledecky volt. Az amerikai úszó még csak húszesztendős, és karrierje legalább fele előtte állhat, 14 aranyával azonban máris a világbajnokságok történetének legeredményesebb női versenyzője, és ha így folytatja, akár Michael Phelps abszolút vb-csúcsára (26 arany) is veszélyes lehet. Katie Ledecky kicsit közelebbről.

VILÁGSZTÁR AZ ISKOLAPADBÓL

Miután megérintette a falat, megpördült, hogy felnézzen a medence fölött lógó eredményjelzőre, majd megrázta az öklét. „Ez elképesztő. Ez hihetetlen.Ennyi volt az első nyilatkozata. Az akkor 15 évesKatie Ledecky2012. július 1-jén 8:19.78 perces idővel csapott célba 800 méter gyorson első felnőtt országos versenyén, az omahai olimpiai válogatón, és rögtön megváltotta vele a jegyét a londoni olimpiára.

„Szorítok neki. Az én első nemzetközi felnőttversenyem idején tizenhat éves voltam, és felnéztem az idősebb úszókra. Szeretném úgy abbahagyni a sportot, hogy segítettem mentorálni, formálni, és tanácsot adtam a sportág jövőjének. Azt hiszem, ez lenne a legnagyobb ajándék, amit valaha adhatnék.

Ezt nyilatkozta akkor a Ledecky mögött másodikként célba érő 800-on és 1500-on összesen négyszeres világbajnokKate Ziegler. Alighanem ő is tudta, hogy új korszak kezdődött a női gyorsúszásban.

MIT CSINÁLJUNK AZ ARANNYAL?
Nemcsak Ledecky nem készült arra, hogy 2012-ben olimpiai bajnok lesz, a családja sem számított rá. Amikor anyukájától megkérdezték, hova teszik az aranyérmet, erős fejrázás volt a válasz: „Fogalmam sincs. Egyáltalán nem gondolkoztunk még ezen. Talán megmutathatja az összes barátjának.”

És alig egy hónappal később Ledecky minden addiginál világosabb jelét adta ennek: miközben Ziegler a 21. helyen zárt a londoni ötkarikás játékok selejtezőjében, iskolás honfitársa – nem mellesleg az Egyesült Államok küldöttségének legfiatalabb londoni olimpikonja – a brit Rebecca Adlington és a dán Lotte Friis mögött a harmadik legjobb idővel jutott be a fináléba. Hogy aztán másnap, augusztus 3-án a világrekordot megközelítő idővel meg is nyerje a számot a spanyol Mireia Belmonte García és Adlington előtt –15 esztendősen olimpiai bajnok lett!Az Egyesült Államok üdvöskéje az előfutamokhoz képest 9 másodpercet javított, 8:14.63-as idejével 53 századra megközelítette Adlington akkori világcsúcsát, és átadta a múltnak Janet Evans 1989 óta fennálló Amerika-rekordját. Ledecky egy év alatt 21 másodpercet javított a 800-as legjobbján. Egy hónap alatt új világsztár született a semmiből.

Katie Ledecky azóta gyakorlatilag tarol a nagy világversenyek hosszabb távú medencés gyorsúszószámaiban: a barcelonai, a kazanyi és a budapesti világbajnokságon, illetve a riói olimpián is megnyerte a 400-at és a 800-at, a vb-ken az 1500-at is (nem olimpiai szám), riválisai szinte megközelíteni sem tudják. Rióban a 200, 400, 800 gyorson aratott győzelmi triplázással megismételte Debbie Meyer 1968-as bravúrját, és megspékelte azt a 4x200 aranyával – Phelps mellett már egyértelműen ő volt az amerikaiak vezéregyénisége. Kazanyban is övé volt a 200 gyors aranya is, Budapesten azonban – az egyik legemlékezetesebb döntőben – az olasz Federica Pellegrini óriási hajrával lenyúlta tőle az első helyet, és holtversenyben „csakmásodikként végzett az ausztrál Emma McKeonnal. Életében először fejezett be úgy egy vb-számot, hogy nem nyert.

14 arannyal és egy ezüsttel ő minden idők legjobb női világbajnoki szereplője. (Fotó: Koncz György)
14 arannyal és egy ezüsttel ő minden idők legjobb női világbajnoki szereplője. (Fotó: Koncz György)

 

Húszéves korára a 200-as „kudarcellenére is oda jutott, hogy a szintén amerikai Missy Franklint (11–2–3) is felülmúlva 14 arannyal és egy ezüsttel ő minden idők legjobb női világbajnoki szereplője. A férfiak közül is már csak bizonyos Michael Phelps (26–6–1) és Ryan Lochte (18–5–4) van előtte, és kétévenként csak 3-4 arannyal számolva sincsenek elérhetetlen távolságra. Hosszú Katinka vegyes sikerei mellett Ledecky gyorsúszóelsőségei voltak a leginkább prognosztizálhatók az elmúlt években: az immár többpolcnyi aranyérem mellett az elmúlt öt esztendőben összesen 13 világrekordot úszott 400, 800 és 1500 méteren.

ÉRDEKESSÉGEK LEDECKYRŐL
Ledecky az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban született, cseh, zsidó és ír felmenőkkel rendelkező családban nőtt fel.
Hatéves volt, amikor bátyja hatására úszni kezdett. A gyermekek vonzódása a medencéhez nem volt véletlen: édesanyjuk korábban az Új-Mexikói Egyetemen úszott. Tizenegy évesen már leúszta három évvel idősebb testvérét.
Katolikus magániskolába járt. Középiskolájában a 100 méteres mellúszást leszámítva minden távon megdöntötte az iskolai rekordot.
Nagybátyja, Jon Ledecky korábbi harvardos szobatársával, Scott D. Malkinnak tavaly óta az NHL-es New York Islandersjégkorongcsapatának többségi tulajdonosa.
A testvére 2015-ben végzett a Harvardon, négy évig dolgozott az egyetemi lapnál sportszerkesztőként, személyes hangvételű beszámolókat írt az ő kazanyi vb-szerepléséről.
Tavaly ő volt a legfiatalabb a Time magazin száz legbefolyásosabb embert tartalmazó listáján.
Együttműködik jótékonysági amerikai szervezetekkel is, amelyek beteg gyermekeknek szerveznek vele találkozókat. Ez a legjobb dolog abban, hogy aranyérmeim vannak. Látni a gyerekek arcát felvillanyozódni, amikor megérintik. Megpróbálok olyan dolgokat csinálni, amiket élvezek, a többit pedig behatárolni– nyilatkozta a szabadidejéről.

NEM SZERETNÉ, HOGY CSAK A REKORDOKRA EMLÉKEZZENEK BELŐLE

„Ha Katie úgy versenyez tovább, ahogy tette az elmúlt négy évben, akkor mi mindannyian csak a második és harmadik helyezésekért harcolhatunk– jelentette ki Lotte Friis, a dánok kétszeres világbajnok gyorsúszója, aki a barcelonai vb-n 2013-ban egyaránt második lett 800-on és 1500-on a világcsúcsot repesztő Ledecky mögött. Friis a riói olimpia után bejelentette visszavonulását.

„Amikor az emberek megkérdezték korábban, hogy mi a valaha volt legelképesztőbb úszás, amit láttam, korábban azt mondtam volna, hogy Michael [Phelps] négyszáz vegyese Pekingben, de most azt mondom, hogy talán inkább Katie-é– nyilatkozta tavaly Bob Bowman, Michael Phelps edzője. Ledecky tavaly januárban, Austinban úszott 800-as 8:06.68-áról. Ledecky akkor a táv első és második felét is jobb idő alatt teljesítette (4:03.22, illetve 4:03.26), mint Evans 1988 és 2006 között fennálló 400-as (!) világcsúcsa. Ezt a rekordot Ledecky Rióban tovább javította 8:04.79-re.

„Ha edzésről beszélünk, akkor szó szerint mindenkit legyőz, és szinte meg sem érzi, alig szuszog– dicsérte őt egy közös edzőtábor alkalmával Phelps. Ám nemcsak méltatói vannak, hanem kritikusai is. Eredményei kapcsán korábbanJohn Leonard, az úszóedzőket tömörítő nemzetközi szervezet amerikai vezetője elmondta, eredménye kiemelkedősége Je Si-venéhez hasonlít. A kínai úszó volt az, aki 16 évesen 400 vegyesen 4:28.43-as világcsúcsot úszott, és az utolsó hossza jobb volt, mint a férfiaknál olimpiai bajnok Ryan Lochte-é. Je Si-ven eredménye mögött azóta is sokan doppingot sejtenek, ám a kínai lánnyal ellentétben Ledecky egyáltalán nem tűnt el a „berobbanása” után. Eredményeivel a ZDF is hosszasan foglalkozott dokumentumfilmjében, ám Ledecky visszautasítja a doppingvádakat.

„Hogy sokkoltak-e a doppingolós kérdések? Valahogy úgy. Majdhogynem nevetségesek, mert sohasem tennék ilyet. Megértem és elfogadom, hogy az emberek kételkednek, ám én ezt majdnem kitüntetésként fogom fel. Elismerés, hogy az emberek megkérdőjelezik, mert ez azt jelenti, azt gondolják, különlegeset, világraszólót csináltál. (...) Ugyanakkor sohasem jutott az eszembe, hogy doppingoljak. Az nem én lennék”– nyilatkozta Ledecky.

BUDAPESTI CSILLAGOK
A magyarországi vizes világbajnokság legeredményesebb úszója Caeleb Dressel volt hét aranyéremmel, ám az egyéni számokat tekintve Ledecky eredményesebb volt nála is (Dresselnek négy aranya van a váltókkal, emellett 50 és 100 gyorson, illetve 100 pillangón győzött), és a svéd Sarah Sjöströmmel volt a legjobb. Ledecky 400, 800 és 1500 gyorson nyert, 200-on pedig ezüstérmes lett, a svéd az 50 és 100 pillangó aranya mellett 50 gyorson nyert, és 100-on második lett.

A budapesti 200 gyors mindenesetre azt tökéletesen megmutatta, hogy Ledecky sem verhetetlen. „Úgy éreztem a verseny közepén, mintha nem is önmagam lennék. A végét meg egy kicsit elkapartam... Fáj kicsit ez a vereség, de erősebben fogok visszatérni, és néhány év múlva igazán jó leszek ebben a számban” – kommentált Ledecky az NBCSN-nek közvetlenül a verseny után, és ezzel megerősítette korábbi nyilatkozatait, miszerint rövidebb távokon is szeretne érmekért küzdeni.

„Amit az elmúlt pár évben elértem, az igazán nagyszerű, de remélem, nem ez határozza meg az úszásomat – mondta az ESPN-nek.Szeretném, ha az én identitásomat inkább a kemény munka jellemezné, és hogy mindent megteszek a sikerért.

Ledecky szobája a Stanfordon (Fotó: Instagram)
Ledecky szobája a Stanfordon (Fotó: Instagram)

A VIZES VILÁGBAJNOKSÁGOK LEGEREDMÉNYESEBB ÉREMHALMOZÓI
1. Michael Phelps (amerikai) 26–6–1 (33)
2. Ryan Lochte (amerikai) 18–5–4 (27)
3. Katie Ledecky (amerikai) 14–1–0 (15)
4. Missy Franklin (amerikai) 11–2–3(16)
5. Ian Thorpe (ausztrál) 11–1–1 (13)
6. Grant Hackett (ausztrál) 10–6–3 (19)
7. Aaron Peirsol (amerikai) 10–2–0 (12)
8. Szun Jang (kínai) 9–2–3 (14)
9. Natalie Coughlin (amerikai) 8–7–5 (20)
10. Libby Trickett (ausztrál) 8–3–4 (15)
… HOSSZÚ KATINKA (magyar) 7–1–5 (13)
Vastaggal a nők.
A MAGYARORSZÁGI VIZES VB EGYÉNI ÉREMTÁBLÁJA
sportoló nemzet a e b
1. Caeleb Dressel (amerikai)
Egyesült Államok 7 0 0
2. Katie Ledecky (amerikai) Egyesült Államok 5 1 0
3. Simone Manuel (amerikai) Egyesült Államok 5 0 1
4. Mallory Comerford* (amerikai) Egyesült Államok 5 0 0
5. Kelsi Worrell* (amerikai) Egyesült Államok 4 0 1
6. Lilly King (amerikai) Egyesült Államok 4 0 0
Szvetlana Kolesznyicsenko (orosz) Oroszország 4 0 0
8. Nathan Adrian (amerikai) Egyesült Államok 3 1 0
Sarah Sjöström (svéd) Svédország 3 1 0
10. HOSSZÚ KATINKA
MAGYARORSZÁG 2 1 1
Matt Grevers (amerikai) Egyesült Államok 2 1 1
Townley Haas* (amerikai) Egyesült Államok 2 1 1
Ryan Murphy* (amerikai) Egyesült Államok 2 1 1
*volt legalább egy aranya, amelyet úgy szerzett, hogy csak az előfutamban versenyzett
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik