Női röplabda Eb: közelebb kerülhet az elithez a magyar válogatott

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.08.31. 10:36
null
A magyar női válogatottnak van jövője – kialakult egy fiatal váz, a legtöbb játékos pályafutásában még több Eb-szereplés is benne lehet a következő években (Fotó: Földi Imre)
Minél több tapasztalatot szereznek, annál jobbak lesznek a fiatal magyar kerettagok, akik három-négy Európa-bajnokságon is részt vehetnek még.

A legutóbbi világbajnokságot és két Európa-bajnokságot megnyerő, olimpiai bronzérmes Szerbiával szemben becsülettel megvívott nyolcaddöntős mérkőzéssel zárta a kontinenstornát a magyar női röplabda-válogatott. A toronymagas esélyes délszlávoktól elszenvedett 3:0-s vereség kapcsán Jakub Gluszak, a mieink lengyel szövetségi kapitánya elmondta, tudták, kik állnak a túloldalon, talán ez is volt az oka, hogy idegesen kezdtek. Amikor az első szett hajrájában megnyugodtak, cserélt néhányat, és elkezdték azt játszani, amire készültek, méltó ellenfelei voltak a világbajnoknak.

KISS GRÉTA, A MAGYAR VÁLOGATOTT ÜTŐJE
„Bíztam benne, hogy hasonló mérkőzést vívunk a szerbekkel, mint amilyen a vasárnapi lett. A kezdeti nehézségek után el tudtuk engedni magunkat, bátran megmutattuk a saját játékunkat. Elégedettek lehetünk, szépen búcsúztunk egy szép nagy csarnokban. A csoportból való továbbjutásunk keserédesre sikerült, egy másik csapat, a fehérorosz harcolta ki, de megérdemeltük, mert végigdolgoztuk és végigküzdöttük azokat a meccseinket is, amelyek nem úgy sikerültek, ahogyan szerettük volna. Emlékezetes Eb volt, elértük a célunkat, így végül kerek egész lett a zárás.”

„Nyilván képzettebb és fizikailag erősebb játékosok alkotják a szerb együttest, de jó úton járunk mi is –  értékelt Gluszak.   – Nem teljesítettünk rosszul a nyolcaddöntőben, a nyitásainkkal nyomás alatt tartottunk a riválist. Kiváló és hasznos tapasztalatszerzési lehetőség volt az utolsó találkozónk is, miközben az is tény, jelen pillanatban ez a maximum a csapattól. Ha mindenki keményen dolgozik a következő években, még közelebb kerülhetünk az európai élcsapatokhoz. Ugyanakkor a teljes kontinenstornán való szereplésünk értékeléséhez még sokat kell elemeznem, idő kell, hogy láthassam, láthassuk a teljes összképet.”

Az Eb-n egy győzelem mellett öt vereséget gyűjtő női nemzeti együttest tavaly év eleje óta irányító Gluszak megbízatása a kontinenstorna végével lejárt. A 35 éves tréner az elmúlt három évben a Vasas extraligás női klubcsapatát is edzette, a fővárosiaktól már biztosan elköszön, az új idénytől hazatér, és a Budowlani Lódz vezetőedzője lesz. A válogatottnál végzett munkája kapcsán a Magyar Röplabdaszövetség (MRSZ) elnöksége várja a szakmai beszámolóját szeptember végéig, bárminemű döntést ezután hoz meg a testület a folytatást illetően.

NÉMETH ANETT, A MAGYAR VÁLOGATOTT ÜTŐJE
„Reméltük, hogy meg tudjuk mutatni, igenis helyünk van a legjobb tizenhat között, és tartani tudjuk a lépést a szerb válogatottal is, ami sikerült. Végig bátran és harcosan röplabdáztunk, nem ijedtünk meg attól, hogy világsztárok állnak a túloldalon, szóval alapvetően nagyon elégedett vagyok a nyolcaddöntős meccsünkkel. A célt, a továbbjutást elértük az Eb-n, a svájciak és a fehéroroszok elleni találkozók sikerülhettek volna jobban is, de akadtak nagyon szép pillanataink is, mint a szlovákok legyőzése. Voltak hullámvölgyek, de a szerb meccs jó lezárása volt a tornának.”

„Az elért eredmény szempontjából elégedettek lehetünk, hiszen a kitűzött célt teljesítettük, továbbjutott a csapat a csoportkörből. Utána a világ egyik legjobb együttesével játszottunk, és tisztes helytállással, kimondottan jó mérkőzéssel zártuk az Európa-bajnokságot –  mondta lapunknak Sarlós Márton, a női válogatott csapatvezetője, az MRSZ elnökségi tagja. – Ettől függetlenül mindannyiunkban, így bennem is maradt hiányérzet, mert ha a két, a svájciakkal és a fehéroroszokkal vívott elveszített ötszettes mérkőzésből legalább az egyiken megnyerjük a döntő játszmát, akkor teljesen más érzéssel tértünk volna haza. Az is lényeges, hogy kiegyensúlyozott csoportban gyűjtöttünk öt pontot – az a narratíva, hogy nem a saját erőnkből jutottunk tovább, szerintem nem állja meg a helyét. Nyilvánvalóan van még előrelépési lehetőség ebben a csapatban, és akadtak hibák is, amelyeken dolgozni és javítani kell.”

A magyar Eb-keretbe öt játékost adó Vasas női szakosztályának ügyvezetője szerint a hosszú nyári felkészülést is nézve összességében pozitív a kép:

„Látszik, van jövője a válogatottnak, hiszen azt sem szabad elfelejteni, hogy kimondottan fiatal a keret, húsz-huszonhárom éves röplabdázók alkotják. Két-három, de akár még négy Eb is benne lehet a pályafutásukban, és minél több tapasztalatot szereznek, annál jobbak lesznek. Kulcskérdés, hogy az esetlegesen kiöregedő kerettagokat pótoljuk a következő években, ez nagy feladat. Mindenképp biztató viszont, hogy kialakult a fiatal váz, és lehet ezekre a játékosokra számítani a jövőben is.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik