A harmadik vonaltól a La Ligáig – a Barca- és Real-verő Cádiz tündérmeséje

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.12.08. 10:38
null
Az óriásölő Cádiz: épp a Barcelona ellen lőtt gólt ünnepli a csapat (Fotó: AFP)
Az sem baj, ha csak 18 százalékban birtokolja a labdát a Cádiz a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a La Ligában, úgy is képes legyőzni a legnagyobbakat. „Képeslapok” a 110 éves klub történetéről, a „megyei bajnokságtól” a Király-kupa elődöntőig.

 

Július 12-én olyan népünnepély tört ki Cádizban, mintha nem lenne koronavírus-járvány, és nem éppen Spanyolországban aratott volna két kézzel a halál a pandémia alatt.

Fiatalok tömege lepte el az utcákat, miután a Zaragoza kikapott az Ovidedótól, így bár egy nappal korábban a Cádiz CF nem tudta kiharcolni a pályán a feljutást a Fuenlabrada ellen, a zaragozaiak kikaparták neki a gesztenyét. Azaz, a dél-spanyolországi futballklub 14 év után – történetében hatodszor – feljutott az élvonalba. Az utcára vonuló szurkolók pedig – akik többségének a korából fakadóan emléke sem lehetett a legutóbbi La Liga-szereplésről – úgy ünnepeltek, mintha nem lenne holnap.

Világsztárok nyerték meg: a Carranza-kupa

Több mint 65 éve, 1955. szeptember 3-án avatták fel a 21 ezer férőhelyes a fontos helyi politikusról elnevezett Ramón de Carranza Stadiont. Akkor jobban ment a Barcának, mint mostanság, hiszen 4–0-ra győzött.

A Barcelona és sok más nagycsapat megfordult a létesítményben, és nem a bajnoki mérkőzésekre gondolunk. A Carranza felkészülési torna egészen addig nagy elismertségnek és presztízsnek örvendett, amíg klubok a nyári időszakot nem promócióra, a távol-keleti vagy az amerikai rajongók kiszolgálására és persze pénzkeresésre kezdték használni.

Még ha éppen a másodosztályban is szerénykedett az együttes, olyanok fogadták el a meghívást a négycsapatos tornára, mint a Real Madrid, a Barcelona, a Benfica, a Flamengo és a Sao Paulo. A tornára akkor is rengeteg néző látogatott ki, amikor a bajnokikon a gyenge produkció miatt kevesen jelentek meg, nyolcszor örülhettek annak, hogy a Cádiz otthon tartotta a trófeát.

A topcsapatokkal topjátékosok érkeztek, a teljesség igénye nélkül pályára lépett Puskás Ferenc, Kubala László, Pelé, Maradona, Eusébio, Dino Zoff, Johan Cruyff, Marco van Basten, Alfredo di Stéfano, Emilio Butragueño, Mario Kempes, David Beckham, Lionel Messi vagy Iker Casillas.

Az elmúlt időszakban csökkent a kupa a presztízse, és párhuzamosan azzal a
Spanyolországban valóban fontosnak tartott törekvéssel, hogy felzárkóztassák a női
labdarúgást, legutóbb nők vívták.

Ez mindent elmond az andalúziaiak még spanyol mértékkel mérve is szenvedélyes természetéről, már-már dél-amerikai vérmérsékletéről, vehemenciájáról. Bár az országban itt az egyik legmagasabb a munkanélküliek aránya, a flamenco szülőhazájában, a Los Cadizfornia nevű fesztivál városában az állandó napsütés derűt hoz, akárcsak a futball, amely az identitás része, életforma, már-már vallás.

Ugyan nem kezdődött hasonló ünnepség szombat este, amikor a Cádiz 2–1-re legyőzte az FC Barcelonát, ám mivel története során harmadszor sikerült, túlzás nélkül történelmivé vált a siker.

Hullámvasutas évek

Sokkal többször nem is lehetett esélye rá, mert hiába számít tradicionálisnak az 1910-ben alapított klub, hosszú története során többnyire az osztályok között ingázott. Az 1940-es évek világháború és gazdasági nehézségek sújtotta időszakában még az a csúfság is megesett, hogy kipottyant a harmadosztályból, regionális bajnokságban kellett szerepelnie.

Az első osztályba – a mostani feljutásnál is sokkal nagyobb népünnepélyt kiváltva – először 1977-ben került egy olyan edzővel, Enrique Mateosszal, aki trénerként még tapasztalatlannak számított, és akit egy spanyol sportújságíró javasolt a posztra. Az andalúziaiak az első három nekifutásra csak egy-egy idényre tudták kivívni élvonalbeli tagságot, 1978-ban, 1982-ben és 1984-ben is rögtön visszazuhantak a második vonalba.

Az aranykort, a folyamatos élvonalbeli tagságot az 1985-tól 1993-ig tartó időszak jelentette. Nem függetlenül attól, hogy 1982-től 1991-ig – egy év megszakítással – itt játszott Jorge González. A tehetségében a legnagyobbakhoz mérhető salvadori játékost nemes egyszerűséggel Mágicónak becézték, a klub történetének legjobb és talán legnépszerűbb labdarúgója, a napokban külön portréban idézzük fel kissé elfeledett alakját.

A Cádiz a Real Madrid nagy sorozatát is megszakította (Fotó: AFP)
A Cádiz a Real Madrid nagy sorozatát is megszakította (Fotó: AFP)

A Cádiz az 1989–90-es idényben a legnagyobb eredményét produkálva a Király-kupa elődöntőjébe jutott, a Real Madrid állta útját, míg a legjobb bajnoki eredménye 1988-ból a 12. hely. Ami a bennmaradást illeti, többször is rezgett a léc, 1991-ben például a korábbi újpesti kapus, Szendrei József tizenegyesvédései is kellettek a Málaga ellen, ám 1993-ben nem kerülhették el a kiesést. Az azt követő 27 évben többet töltöttek a harmadik vonalnak megfelelő Segunda B-ben, mint a fölötte lévő két osztályban, ám 2005 után ismét sikerült visszakapaszkodni a La Ligába.

Álomszerű teljesítmény

S ha minden úgy folytatódik, ahogy eddig történt, akkor a mostani nem átszállójegy lesz. Jelenleg 12 meccsen öt győzelemmel, három döntetlennel és négy vereséggel nemzetközi kupaszereplést érő helyen, az 5. pozícióban állnak, igazolva az idény eleji várakozásokat, miszerint a feljutók közül (Huesca és Elche) a másodosztály másodikjaként kvalifikáló Cádiz teljesíthet a legjobban.

Még az idény felénél sem tartunk, de a Cádiz már megismételte a bravúrt, amelyre csak ő volt képes (1981–82-es szezon) a spanyol élvonalban: egyazon évadon belül legyőzte azt a három történelmi csapatot – a Real Madridot, az FC Barcelonát és az Athletic Bilbaót –, amely még sosem búcsúzott az első osztálytól. Az FC Barcelona elleni sikere után joggal neveztük óriásölőnek a kis klubot. A Cádiz egyik nagy fegyverének a 2012-ben Eb-győztes, ám már 35 éves Álvaro Negredo számít, aki a Huesca ellen második fordulós siker alkalmával négy év után talált be először a La Ligában, míg a kapus, Alberto Cifuentes a sorozat második legidősebb debütánsa lett 41 évesen és 114 naposan…

Míg a Cádiz a Real Madrid elleni 1–0-s győzelemmel megszakította a királyiak 15 meccses bajnoki veretlenségi sorozatát, az FC Barcelona elleni diadallal 151 nap után nyert újra otthonában. Plusz csaknem harminc évvel ezelőtti mámoros sikert idézett meg: a Barca 1991-ben a bajnoki címet bebiztosítani érkezett a Ramón de Carranza Stadionba, a tréner, Ronald Koeman még játékosként szerepelt a gránátvörös-kékeknél. Ehhez képest az idény végén majdnem kieső kiscsapat 4–0-s vereséget mért a többek között Andoni Zubizarretával és Michael Laudruppal felálló, Johan Cruyff-dirigálta álomcsapat ellen.

Álvaro Cervera, a Cádiz mestere
Álvaro Cervera, a Cádiz mestere

Nem baj, ha az ellenfélnél van a labda

A mostani bajnoki sikert úgy hozták össze, hogy csupán 18 (!) százalékban birtokolták a labdát. Bár ez az adat sokaknak meghökkentő, Álvaro Cervera, a csapatot négy év alatt a Segundo B-ből az első osztályba vezető tréner nem foglalkozik vele.

Pontosabban nagyon is: az Egyenlítői-Guineában született, Cádizban felnövő, játékosként a Valenciában is megforduló, négyszeres spanyol válogatott szakember tudatosan engedi át a teret az ellenfélnek. Mint vallja, az FC Barcelonának vagy a Real Madridnak vannak olyan remekül képzett, kivételes technikájú játékosai, akik élnek a lehetőséggel, ám a többi csapatot olykor zavarba hozhatja a folyamatos labdabirtoklás. Ő a maga részéről a jó védekezésre összpontosít, és a labdaszerzések utáni gyors támadásokra. Ez némi önkritika is részéről, hiszen elmondása szerint inkább a védekezés összeállítása a szakterülete, a támadás nagyobb kihívást okoz neki.

„A kézilabdában vagy a kosárlabdában a védekezés az alap, amivel nyerhetsz, a labdarúgásban viszont rossz szemmel néznek érte.” Mégsem enged a filozófiájából, a képességekhez alakítja a taktikát, inkább csináljanak keveset, de azt remekül. A zárkózott, kemény tréner arról is beszélt, egyetlen nyafogó játékos sem hatja meg, a szemében a csapat sikere mindenekfelett áll.

Aki komolyan vette a járványt

A visszafogottan fogalmazva sem éppen szabálykövető spanyolok közül akadt, aki nagyon is komolyan vette a koronavírus-járványt. A 27 éves Fali májusban kijelentette, hogy nem hajlandó játszani, teszteltetni sem akarta magát. Neki az egészség az első, ezért nem akarta szerettei életét kockáztatni azzal, hogy megfertőződik. Azt is elfogadta, ha emiatt nem fizet neki a klub. Kijelentésével népszerű lett, ráadásul nevek nélkül arra utalt, hogy mások is félnek játszani. Végül a klub elnöke meggyőzte, és a 2019-ben érkező, most is a csapatot erősítő védő kivette térjen vissza a pályára.

Cervera története egyébként nem indult könnyen, 2016-os érkezésekor első négy mérkőzésén két vereséget szenvedett, mint mondta, senki sem bízott benne. Korábban előfordult, hogy a Cádiz egy idényben három-négy edzőt fogyasztott el, ám az 55 éves tréner végül maradt. Rögvest feljutottak a második vonalba, amelyben előbb az ötödik (akkor hiába játszottak a feljutásért), majd a kilencedik, aztán a hetedik helyen zártak, míg az idén végre sikerült elérni a nagy célt. Álvaro Cervera a négy év alatt két osztályt lépett, és megtapasztalta a szurkolók kezdetben még hiányzó szeretetét: Cádizban az emberek felismerik az utcán a játékosokat, a stábtagokat, akik nem zárkóznak el, simán elbeszélgetnek velük. Hiába, a klubban büszkék arra, hogy a szurkolók a családjuk részeként kezelik a futballistákat.

A tréner elmondta, hisznek abban, hogy az idény végén sikerül az első osztályban maradni, és a következő kiírásban már az odaadó közönségük előtt élhetik át a mostanihoz hasonló, klubtörténet sikereket.

Jó úton haladnak felé.

Fali májusban úgy döntött, nem játszik a koronavírus miatt (Fotó: AFP)
Fali májusban úgy döntött, nem játszik a koronavírus miatt (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik