Wimbledon: Gálfi Dalma két sima játszmában legyőzte az egyiptomi Serifet

Vágólapra másolva!
2024.07.02. 16:11
Udvardy Panna először találkozik Kalinszkajával (Fotó: Getty Images)
A Wimbledoni tenisztorna női egyesének főtábláján az esőszünettel tarkított keddi játéknapon Udvardy Panna két játszmában kikapott az orosz a 17. kiemelt Anna Kalinszkajától. Este viszont Gálfi Dalma az egyiptomi Majar Serif ellen remek játékkal győzött.

 

TENISZ WIMBLEDON (50 millió font, füves pálya)
NŐI EGYES, 1. FORDULÓ (a 64 közé jutásért)
Udvardy Panna–Anna Kalinszkaja (orosz, 17.) 3:6, 2:6
Gálfi Dalma–Majar Serif (egyiptomi) 6:1, 6:2 – élőben az NSO-n!

Mindkét magyar játékos a három fordulós selejtezőn keresztül jutott fel a főtáblára és mindketten a harmadik alkalommal játszhatnak a füves pályás Grand Slam-torna 128-as főtábláján. Udvardy eddig egy nyert meccsel bír – 2022-ben jutott a második körbe, s a szlovák Tamara Zidansek ellen aratott győzelme az egyetlen sikerrel megvívott mérkőzése GS-tornán. Mondjuk Kalinszkajának egy nyert meccse sincs Wimbledonban... Gálfi 2022-ben a második, tavaly a harmadik kör jelentette a végállomást. Udvardy az eredeti menetrend szerint kora délután, 14.00 óra körül kezdett volna, ám egy bő órás eső szünet miatt csak délután négykor ért véget a három órán át húzódó, négyszettes Munar–Harris összecsapás. Munar győzött.

UDVARDY PANNA–ANNA KALINSZKAJA 3:6, 2:6 – BŐVEBBEN A MÉRKŐZÉSRŐL ITT OLVASHATNAK 

Néhány perccel azt követően, hogy Munar győztesen levonult, ám néhány perccel az előtt, hogy Udvardyék pályára léptek volna, eleredt az eső. Ráadásul nem is csak úgy csöpögött, hanem pillanatok alatt esti szürkület tört ki, és leszakadt az ég. A szervezők tájékoztatása szerint 17.00 óra előtt biztosan nem kezdődik el a mérkőzés. 

Ugyan újabb késésről még érkezett információ, ám ötkor sem kezdődik el Udvardy mérkőzése, miután jelenleg a pályát ugyan már „kicsomagolták”, ám se a háló nincs felszerelve, se a székbíró pulpitusa sincs a helyén. Hamarabb kellett volna mondani az előzőeket, elkezdték a pályát összeszerelni. Már a labdaszedők is a helyükön, csupán a játékosok hiányoznak... 

Már nem hiányoznak, megérkeztek. Amúgy nem mindenhol áll a játék, a fedhető pályákon például nem szünetelt a program. A női címvédő, Markéta Vondrousová ennek persze nem biztos, hogy örül...

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS

A lelátón helyet foglal a férfiak világelsője, Jannik Sinner, ami persze nem csoda, hiszen Kalinszkaja a barátnője. Az orosz magabiztosan, 15-re nyeri az adogatójátékát, egy outot üt mindössze. 0:1. Egy szép lendített röpte az első nyerő ütése Udvardynak, aki szintén 15-re nyeri a gémet. 1:1. Kalinszkaja jól kihasználja Udvardy rontásait, aztán üt egy kettős hibát, de így is hozza a játékot, 1:2. Udvardy sem vacakol sokáig, és ugyan egy fonákkeresztet a hálóba küld 30:0-nél, végül egyenlít. Eddig kimondottan biztató, amit Udvardy mutat, 2:2. Továbbra sincs semmire nyert adogatójáték, Kalinszkaja a hálóba küld egy tenyerest 40:0 után, aztán Udvardy is hálót talál, 2:3. A hatodik játékban megszületett az első bréklabda, amit viszont Udvardy ásszal hárít, majd hozza a gémet. 3:3. Ezúttal Kalinszkaja is kicsit nehezebben szállítja a játékát, de nem engedi bréklabdához Udvardyt. 3:4. Udvardy rosszul kezdi az adogatását, két hiba után beüt egy kettős hibát is, Kalinszkaja meg a háromból a második bréklabdáját kihasználja – Udvardy üt még egy kettős hibát–, s ezzel brékelőnybe kerül, s a játszmáért szerválhat. 3:5. Most Udvardyé az első két pont, aztán a hálóba küldi a fogadását, majd két bréklabdához jut, de az orosz hárítja mindkettőt, végül egyenlő után játszmalabdához jut, és egy lendített tenyeressel szállítja is az első szettet kereken 33 perc alatt. 3:6.

A második játszmában Udvardy kezdte az adogatást, Kalinszkaja meg a pontgyártást, de 0:30 után Udvardy egy jó röptével jelentkezik, utána viszont kihull a pályáról az emelése, amivel az orosz két bréklabdához jut, és az első meg is csinálja. 0:1. Kalinszkaja nagyon pörög, sorozatban öt játékot nyer, ebben a gémban például két ásszal könnyíti meg a dolgát. 0:2. Udvardy is tud két ászt ütni egy játékon belül, és ezzel meg is van az első semmire nyert játéka a mérkőzésnek. 1:2. Most az orosz utánozza Udvardyt és ő is semmire nyeri a gémet, 1:3. Udvardy fut be egy nem túl jó rövidítést, aztán viszont jól röptézik az orosz, majd a végén Udvardy kettős hibája után két bréklabdához jut, de a magyar lány mindkettőt hárítja, és egy ásszal a második adogatóelőnyét kihasználja. 2:3. Kiváló adogatásfogadással kezd Udvardy, majd kétszer hálót üt az orosz, három bréklabda! De az orosz megint hárítja mindet, és végül megfordítja a játékot, 2:4. Kalinszkaja jól mozgatja Udvardyt több labdamenetben is és végül két bréklabdához jut. Udvardy ászt üt, Kalinszkaja videót kér, de téved, csípte a vonalat a szerva, így tehát ásszal hárítja az első bréklabdát a magyar. A másodikat viszont már nem tudja hárítani, 2:5. Kalinszkaja a továbbjutásért adogat. Hozza is az első pontot, aztán viszont szélesre röptézik a hálótól. Egy jó tenyeres a sarokba az orosztól, aztán egy kettős hiba. Meg még egy, bréklabda! Kivédte az orosz egy szép egyenes tenyeressel, majd a második egyenlő után meccslabdánál beütötte ebben a gémben a harmadik kettős hibáját, ám ezt a bréklabdát is hárította Kalinszkaja, majd a második meccslabdáját már nem hibázta el, 2:6.

 

GÁLFI DALMA–MAJAR SERIF 6:1, 6:2

Koránt sem biztos, hogy Gálfi meccsére még kedden sor kerül, miután a nyolcas pályán az előtte lévő férfimeccsen Jacob Fearnley 7:5, 6:4-re vezet Alejandro Moro Canas elleni s a harmadik szett végén járnak. Ha a spanyol szépít, úgy még legalább egy óra, mire Gálfiék kezdhetnek, ugyanakkor  Londonban magyar idő szerint fél tízkor lemegy a nap, ami azt jelenti, hogy kilenc körül a külső, világítás nélküli pályákon már nem igazán lehet teniszezni. Nos, végül a hazai kedvenc 14–12-re nyerte a rövidítést, így jöhetnek Gálfiék!

Megjöttek, már a bemelegítésen is túlvannak Gálfiék. A magyar lány kezdi majd az adogatást. Gálfié az első pont a mérkőzésen, az övé az első kettős hiba, és az egyiptomié az első két bréklabda – amiket nem használ ki. S végül – ha nehezen is, de – csak lezárta a játékot Dalma. 1:0. Serif viszonylag simán hozza az első adogatását, Gálfinak egy pont jött össze fogadóként. 1:1. Gálfi egy szép egyenessel kezdi az adogatójátékát, majd egy jó röptével folytatja, és végül semmire nyeri a gémet. 2:1. Serif második adogatójátéka már döcögősebbre sikerült, Gálfi egy a hálón megpattanó tenyeres után egy jó fonákkal jut el egyenlőig, majd az egyiptomi széles ütése után bréklabdához jut, de nem tudja kihasznál, röptéje a hálóban köt ki, ám egy kettős hiba után a második bréklabdát már hozza, mégpedig egy parádés fogadással, 3:1! Gálfi szép és biztos adogatójátékkal megerősíti előnyét, Serif pontatlanul, sok hibával játszik, 4:1. Serif teljesen fonalat vesztett, sorra üti a kettős hibákat, és a hosszúakat, meg a széleseket. Ráadásul még az érzéke is cserben hagyja, amikor 0:30-nál challenge-t kér, de Gálfi labdája éppen csípte a vonalat, s végül a magyar lány másodszor is elveszi az egyiptomi adogatását. 5:1. Nagyon kiváló röptével jut Gálfi 40-15-re, amivel két játszmalabdát harcol ki magának. Az elsőt hárítja Serif, a második viszont már megvan, az egyiptomi fogadása a hálóban köt ki! 6:1!

Serif bemegy a hálóhoz, Gálfi megpróbálja átemelni, rosszul, a lecsapás viszont nem jó, majd az egyiptomi a hálóba röptéz. Nagyon nem megy a játék ma Serifnek. Gálfi két bréklabdához jut gyorsan, és a másodikat meg is csinálja Gálfi – helyesebben rontja el Serif. 1:0. Hosszan elnyúló játék végén Gálfi egy óriási ászt üt, a vonalbíró bemondta ugyan outra, de challenge után végül meglett a 2:0. Gálfi jól variálja a játékot, ez nagyon nem tetszik az egyiptominak, a magyar lány most például egy parádés adogatásfogadással rukkol elő, s miután Serif hosszút üt, bréklabdához jut ismét. Serif egyenese csípte a vonalat, de a székbíró videózás után lábhibát mondott az adogató egyiptominál, így újrajátszották a pontot. Azt már simán megnyerte Serif, ám egy jó lecsapás után Gálfi ismét fogadóelőnybe került, és ezt már meg is csinálta. 3:0. Gálfi adogatójátéka parádés: egymás után bevág három ászt. A második játszmában egyetlen első szervát rontott eddig. 4:0. Négy elvesztett adogatójáték után ezúttal hozza a szerváját az egyiptomi, de azért Gálfi megnehezítette a dolgát kicsit. 4:1. Gálfi nyes, rövidít, pörget, Serif meg hosszút üt, tenyeressel. Aztán széles a fogadása, majd a hálóban landol az újabb ritörn, 5:1! Gálfi próbált volna elütni a hálóhoz belépő egyiptomi mellett, de a hálót találta el. Gálfi kér videós challenge-t, de most tévedett, aztán az adogató Serif már azt hitte, hogy lezárta a játékot, amikor a vonalbíró megint lábhibát jelzett – nem szokás a labdamenet végén jelezni a lábhibát... Így végül semmi helyett 15-re hozza a játékot az egyiptomi. 5:2. Gálfi Dalma a mérkőzésért adogat! Gyönyörű játékkal hozza a pontokat egymás után és három meccslabdához jut a magyar lány és egy jó szerva után egy kiváló tenyressel már az elsőt megcsinálja! 6:2!

A második fordulóban a 11. kiemelt amerikai Danielle Collins és a dán Clara Tauson összecsapásának győztese lesz Gálfi ellenfele. 

A további mai eredményekről bővebben itt olvashatnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik