Ezúttal mennek az oroszok

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.24. 20:33
Címkék
Mielőtt elmerülnénk az "orosztalanítás" részleteiben, elsőként süvegeljünk meg egy olyan hölgyet, aki a női teniszben nem megszokott módon, 23 évesen érte el teljesítőképessége határát, úgy hívják: Alicia Molik.
Először 1999-ben vett részt Grand Slam-tornán, természetesen hazájában, Ausztráliában, azóta kihagyhatatlan a nagy versenyekről, jóllehet korábban csak mellékszerep jutott neki, még egy-egy csattanós győzelem sem fűződött a nevéhez, holott testfelépítése, ereje, kitartása és játéktudása alapján annál többet érdemelt volna.
Két éve Budapesten, a római-parti salakpályás WTA-viadalon megcsodálhattuk őt, nagyszerűen teniszezve el is jutott a döntőig, rendkívül közel állt a győzelemhez, ám a spanyol Magüi Serna végül legyűrte. Hanem tavaly augusztusban Stockholmban megduplázta WTA-trófeái számát (2), hogy aztán a következő öt hónapban a női körverseny egyik legjobb játékosává avanzsáljon: október derekán tornagyőzelem Zürichben, egy héttel később Luxembourgban, az idén januárban az Australian Open legrangosabb előversenyén, Sydneyben diadalmaskodott, az idény első Grand Slam-tornájára pedig úgy érkezett meg, hogy a helyiek a bajnoki cím egyik várományosának kiáltották ki.

Hogy valóban ő lesz-e a királynő, arra hamarosan úgyis megkapjuk a választ, mindenesetre már nem mosolygunk, ha Molik nevét összefüggésbe hozzák a melbourne-i trófeával. Különben is, Andre Agassi a minap azt mondta, hogy "…a negyeddöntőtől kezdve abszolút nyolcesélyes a verseny a Grand Slam-tornákon", márpedig ő nem szokott butaságokat beszélni.
A négyszeres Grand Slam-bajnok Venus Williams nyilvánvalóan nem a régi (sorozatban ez az ötödik Grand Slam-tornája, amelyen nem jutott el a legjobb négyig…), de még mindig kellemetlen ellenfél, ütései továbbra is gyilkos fegyvernek számítanak a mezőnyben - nos, Molik ellene játszott csaknem tökéletes mérkőzést, mindkét szett végjátékában nyomás alá helyezve világhírű vetélytársát: az elsőben 5:6-nál nyerte el Venus adogatójátékát, a második felvonás rövidítésében kiharcolt továbbjutást pedig 4:0-s kezdéssel alapozta meg. A világranglista 12. helyén állomásozó ausztrál lánynak ez a 25. Grand Slam-tornája, és először játszhat negyeddöntőt - minimum ennyit érdemel.
Ennél már csak az volna szebb, ha a 24. születésnapját (csütörtökön lesz) újabb győzelemmel ünnepelné, következő ellenfele ugyanis a világelső Lindsay Davenport, aki saját bevallása szerint közelít a csúcsforma felé. Ha Molik rajta is túljut (amire persze ne vegyünk mérget), megnyílik előtte a döntő felé vezető út, elvégre nehéz elképzelni, hogy az imént említett párharc győztese ne verje meg a Patty Schnyder- Nathalie Déchy negyeddöntő továbbjutóját.
És itt máris elkanyarodhatunk az oroszok bukása felé, hiszen a tavalyi elődöntős Schnyder, illetve a vékonyka Déchy is nála esélyesebb orosz teniszezőt búcsúztatott, előbbi éppenséggel 6:7, 1:4-ről. Schnyder óriásit küzdött Jelena Gyementyijeva ellen, több mint két és fél órájába telt, mire a maga javára fordította a mérkőzést - igaz, ehhez kellett a szőke szépség is, aki tíz kettős hibát ütött, és ugyanennyiszer veszítette el az adogatójátékát… Honfitársnője, a Déchyvel ütögető Miszkina még nagyobbat égett, nézhetetlen előadása közben 45-ször hibázott, szóval nem lehetett más a vége, csak vereség. Hét orosz lány jutott be a legjobb 16 közé, közülük öt kiesett ott, maradt kettő, Marija Sarapova és Szvetlana Kuznyecova, ők ráadásul egymással kerültek össze a negyeddöntőben.
Maradjunk annyiban: momentán nehéz elképzelni, hogy a tavalyi Roland Garros, Wimbledon, US Open és világbajnokság után az Australian Openen is orosz győztest avassanak női egyesben. ---- "Óriási eredménynek tartom, hogy legyőztem Venust, különösen annak fényében, hogy nem a hibáiból éltem, hanem a saját játékommal kerekedtem fölé" - fejezte ki elégedettségét Alicia Molik.
"Ôszintén megvallva, nem tudom, mit csinálhattam rosszul. Mindenesetre elég lett volna öt százalékkal jobban játszanom ahhoz, hogy én nyerjek" - véli Venus Williams.
"Bár fáj a csípőm, szerintem nem lesz probléma vele. Rengeteg meccset nyertem már meg a küzdeni tudásomnak köszönhetően, ez is egy ilyen volt" - állapította meg az öt játszmában továbbjutó Lleyton Hewitt.
"Legfeljebb a harmadik szettben játszottam úgy, ahogyan az első három fordulóban, úgyhogy örülhetek a relatíve sima továbbjutásnak. Nem mindig lehet csúcsformában teniszezni, van, amikor meg kell szakadni a győzelemért" - jellemezte a hétfői teljesítményét Andy Roddick.
"Megértem, hogy így viselkedik, hiszen mindenáron győzni szeretne itt. Úgy látszik, neki ez kell, hogy jól érezze magát a pályán - bár hadd jegyezzem meg, annak idején néhányszor engem is rettenetesen idegesített a viselkedése…" - formált véleményt Hewitt pályán tanúsított magatartásáról Roger Federer. ---- Adott esetben kedd hajnalig is tarthatott volna a hétfői program, de mivel a játéknap utolsó mérkőzésén a két argentin, Nalbandian és Coria "csak" két szoros szettet játszott egymással, ráadásul a negyedik játszma után véget ért a derbi, már éjjel két órakor befejeződött a program. Az utolsó győztes Nalbandian volt, aki fantasztikus tenisszel győzte le honfitársát, és ezzel sorozatban harmadszor jutott be a negyeddöntőbe az Australian Openen; az ezt megelőző két esztendőben el is akadt ott. Hewitt ugyanakkor túlszárnyalta eddigi legjobbját Melbourne-ben, kilencedik nekifutásra végre eljutott a negyeddöntőig - meg is dolgozott érte. Miután Blake-et, majd a köpködős Chelát négy szettben legyőzte, a 18 éves Nadal a szakadék szélére "tolta" őt, a szettek arányát tekintve 2:1-re vezetett a spanyol, ám Hewitt megtalálta a negyeddöntő felé vezető utat.
Nyikolaj Davigyenko, a verseny egyik felfedezettje viszont a negyedik meccsét is szettveszteség nélkül abszolválta. "Alig kaptam levegőt. Ha negyedik játszmára került volna sor, minden bizonnyal bedobom a törülközőt" - jelezte a Canas felett aratott sikerét követően, hogy azért így is megviselte őt az eddigi négy forduló. Pedig az erejére most lesz csak igazán szüksége: az elődöntőbe jutásért Roddick vár rá. ---- Férfi egyes
Nyolcaddöntő: Roddick (amerikai, 2. kiemelt)-Kohlschreiber (német) 6:3, 7:6, 6:1; L. Hewitt (ausztrál, 3.)-Nadal (spanyol) 7:5, 3:6, 1:6, 7:6, 6:2; Nalbandian (argentin, 9.)-Coria (argentin, 6.) 5:7, 7:5, 6:3, 6:0; Davigyenko (orosz, 26.)-Canas (argentin, 12.) 6:3, 6:4, 6:3. A negyeddöntő párosítása: Federer (svájci, 1.)-Agassi (amerikai, 8.); Szafin (orosz, 4.)-Hrbaty (szlovák, 20.); Nalbandian-L. Hewitt; Davigyenko-Roddick

Női egyes
Nyolcaddöntő: Davenport (amerikai, 1.)-Sprem (horvát, 13.) 6:2, 6:2; Déchy (francia, 19.)-Miszkina (orosz, 3.) 6:4, 6:2; Schnyder (svájci, 32.)-Gyementyijeva (orosz, 6.) 6:7, 7:6, 6:2; Molik (ausztrál, 10.)-V. Williams (amerikai, 8.) 7:5, 7:6. A negyeddöntő párosítása: Davenport-Molik; Déchy-Schnyder; Kuznyecova (orosz, 5.)-Sarapova (orosz, 4.); S. Williams (amerikai, 7.)-Mauresmo (francia, 2.)

Férfi páros
Nyolcaddöntő: Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 4.)-Aspelin, Perry (svéd, ausztrál, 16.) 6:2, 4:6, 7:6; Llodra, Santoro (francia, 6.)-Moodie, Zimonjics (dél-afrikai, szerb-montenegrói) 6:3, 7:6; Berdych, Pavel (cseh, román)-Fisher, Parrott (ausztrál, amerikai) 6:7, 6:4, 6:3. A negyeddöntő párosítása: Melzer, Waske (osztrák, német)-Berdych, Pavel; Bhupathi, Woodbridge (indiai, ausztrál, 3.)-W. Black, Ullyett (zimbabwei, 5.); Llodra, Santoro-Björkman, Mirnij; J. Blake, Fish (amerikai)-B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)

Női páros
Nyolcaddöntő: Daniilidu, Pratt (görög, ausztrál, 16.)-Bartoli, Grönefeld (francia, német) 6:3, 2:6, 6:4; Medina-Garrígues, Szafina (spanyol, orosz)-Csüang Csia-csüng, Fudzsivara (tajvani, japán) 6:4, 6:3; G. Navratilová, Pastiková (cseh)-J. Lee, Peng Suaj (tajvani, kínai) 6:2, 4:6, 6:1. A negyeddöntő párosítása: Hantuchová, M. Navratilova (szlovák, amerikai)-Kuznyecova, Molik (orosz, ausztrál, 6.); Daniilidu, Pratt-Miszkina, Zvonarjova (orosz, 7.); Russell, Santangelo (amerikai, olasz)-G. Navratilová, Pastiková; Medina-Garrígues, Szafina-Davenport, Morariu (amerikai, 15.)

Vegyes páros
Nyolcaddöntő: C. Black, W. Black (zimbabei, 2.)-Ruano-Pascual, Leach (spanyol, amerikai) 5:7, 7:6, 7:6

Juniorok
Női egyes
1. forduló: Szávay Ágnes (magyar, 12.)-Engels (ausztrál) 5:7, 6:1, 6:1
A nap mérkôzése
Molik (ausztrál, 10.)–V. Williams (amerikai, 8.) 7:5, 7:6
1. adogatások (%-ban)4959
Ászok72
Kettôs hibák24
Ki nem kényszerített hibák2628
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)8072
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5140
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)172165
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)152135
Legerôsebb adogatás (km/óra)193181
Direkt pontok (adogatásból is)2425
Sikeres brékpontok2/41/7
Pontok/kísérletek a hálónál12/1616/25
Összes pontok8572
Mérkôzésidô (perc)103 (42+61)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik