Rp. gyorskorcsolya: Képesek vagyunk éremszerzésre – Bánhidi Ákos

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.05.01. 15:43
Bánhidi Ákos (Fotó: Földi Imre, archív)
Véget ért short trackeseink pihenője, a legjobbak már munkába álltak, Bánhidi Ákos, a csapat szakmai vezetője pedig amellett, hogy értékelte a mögöttünk hagyott szezont, kicsit előre is nézett.

Megtanultuk már, hogy a korcsolyázók sohasem nyáron pihennek, addigra már javában dolgoznak – ezúttal hogyan és mikor álltak le a magyar short trackesek? 
– A márciusi rotterdami világbajnokság után a fiúk rögtön, a lányok egy levezető hét után vonultak pihenőre – válaszolta Bánhidi Ákos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség gyorskorcsolya ágazatának vezetője. – A fiúk ennek megfelelően már dolgoznak, és a lányok is kezdik a munkát, természetesen egyelőre szárazföldi edzésekkel.

A Liu testvérek nélkül versenyezték végig az elmúlt két évet, és mindig nyomatékosította, hogy zajlik az építkezés. Tudjuk, hogy akadnak optimista, ám pesszimista szurkolók is, ha a korcsolyát szeretőkhöz szól az előző szezon kapcsán, hogyan fogalmaz: félig tele a pohár, vagy féli üres? 
– Ez nehéz kérdés, merthogy mindkettő igaz – a szó gyakorlati jelentésében mindenképpen, ám azt hiszem, a morális fejtegetés szintjén is. Akik a Liu fivérek távozása után a teljes meghalást vizionálták, tévedtek, ám ahhoz, hogy a kérdésre válaszoljak, az előző idény kapcsán muszáj tennem két megjegyzést. Az egyik az, hogy a szezon elején egy vírus úgy ledöntötte a lábáról Jászapáti Petrát, hogy gyakorlatilag az egész versenyévet kihagyni kényszerült, ez pedig megviselte a női sort, hiszen Petra a legtapasztaltabb versenyző, aki nemcsak az eredményeivel, hanem mentálisan is támogatni képes a társait. A másik, hogy a fiúknál többen abbahagyták, így annyi felnőttversenyzőnk maradt, hogy amikor egy világkupa-viadalon váltóversenyt rendeztek, a mi kispadunk üres maradt – ez éppen olyan, mintha egy hokimeccset egy sorral játszana le egy csapat. Ez a két kitétel amellett szól, hogy félig tele az a pohár, hiszen ilyen körülmények mellett is hozott a női és a férfisor egy-egy érmet világversenyről, ez pedig nagy fegyvertény. Ha fejünk a porba hullott volna, ilyenről nem beszélhetnénk.

Csak hát ez más, mint volt akárcsak három éve… 
– Ez nem vitás, én is elismerem a Liu testvérek eredménycunamiját, aki megszokta azt az egészen különleges és fantasztikus teljesítményt, amelyet ők nyújtottak a versenyeken, annak lehet hiányérzete. Ám a két felnőttérem, a két junior világbajnoki arany, a junior világkupa-viadalok érmei, valamint a junior olimpia bronz mégiscsak azt mutatja, hogy élünk, hogy képesek vagyunk érmeket hozni a világversenyekről – várhatóan a jövőben sem hozunk majd annyit, mint Shaolinnal és Shaoanggal a sorainkban, de hozni fogunk.

Optimista? 
– Nem állt meg a jeges élet Magyarországon. Jászapáti Petra szerencsére meggyógyult, és a férfisornál is várható komoly erősödés – ez persze nem az a csodatörténet, amelyik megszületett itthon a Liuk megtalálásával, de előttük is voltak komoly eredményeink a rövid pályás gyorskorcsolyában, s azért dolgozunk, hogy ezúttal is megfeleljünk azoknak a nehéz kihívásoknak, amelyek elé például a sportág nagyhatalmai állítanak minket.

A junior női váltó aranyérmet szerzett a korosztályos világbajnokságon. Bárcsak olyan egyszerű lenne minden, hogy a négy lányt betéve a felnőttek közé, hozzá ezt az eredményt… Helyette mire van szükség, a short trackben hogyan megy az átmenet a juniorok és a felnőttek között? 
– Nagyon nagy sok melót kell ebbe beletenni, sokat kell dolgozni és versenyezni ahhoz, hogy kialakuljon a legjobbak szintjéhez szükséges tudás és készség. Mondok egy példát: van egy dél-koreai fiatal, aki a juniorok között verhetetlen volt, még csak megközelíteni sem tudták őt a többiek a versenyeken, aztán a hazája felnőttválogatóján egyik távon sem tudott a legjobb húsz közé bekerülni.

Ezzel el is mondott mindent. 
– Kimagasló tehetségek, ha úgy tetszik, Mozartok mindig akadnak, de még velük is előfordul, hogy nem megy könnyen az átmenet. Nálunk sokat jelenthet, hogy jelenleg is vannak a csapatunkban olyan lányok, akiknek ott van a lábukban a világ máig második legjobb ideje, ketten olimpiai bronzzal rendelkeznek, ennek a tudásnak, ennek a tapasztalatnak az átadása mind-mind előnyt jelenthet a számunkra, és előidézheti, hogy a fiataljaink minél hamarabb megérkezzenek a felnőttmezőnybe.

A kezdeti „mocorgás” után mi vár a short trackesekre a következő hetekben? 
– Május huszadikától két héten keresztül Tatán edzőtáborozunk, aztán júniustól már jönnek a jeges gyakorlások is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik