Huszonhatodik meccsére készül Szoboszlai Dominik, részletek Faragó Lajos titkos naplójából

S. T. J.S. T. J.
Vágólapra másolva!
2024.10.21. 23:14

A Nemzeti Sport keddi számából ajánljuk:

 

 

 

Az október 23. alkalmából részleteket közlünk Faragó Lajos titkos naplójából. A 2019-ben, 86 évesen elhunyt kapus fia, a szintén a sport világában, sokáig a Pénzügyőr utánpótlásedzőjeként dolgozó Faragó Zoltán lapunknak elmondta, az írásról sokáig a családtagok sem tudtak: „Nem mesélt róla, aztán egyszer a fiókban rátaláltam a füzetre, és megkérdeztem tőle, hogy apa, ez micsoda. Akkor elmondta, hogy naplót írt az 1956-os és 1957-es történésekről. Az általam ismert változat november 7-én kezdődik, valójában azonban már a forradalom első napjai is szerepelhettek benne, csak ezeket az oldalakat Dél-Amerikából visszatérve kitépte, és megsemmisítette. Gondolom, veszélyes lett volna rá nézve, ha más kezébe jutnak. Minden egyes nap írt valamit, nekem úgy mondta, félig-meddig időtöltésként, az utolsó bejegyzés 1957. február 23-i.”

Matheus Saldanha góljával szerzett vezetést az OTP Bank Liga hétvégi fordulójában a Ferencváros a Fehérvár ellen. A brazil csatár gyakorlatilag az első adandó lehetőségét gólra váltotta: amint a rendkívül gyenge napot kifogó Nikola Szerafimov talpa alatt elcsúszott a labda, lecsapott rá, kapura fordult, és higgadtan a kapu közepébe lőtte. A 25 éves csatár mérlege eddig nem rossz: négy NB I-es mérkőzésen öt gólt szerzett. Igaz, ahhoz, hogy az idény végére elérje a kitűzött célját, a 20-25 gólt, kell is iparkodnia, ám ha ilyen ütemben szerzi a gólokat, még Ádám Martin három évvel ezelőtti rekordját is túlszárnyalhatja, a válogatott csatár a Paks játékosaként akkor 31 találattal lett gólkirály. „Ezzel egyelőre nem foglalkozom, nem számolgatom hetente, hány találatnál járok” – mondta lapunknak a légiós.

Huszonhatodik meccsére készül Szoboszlai Dominik a Bajnokok Ligájában, és alighanem a szerda esti lesz az eddigi legkülönlegesebb találkozója. A 23 éves magyar válogatott középpályás először tér vissza Lipcsébe azután, hogy tavaly nyáron 70 millió euróért szerződtette őt a Liverpool. Az előző kiírásban az Európa-ligában szerepelt az angol klub, a mostani idényben viszont újra ott van a BL-ben, és a sorsolás szeszélye folytán Szoboszlai már a harmadik játéknapon összecsaphat korábbi csapattársaival. Igaz, az azóta eltelt másfél évben jelentősen átalakult a német klub kerete. A negyvenkilencszeres válogatott futballista 2023 júniusában, a Frankfurt ellen 2–0-ra megnyert Német Kupa-döntőben játszott utoljára az RB Leipzigben, és góllal vette ki a részét a trófea megnyeréséből.

A legújabb kori brazil utánpótlás-fellegvár a Palmeiras, ahol egy ideje fű helyett is tehetségek teremnek. A Sao Pauló-i gárdában manapság Estevao Willian viszi a prímet, aki csak jövőre tölti be a tizennyolcat, és akiért a Chelsea a nyáron nem sajnált 34 – plusz teljesítmény szerint további 23 – millió eurót fizetni. A pozíciója szerint jobbszélső futballista 2025. április 24-én válik nagykorúvá, ezért csatlakozik csak a nyáron a londoniakhoz, de gyakorlatilag már egy éve a Palmeiras felnőttcsapatában játszik. Immár tíz gólnál és nyolc gólpassznál tart, s ez olyan teljesítmény, amivel az évezred legeredményesebb U17-es játékosává vált Brazíliában, s nem mást taszított le a trónról, mint Neymart, aki 2009-re tíz gólig és hat gólpasszig jutott a Santos mezében.

A vártnál jobban kezdte az idényt az élvonalba feljutott győri férfi kézilabdacsapat, az ETO University Handball Team, bár a nyári igazolásokat látva sejteni lehetett, hogy a középmezőny elérésével nem lesz gondja. Érkezett 12 új játékos, köztük olyan tapasztalt NB I-es légiósok, mint a szlovén irányító Dean Bombac, a montenegrói balátlövő Milos Bozsovics és a szerb-magyar beálló Uros Vilovszki, valamint magyar játékosok, a kapus Bősz Dániel, a beálló Vajda Huba, a jobbátlövő Balogh Zsolt és Dely Márton, a jobbszélső Dörnyei Borisz és a balátlövő Fazekas Máté. Az első öt fordulóban a gárda legyőzte a Budakalász, az Eger, a Csurgó, a Gyöngyös és a PLER együtteseit, és bár kikapott a Veszprém HC-től, nem is lehetett célja a pontszerzés a bajnoki címvédővel szemben. Az eddigi sikerekről Kilvinger Bálint edzőt kérdeztük.

Több mint 31 éve, 1993. június 7-én németországi autóbalesetben hunyt el a horvát kosárlabdázó, Drazen Petrovic, aki október 22-én lenne hatvanéves. Még nyugodtan edzősködhetne, vezethetné valamelyik európai élcsapatot, esetleg dolgozhatna egy NBA-franchise menedzsmentjében, ám a korszakos dobóhátvédnek nagyon rövid jutott. Kevesebb mint 29 esztendejébe így is belefért egy olimpiai ezüstérem (1992-ben már nem Jugoszlávia, hanem a horvát válogatott színeiben), világ- és Európa-bajnoki cím, négy idény az észak-amerikai profi ligában (benne egy vesztes nagydöntővel), két diadal a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, no meg temérdek egyéni elismerés. Szeptemberben emlékmeccset rendeztek a tiszteletére Zágrábban, 15 ezer néző foglalt helyet a lelátón.

A NEMZETI SPORT NAPILAPOT DIGITÁLIS FORMÁBAN ITT OLVASHATJA EL!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik