Wimbledon: Udvardy Panna két játszmában kikapott Anna Kalinszkajától az első fordulóban

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.07.02. 19:30
Udvardynak egy meccs jutott a wimbledoni egyesben idén (Fotó: Getty Images)
Alig több mint egy óra alatt jutott tovább a második körbe a 17. kiemelt orosz Anna Kalinszkaja Udvardy Panna ellen – a selejtezőből érkező magyar játékos az első játszma közepéig igen biztató játékot nyújtott, ám tartósan nem tudta szorossá tenni az összecsapást.

 

Rövid ideig tudta csak megnehezíteni 17. kiemelt riválisa dolgát Udvardy Panna (WTA-134.) a wimbledoni angol nyílt teniszbajnokság első fordulójában. A 25 éves magyar játékos a vele egyidős Anna Kalinszkaja (18.) személyében erős ellenfelet kapott a sorsoláson – az orosz teniszező egy hete karriercsúcsot döntött, akkor eggyel jobb pozíciót foglalt el a világranglistán, mint a mostani héten. Mindez nem véletlen – a januári Australian Openen pályafutása során először bejutott egy GS-torna negyeddöntőjébe úgy, hogy előtte még a harmadik fordulót sem élte meg majorversenyeken, februárban első döntőjét játszotta 1000-es tornán, Dubaiban, s elbukta az első mestercímét szerző olasz Jasmine Paolinivel szemben, két hete pedig a füves pályás berlini 500-ason is a fináléban szerepelhetett, itt meg a negyedik kiemelt amerikai Jessica Pegula győzött. Győznie tehát eddig még nem sikerült, ám gyors egymásutánban lejátszhatta első két döntőjét WTA-tornákon. Wimbledonban ezelőtt még sosem érte el a második kört.

Udvardy Panna tavaly alanyi jogon szerepelhetett az angol majortorna főtábláján, akkor szintén kevéssé volt hozzá kegyes a sors, hiszen a második kiemelt későbbi elődöntős, fehérorosz Arina Szabalenkával kellett meccselnie a centerpályán. Ám ha már idén selejteznie kellett, megoldotta: először nyerte meg mindhárom kvalifikációs mérkőzését pályafutása során valamely GS-en. Idén eddig főleg ITF-tornákon szerepelt, áprilisban Splitben elődöntőig, Oeirasban döntőig jutott. Eddigi legjobbja egy második kör Grand Slameken, éppen Wimbledonból, 2022-ből.

A két játékos korábban még nem találkozott egymással. A lelátón Kalinszkaja kedvese, a férfiak olasz világelsője, Jannik Sinner is helyet foglalt.

A nap korábbi részében, illetve közvetlenül a meccs előtt történt esőzések miatt a várthoz képest nagyjából három órával később kezdett Udvardy és Kalinszkaja – a találkozó magabiztos adogatójátékokkal indult, először az orosz játékos nyerhetett volna fogadóként játékot, ám 3:3-nál Udvardy bréklabdát hárított. De sajnos ami késett, nem múlt, a következő szervagémjét elbukta, két rossz labda és egy kettős hiba után Kalinszkaja a második bréklehetőségét értékesítette, és 5:3-nál a játszmáért adogathatott. Udvardy előtt ugyan nyílt két lehetőség a visszabrékre, két nyertes pont után a hálót érte a ritörnje, majd újabb jó labdamenet után az orosz hárította Udvardy mindkét bréklabdáját, és elvitte a szettet.

A folytatásban a kaposvári születésű teniszező már kevésbé volt meggyőző, 2:0-nál már sorozatban öt játékot nyert Kalinszkaja, és bár 3:2-es orosz előnynél semmi negyvennel állt Udvardy, ismét kihasználatlanok maradtak a bréklehetőségei. Ezt, majd az elbukott adogatást követően nem maradt kérdés a győztes kilétét illetően: a 17. kiemelt játékos alig több mint egy óra alatt ment tovább a második körbe.

TENISZ WIMBLEDON (50 millió font, füves pálya)
NŐI EGYES, 1. FORDULÓ (a 64 közé jutásért)
Udvardy Panna–Anna Kalinszkaja (orosz, 17.) 3:6, 2:6

További eredmények itt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik