Váratlan fordulat: Xavi mégis maradna a Barcelonánál

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 19:33
Xavi Hernández állítólag marad (Fotó: AFP)
Egybehangzó spanyol lapértesülések szerint a távozását januárban bejelentő Xavi meggondolta magát, és nyitott a folytatásra.

 

Mégis maradna a Barcelonánál Xavi. A 44 éves vezetőedző január végén, a Villarreal elleni 5–3-as vereség után jelentette be, hogy az idény végén mindenképpen távozik, és egészen eddig ragaszkodott a korábbi döntéséhez. A madridi As azonban Xavi Torresre, a TV3 újságírójára hivatkozva azt írja, hogy az egykori középpályás meggondolta magát, és nyitott a folytatásra, de hasonlóról számol be a Marca és a Mundo Deportivo is. Azt egyelőre nem tudni, mi miatt gondolhatta meg magát Xavi, ráadásul pont egy pocsék hét után, amikor csapatával kiesett a BL-ből, és elveszítette a Real Madrid otthonában játszott el Clásicót.

Mindenesetre ha a hír igaz, és valóban nyitott a folytatásra, akkor a döntés Joan Laporta klubelnök kezében van. A 61 éves sportvezető korábban elmondta, örülne annak, ha a katalánokat 2021 novembere óta irányító szakvezető mégis maradna. Ugyanakkor nyilvánvalóan azt is mérlegelnie kell, hogy a Barca trófea nélkül zárja az idényt, és jelenleg tizenegy pont a hátránya az éllovas Real Madriddal szemben. Az is kulcskérdés lehet, hogy Xavi elfogadja-e azt, hogy a klub ezen a nyáron sem tud majd sok pénzt költeni erősítésekre, így nem biztos, hogy sikerül megszerezni az általa kiszemelt futballistákat. A Mundo Deportivo szerint a vezetőség legfőbb elvárása pedig már az, hogy meglegyen a második hely, és a csapat indulhasson a spanyol Szuperkupában, mert ha ez sem jönne össze, az újabb bevételkiesést jelentene. Ez talán teljesíthető cél, még úgy is, hogy a Girona csak két pontra van a gránátvörös-kékektől.

A klub részéről egyébként érthető, ha bizalmat szavaz az edzőnek. Bár ezt a kiírást trófea nélkül zárja a Barcelona, az is tény, hogy Xavi a La Masia növendékei közül több játékost is sikeresen beépített a csapatba, közülük Lamine Yamalnak vagy Pau Cubarsínak is minden esélye megvan arra, hogy ott legyen a nyári Európa-bajnokságon. Xavi ráadásul nemcsak a fiatalok, hanem a rutinosabb futballisták bizalmát is élvezi, és a múltja miatt a szurkolók is sokkal türelmesebbek, elnézőbbek vele szemben. Na, és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy Xavi tavaly bajnoki címet és spanyol Szuperkupát nyert a Barcelonával. A legerősebb érv azonban talán az, hogy rajta kívül nem igazán van ideális jelölt a kispadra. A vezetőség kiszemeltjeinek vagy érvényes szerződése van, vagy nem elég vonzó számukra a Barca kispadja, de olyan is akad, aki a következő idényben pihenni szeretne. Eddig az utánpótlásban dolgozó Rafael Márquez tűnt a legesélyesebb jelöltnek, ám az ő bevetése is kockázatos lehet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik