Úszó vk: Hosszú Katinkáéknak szmogban is megy

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.04. 16:18
null
Hosszú Katinka öt érmet szerzett Szingapúrban (Fotó: AFP – archív)<br />
Bár a légszennyezettség miatt az első napi versenyeket törölni kellett, a második nap már úszhattak a világkupa-sorozat szingapúri állomásának résztvevői. Hosszú Katinka öt, Jakabos Zsuzsanna három, Verrasztó Dávid egy érmet szerzett a csonka programban.

 

A második nap versenyeit végül is megtartották a szingapúri Világkupa-viadalon, miután a légszennyezettséget mérő műszerek a kritikus, 200-as határ alatti értékeket mutattak – ennek ellenére csak azokon távokon rendeztek kvalifikáló előfutamokat, amelyekben 20 fölött volt az indulók száma, a többinél a nevezési idők alapján osztották be a mezőnyt, és időfutam-jelleggel vetették össze az eredményeket.

Mindezt az irdatlan indonéziai erdőirtásoknak „köszönhették”: a fákat szimplán felégető módszer hatalmas füstfelhőt generált, ezt sodorták a szelek Szingapúr fölé. Bár a szmog azért valamelyest feloszlott, a hírek szerint így sem volt kristálytiszta a levegő a szingapúri uszodában, amely fedett, az oldalai azonban nyitottak, és mivel hatalmas propellerekkel oldják meg a légfrissítést, a külső, szennyezett levegő akadálytalanul jut be a medencetérbe.

A három magyar induló azért így is kitett magáért. Hosszú Katinka kétszer is győzött, mégpedig a hosszabb távokon, 400 gyorson (4:12.00) és 400 vegyesen (4:37.30), mindkettőn nagy fölénnyel előzve meg Jakabos Zsuzsannát. Utóbbi 200 pillangón vágott vissza, hiszen – a pekingi viadallal ellentétben – ezúttal úgy nyert, hogy Katinka is ott volt a mezőnyben (2:08.65 – Hosszú 2:13.99-cel bronzérmes lett). Katinka szerzett még egy bronzot, 100 gyorson a világbajnokságon is az első két helyen végző Campbell-nővérek mögött lett harmadik (54.23), míg 100 háton szintén az ausztrál világbajnok, Emily Seebohm előzte csak meg, azaz itt egy ezüst lett a jutalma (1:00.07), aki a rövidebb távokon rendszeresen az amerikai Missy Franklin előtt érintette meg a falat. Katinka tehát öt (2–1–2), Jakabos Zsuzsanna három éremmel (1–2–0) zárt.

Verrasztó Dávid is szállított egy érmet: ezúttal bronzot – sajnos, 400-on nem tudta folytatni győzelmi sorozatát, miután az a törölt első napi program zárószáma –, 200 vegyesen 2:02.76-tal zárt, a pekingi tempónál most egy másodperccel volt lassabb, ugyanazzal az idővel ezúttal is nyert volna.

A világkupa október 28-án folytatódik, a tokiói állomással, majd november elején a Közel-Keleten, Dohában és Dubaiban ér véget a sorozat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik