Simának indult, izgalmas lett a vége – győzelemmel kezdett a Barca

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2021.08.15. 19:53
null
Két góljával és egy gólpasszával Martin Braithwaite lett a meccs embere (Fotó: AFP)
A Barcelona 4–2-re legyőzte hazai pályán a Real Sociedadot a spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) 1. fordulójában. A katalánok Martin Braithwaite duplájára alapozva már 3–0-ra is vezettek, de a baszk egylet a hajrában izgalmassá tette a meccset.

SPANYOL LA LIGA
1. FORDULÓ
FC Barcelona–Real Sociedad 4–2
(2–0)
Barcelona, Camp Nou, 20 384 néző. Vezette: Alejandro Hernández
Barcelona: Neto – Dest (Emerson, 71.), Eric García (R. Araújo, 83.), Piqué, Jordi Alba – F. de Jong (S. Roberto, 71.), Busquets (Nico González, 83.), Pedri – Griezmann, Braithwaite, Depay (Lenglet, 90.). Vezetőedző: Ronald Koeman
Real Sociedad: Remiro – Zaldúa (Gorosabel, 67.), Elustondo (Jon Pacheco, 82.), Le Normand, Aihen Munoz – Portu (Lobete, 67.), Zubimendi, Merino, Januzaj (Barrenetxea, a szünetben) – David Silva (Jon Bautista, a szünetben), Oyarzabal. Vezetőedző: Imanol Alguacil
Gólszerző: Piqué (19.), Braithwaite (45+2., 59.), S. Roberto (90+1.), ill. Lobete (82.), Oyarzabal (85.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ötszázhuszonhat hat nap után, 2020. március 7-e óta először játszottak hivatalos mérkőzést nézők előtt a Camp Nouban, ahol a Lionel Messi távozását kiheverni igyekvő FC Barcelona a Real Sociedadot látta vendégül. A katalánok kezdőcsapatába bekerült a nyolc nappal ezelőtt még olimpiai döntőt vívó Eric García és Pedri, valamint a ligánál szombat este beregisztrált Memphis Depay is, Miralem Pjanic, Samuel Umtiti és Philippe Coutinho azonban a kispadra sem ülhetett le, mert Ronald Koeman még a meccskeretből is kihagyta őket.

A Barcelona az első félidőben új arcát mutatta meg, főleg fejjel veszélyeztette az ellenfél kapuját. A gránátvörös-kék színekben 100. tétmeccsén szereplő Griezmann csúsztatásánál a léc még megmentette a vendégeket, Gerard Piqué és Martin Braithwaite próbálkozásainál azonban már nem, így a Barca a szünetben 2–0-ra vezetett.

A katalán egylet 2018 októbere óta először szerzett két fejes gólt spanyol bajnoki mérkőzésen, Piquének pedig ez volt az 50. gólja (a 22. fejjel) Barca-mezben.

Gerard Piqué szerezte a katalánok első gólját az új idényben (Fotó: Twitter/FC Barcelona)
Gerard Piqué szerezte a katalánok első gólját az új idényben (Fotó: Twitter/FC Barcelona)

A szünet után a Real Sociedad sokkal bátrabban játszott, de Braithwaite révén újra a hazaiak találtak be (3–0). Már mindenki elkönyvelte a magabiztos Barca-sikert és beírta a katalánoknak a három pontot, amikor a hajrában három perc alatt izgalmassá vált a meccs: előbb a La Ligában most debütáló Julen Lobete lőtte ki a kapu bal oldalát Ander Barrenetxea egyéni alakítása és előkészítése után, majd Mikel Oyarzabal rúgott hatalmas szabadrúgásgólt körülbelül 25 méterről (3–2).

Hogy az utolsó percekben a barcelonai drukkereknek ne kelljen aggódniuk a győzelem miatt, arról Braithwaite és Sergi Roberto gondoskodott, ők ketten hozták össze a katalánok negyedik találatát (4–2).

Így tehát – ha nem is olyan simán, mint amilyen simán lehetett volna, de – a Barcelona megnyerte a Messi utáni éra első bajnoki mérkőzését. A másodikat jövő szombaton vívja Bilbaóban az otthon bárkire veszélyes Athletickel.

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA (Átkattintással)

A FORDULÓ TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Valencia–Getafe 1–0 (Soler 11. – 11-esből)
Mallorca–Betis 1–1 (Oliván 25., ill. Juanmi 59.)
Cádiz–Levante 1–1 (Espino 90+7., ill. Morales 39.)
Osasuna–Espanyol 0–0
Alavés–Real Madrid 1–4 (Joselu 65. – 11-esből, ill. Benzema 48., 62, Nacho 56., Vinícius Júnior 90+2.)
Celta Vigo–Atlético Madrid 1–2 (Iago Aspas 59. – 11-esből, ill. Á. Correa 23., 64.)
Sevilla–Rayo Vallecano 3–0
(en-Nesziri 19. – 11-esből, Lamela 55., 79.)

KÉSŐBB
Hétfő
20.00:
Villarreal–Granada
22.00: Elche–Athletic Bilbao

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a kitartó figyelmüket, jó éjszakát kívánunk!

A meccs legjobbjának a két gólt szerző és egy gólpasszt adó Martin Braithwaite-et választották meg.

90+5. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, BARCELONA–REAL SOCIEDAD 4–2!

90+4. perc: Parádés „Zidane-csel” után Barrenetxea lőtt kapura 15 méterről, de jócskán fölé, mellé szállt a labda.

90+1. perc: 4–2 a BARCÁNAK! Most már valószínűleg tényleg eldőlt. Három a kettő ellen vezettek kontrát a hazaiak, Griezmann kitolta a labdát jobbra Braithwaite-nek, aki lefutotta a védőjét, az ötössel egymagasságban élesen középre lőtt, Sergi Roberto pedig közelről a kapuba továbbított.

Öt perc a ráadás!

Emerson, Araújo, Piqué, Lenglet és Jordi Alba most a védelemben a Barcánál.

90. perc: Depay helyére érkezik Lenglet.

Lenglet lesz Koeman utolsó cseréje.

Öt perccel ezelőtt nem hittük volna, de izgalmas lehet a vége!

85. perc: GÓL, 3–2! Oyarzabal óriási gólt rúgott szabadrúgásból! Az Eb-elődöntős, olimpiai döntős spanyol támadó középről, körülbelül 25 méterről fantasztikusan tekert a bal felső sarokba. Netónak esélye sem volt.

84. perc: Nico González „bemutatkozott”, sárgát kapott egy veszélyes becsúszásért.

83. perc: Busquets és Eric García helyett Nico González és Araújo a pályán a hazaiaknál.

82. perc: GÓL, SZÉPÍTETT A REAL SOCIEDAD! Barrenetxea húzott befelé a jobb oldalról, a hazai védők talán nem vették őt komolyan, majd kiváló ütemben tálalt az Emerson mögül kibújó Lobete elé, aki állítgatás nélkül kilőtte a kapu bal oldalát. Szép gól volt. 3–1

82. perc: Elustondo le, Jon Pacheco be a vendégeknél.

Pedri 10.1 kilométert tett meg eddig a mérkőzésen. Fáradhatatlan. Ha arról lett volna szó, talán Tokióból is hazafutott volna.

78. perc: Le Normand rátaposott Depay Achillesére, jár a sárga.

Folytatódik a játék.

Negyedórával a vége előtt ivószünet.

73. perc: Barrenetxea rövid felszabadítása után Sergi Roberto a tizenhatos vonalánál megszelidítette a labdát, lekészített Pedrinek, akinek a léc alá tartó lövését Remiro fölé tolta.

Martin Braithwaite az első dán duplázó a La Ligában a XXI. században.

71. perc: Dest és De Jong ment le, helyettük érkezett Emerson és Sergi Roberto. A Betistől (vissza)vásárolt brazil jobbhátvéd az első tétmérkőzését játssza a Barcában.

Emerson és Sergi Roberto érkezik majd a katalánoknál.

67. perc: Ismét kettős csere a vendégeknél: Portu és Zaldúa helyett Gorosabel és a La Ligában most debütáló Lobete folytatja.

66. perc: Merino vállalkozott lövésre 22 méterről, középről, bal alsóba tartó löketére Neto leért.

Depay nagyon élvezi a játékot.

Úgy tűnik, a Barcelona a vártnál könnyebb győzelmet arat az idénynyitón. A jövő hétvégén egyébként újabb baszk ellenfél vár a katalánokra, mégpedig Bilbaóban az Athletic.

62. perc: Aihez Munoz is besárgult, ő Pedrinek lépett oda.

61. perc: Elustondo is begyűjtött egy sárgát, Depayt húzta vissza.

Ollézik a barcelonai publikum.

59. perc: GÓL, 3–0! Depay csodás passzal bontotta meg a vendégek védelmét a tizenhatos bal oldalánál, Jordi Alba levitte a labdát az alapvonalig, erőből középre lőtte azt, Remiro a kapujából kivetődve semlegesítette a beadását, de a kipattanót Braithwaite öt méterről a kapuba bombázta.

57. perc: Busquets kapott sárga lapot a meglépni próbáló Barrenetxea visszarántásáért.

De Jong passzmutatója az első 56 percben: 22/22.

A Barcelona 2018 októbere óta először szerzett két fejes gólt spanyol bajnoki mérkőzésen!

A második félidő eddigi részében egészen más szellemiségben futballozott a Real Sociedad, mint az elsőben. Már most több veszélyt jelentett a hazai kapura, mint az első játékrészben 47 perc alatt.

53. perc: Megint Oyarzabal próbálkozott, ám lövése messze elkerülte a jobb felső sarkot.

51. perc: Oyarzabal játszotta magát tisztára a tizenhatoson belül Jordi Alba kicselezésével, középről, 15 méterről lövésre lendült a labda, de Eric Garcíának sikerült közbeavatkoznia. Szöglet következhetett, amelyet gond nélkül hatástalanított a hazai védelem.

50. perc: Jordi Alba egy az egyben vezethette rá a labdát Remiróra De Jong kiugratása után, de ziccerben a kapufa külső szélét találta. A partjelző nem jelzett lest, más kérdés, hogy ez is az volt.

47. perc: Griezmann lőtt gólt, de a találatot előkészítő De Jong lesről indult Jordi Alba felívelésénél. Nincs kérdés, (több) méteres les volt.

A szünetben kettőt is cserélt a vendégcsapat: Januzaj és David Silva helyére Barrenetxea és Jon Bautista érkezett a pályára.

46. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

Körülbelül harmincezer ember mehetett volna be a stadionba, ilyen formán kétharmados a stadion kihasználtsága.

A hivatalos nézőszám: 20 384


Rövidesen kezdődik a második félidő, a játékosok már „szállingóznak” vissza a gyepre.

Gerard Piquének a mai volt az 50. gólja az FC Barcelonában, ezek közül a 22. fejjel. Második védőként jutott el félszáz találatig Ronald Koeman (88) után a katalán klub színeiben.


45+3. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A SZÜNETBEN BARCELONA–REAL SOCIEDAD 2–0!

45+2. perc: GÓL, 2–0-RA VEZET A BARCELONA! Braithwaite a gólszerző! De Jong elvette a labdát az Eric Garcíával szemben szabadrúgást kiharcolni próbáló Januzajtól, megindult vele a jobb oldalon, mesterien középre emelt, és a hosszú oldalon érkező Braithwaite futtából Remiro „szemei közé” fejelt.

Braithwaite nagy erővel fejelt a kapuba (Fotó: AFP)
Braithwaite nagy erővel fejelt a kapuba (Fotó: AFP)

Két perc a hosszabbítás az első félidő végén.

45. perc: Ígéretes szögből végezhettek el szabadrúgást a katalánok, ám Depay elpasszolta a labdát, amiből a baszkok megindulhattak, de a barcelonaiak időben visszazártak.

44. perc: Saját térfelükön vesztettek labdát a vendégek, de nem fáztak rá, mert Braithwaite beadását Remiro hatástalanította.

Piqué gólörömének pillanatai (Fotó: AFP)
Piqué gólörömének pillanatai (Fotó: AFP)

41. perc: A szögletből kis híján a hazaiak alakítottak ki veszélyt, de a felezővonalnél megakadt a kontratámadásuk.

41. perc: Szép támadást vezetett végig a vendégcsapat, Eric Garcíáról pattant ki szögletre a labda.

36. perc: Pedrit csúnyán – de nem szándékosan – megtaposta Zubimendi, sárgát kapott érte.

A katalánok gólja óta kevés a helyzet, javarészt a mezőnyben folyik a játék.

Fél óra után a dallamos nevű Alejandro Hernández Hernández játékvezető ivószünetet rendelt el.

30. perc: Először jutott el a Sociedad a hazaiak kapujáig, ám Portu próbálkozását Jordi Alba blokkolta.

28. perc: Depay próbálta meglepni harmincról Remirót, nem sikerült neki, de egyébként nem volt rménytelen kísérlet.

Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke is a helyszínen. Vannak, akik Messi „elengedése” miatt már most a távozását követelik, mondván, a presidente nem ezt ígérte…

Joan Laporta is a helyszínen (Fotó: AFP)
Joan Laporta is a helyszínen (Fotó: AFP)

25. perc: Újabb barcelonai helyzet! De Jong emelte be a labdát a védők mögé a bal oldalon felfutó Braithwaite-nek, a dán egyből középre passzolt, Depay becsúszva lőtt, ám a labda elakadt Remiróban. Össze is ütközött a holland a vendégek kapusával, de szerencsére senki sem sérült meg.

Griezmann egyébként a 100. tétmeccsét játssza a ma a Barcában.

Nyilvánvalóan bármely hazai játékos góljának örültek volna a Barcelona-szurkolók, de Piquéének különösen.

19. perc: GÓL, VEZET A BARCELONA! Depay végzett el szabadrúgást körülbelül 40 méterről, jobbról, beadására Gerard Piqué tökéletes ütemben érkezett és fejelt a kapu közepébe nyolc méterről. 1–0

Az első 18 percben összesen hatszor szabálytalankodtak a felek (kétszer a katalánok, négyszer a baszkok.

16. perc: Braithwaite kapott tapsot a nézőktől védőmunkájáért.

Sergio Agüero egyelőre a kispadra sem ülhetett le, de a Camp Nouban ott van


Jól kezdett a Barca, és érdekes módon eddig szögletek után alakította ki két nagy lehetőségét. A baszkok nem sokszor jártak eddig a hazai térfélen.

12. perc: Kapufa! Újabb kis szöglet, Depay adott be a jobb oldalról, Griezmann érkezett a röviden, és csúsztatott öt méterről a lécre.

Ahogy arra számítani lehetett, a 10. percben a Camp Nou népe Lionel Messit éltette…

10. perc: Griezmann! Kis szögletet végeztek el a katalánok, Jordi Alba beadása után a francia a kapunak háttal állva, félig ollózó mozdulattal lőtt nem sokkal a jobb kapufa mellé.

10. perc: Kisebb zavar a vendégeknél, szögletet rúghat a Barca.

A Barcelona hazai idénynyitó bajnoki meccset csak egyszer veszített el, még 1939-ben az Espanyol ellen.

Ne feledjük, Antoine Griezmann korábbi csapat ellen játszik! A francia támadó a Real Sociedad utánpótlásában (is) nevelkedett, majd öt évet (2009–2014) töltött el a baszkok felnőttcsapatánál.

5. perc: Oyarzabal „nézett bele” Dest passzába, kellett egy kis idő, mire összeszedte magát.

4. perc: Depay szenzációs mozdulattal verte át a félpályánál Le Normand-t, aki az állkapcsánál fogva rántotta vissza a hollandot. Nincs sárga.

2. perc: Griezmann is bemutatkozott egy gyenge lövéssel.

1. perc: Fél percet sem kellett várnunk az első helyzetre, Depay kiugratásával Braithwaite lépett ki, majd lőtt kapura 10-12 méterről, kissé jobbról, de próbálkozását Remiro magabiztosan fogta.

1. perc: A Barcelona kezdte a mérkőzést!

Maria Garrido, a La Sexta riportere a Twitteren arról számolt be, hogy Jordi Albát kisebb füttyszó fogadta a Camp Nouban, Piquét és Depayt ellenben nagy szeretettel köszöntötték a szurkolók.

A Barcelona gránátvörös-kékben, a Sociedad kék-fehérben futballozik a mai estén.

A csapatok már a pályán, hamarosan kezdődik a mérkőzés!

• A két csapat előző bajnoki mérkőzésén a Barcelona idén márciusban 6–1-e nyert idegenben a Real Sociedad ellen. Egyébként is jól megy a katalánoknak a baszk gárda ellen mostanság, a legutóbbi tíz bajnokiján egyszer sem kapott ki tőle (8 győzelem és 2 döntetlen a mérleg).

• Sokáig kérdéses volt, hogy Depayt és Eric Garcíát sikerül-e időben beregisztrálni a ligánál, hogy pályára léphessenek az idénynyitón, de Gerard Piqué áldozatkészségének köszönhetően erre végül szombat este, illetve vasárnap reggel sor kerülhetett. Agüero még nincs beregisztrálva, ám az ő esetében nem is kell kapkodni, hiszen jelenleg lábra állni is alig bír vádlisérülése miatt.

• Ami a Barcelona kezdőcsapatát illeti: a két nagy katalán sportlap közül a Sport Clément Lenglet-t, a Mundo Deportivo pedig Ronald Araújót várta a kezdőcsapatba, ám Ronald Koeman váratlant húzott, és Eric Garcíának szavazott bizalmat Gerard Piqué párjaként. A Manchester Citytől „hazatérő” spanyol védő az olimpiai szereplése miatt az előszezonban egyetlen percet sem játszott a Barcában. A középpályán ott van Busquets mellett Frenkie de Jong és a nyáron gyakorlatilag egyetlen napot sem pihenő Pedri, elöl pedig Griezmann, Braithwaite és Depay rohamozza majd a baszkok kapuját.

• Sérülés miatt nem játszik a katalánoknál Marc-André ter Stegen, Óscar Mingueza, Ousmane Dembélé, Ansu Fati és Sergio Agüero sem. A vendégek legnagyobb hiányzója a kisebb térdsérüléssel bajlódó Alexander Isak.

• A Barcelona meccskeretéből Samuel Umtiti, Miralem Pjanic és Philippe Coutinho is kimaradt, mindhárom játékoson szeretne túladni a vezetőség – ez előbbi két futballista esetében nem újdonság, a brazil labdarúgó esetében azonban némiképp az, mert az elmúlt hetekben arról lehetett gyakrabban olvasni a spanyol sportsajtóban, hogy marad a csapatnál. Ezzel szemben ma nemhogy nem került be a mérkőzésre nevezett keretbe, de még az eddigi mezszámát (14) is odaadták a B-csapat csatárának, az előszezonban négy gólig jutó albán Rey Manajnak.

• A mai lesz a Barcelona első tétmeccse Lionel Messi nélkül. Az argentin klasszis távozása az előzetes hírek alapján meg is érződik majd a nézőszámon, a lehetséges 30 ezer helyett ugyanis „csak” 20-22 ezer szurkolót várnak a Camp Nouba, amelyben legutóbb 2020. március 7-én, 526 nappal ezelőtt játszottak meccset drukkerek előtt. Érdekesség, hogy akkor is a Real Sociedaddal mérkőztek meg a katalánok, és nyertek 1–0-ra Messi tizenegyesével.

Így festett a Camp Nou azon az ominózus meccsen


Köszöntjük kedves Olvasóinkat a spanyol bajnokság 1. fordulójában rendezendő Barcelona–Real Sociedad mérkőzés online közvetítésében!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik