Topklubnál nem ment, egyébként remekeltek – Quaresma és társai

GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)
Vágólapra másolva!
2020.07.04. 14:11
null
Danny Ings nagyszerű formában futballozik (Fotó: AFP)
A már 18 bajnoki gólnál járó, másodvirágzását élő Danny Ings brillírozik a Southamptonban. De nem ő az egyetlen, akinek topklubban nem sikerült nagy karriert befutnia, jóllehet előtte és utána is remekelt. Íme, Danny Ings és néhány sorstársa.

 

Danny Ings
Tizenöt PL-gólnál többet James Beattie lőtt legutóbb a „szentek” mezében (23-at), de ha valaki, Danny Ings jócskán megérdemli, hogy hősi eposz íródjon róla a dél-angliai kikötővárosban. A korábbi Burnley-center, aki előbb 21 találattal segítette Sean Dyche csapatát feljutáshoz, majd a Premier League-ben is elszórt 11 gólt, igen nagy reményekkel igazolt 2015-ben a Liverpoolba, hogy aztán az októberben érkező új tréner, Jürgen Klopp első edzésén keresztszalag-szakadást szenvedjen. Azzal indult az akkor 23 esztendős csatár Mersey-parti tortúrája, merthogy épp egy évvel később a másik térdében is elszakadt a szalag. Másodjára majd' egy évet hagyott ki, és hiába jutott neki mindössze 25 fellépés (valamint négy gólöröm) vörösben, a Southampton két éve nyáron nem sajnált érte 20 millió fontot. Jól érezték, hogy Ingsben maradt kakaó: 18 idei bajnoki góljából ötöt a klasszikus top 6 csapatai ellen rámolt be, a két lábon járó veszedelem a válogatottságra is joggal pályázik.

Memphis Depay
A holland – gondolnánk – nem nagyon foghatja külső körülményekre, amiért nem sikerült megváltania Manchestert, önéletrajzi könyvében mégis Louis van Gaalra kente elhasalását az Old Traffordon: „Van Gaal taktikai utasításait kellett követnem, különben elveszíttettem volna a helyem (azt így is „sikerült” neki – a szerk.), de hát úgy képtelen voltam a legjobbat kihozni magamból, hogy a bal oldalon kellett fel-alá szaladgálnom. Nem is értettem: a United a PSV-ben és a holland válogatottban bemutatott különleges képességeim miatt vett meg, erre olyan szerepkört szab rám, amelyben nem tudom kamatoztatni a tudásom.” Nyilván van némi igazság abban, amit mond, elvégre nem csak ő, Van Gaal is megbukott Manchesterben, arra a hét gólra viszont, amit másfél év alatt összehozott, aligha lehet büszke. Hanem amint elhagyta az angol toklubot, és lekerült róla a hatalmas nyomás, Depay ismét a régi fényében kezdett el tündökölni: három és fél lyoni szezonjában 53 gólja mellett 43 gólpasszal szolgált.

Paco Alcácer
Még mindig csak 26 éves a spanyol center, akiért 2016-ban még tetemesnek nevezhető 30 millió eurót fizetett a Barcelona, hogy két és fél szezonnal később valamivel kevesebbért adja tovább a Dortmundnak. Nem csoda, hogy a Borussia élt a kínálkozó eséllyel, a Signal Iduna Parkba kikölcsönzött Paco Alcácer rugdosta a gólokat, ahogy korábban Valenciában is. A katalánoknál azonban csak 37 bajnokit kapott, 23-at abból is csereként. Amikor a Barcelona tavaly a sárga-feketék otthonába látogatott BL-csoportmeccsre, a szaftos sztorikra éhes zsurnaliszták meg is kérdezték tőle, örül-e majd, ha esetleg gólt szerez: „Majd a pillanat hevében eldöntöm – felelte. – Sokakat tisztelek a Barcelonából, sokan bántak velem jól, de nagyon sokan rosszul. Előbbiek táborába tartoznak a szurkolók és a csapattársaim... Mint az élet minden más területén, ha bíznak benned, jól el tudod végezni a munkád, ha nem bíznak, nem.” Aztán a Dortmund is továbbadta a Villarrealnak, pedig átlagban 96 percenként vágott egy gólt a Borussiában!

Wilfried Zaha nem váltotta meg a világot a Manchester Unitednél (Fotó: AFP)
Wilfried Zaha nem váltotta meg a világot a Manchester Unitednél (Fotó: AFP)

Wilfried Zaha
Sir Alex Ferguson utolsó igazolása volt az elefántcsontparti szélső, aki abban a reményben írt alá az Old Traffordra 2013 januárjában, hogy a nyártól minden idők egyik legnagyszerűbb brit menedzserével dolgozhat együtt. A skót lovag a szezon végén azonban bejelentette visszavonulását, egy másik skót, David Moyes pedig kevésbé látta meg benne azt a klasszist, akivé a Crystal Palace-ba visszatérve vált. Merthogy Wilfried Zahának egyetlen manchesteri szezonjában négy fellépés jutott mindössze, aztán előbb kölcsönbe a Cardiffba szerződött, majd végleg vissza londoni nevelőklubjába. Ott pedig azóta is csillog: Zahán kívül egyetlen játékos sincs a PL mezőnyében, aki ezalatt 16 tizenegyest hozott volna össze csapatának, olyan sem, aki nálánál több szabadrúgást harcolt volna ki (több mint 530-at), és a sikeres cselek számában (720 felett jár már) sem tartja vele a lépést senki. Az újabb topcsapatos esély a múlt nyáron jöhetett volna el neki, a Palace azonban nem tudott megegyezni az őt szerződtetni kívánó Arsenallal.

André Silva
A portugál válogatott jövőbeni nagy csatárreménységeként, 21 gólos portói szezonnal igazolt a fényéből addigra nyilvánvalóan sokat veszítő, patinája alapján azonban mégiscsak a topklubok közé sorolt Milanba – mégsem lett belőle a rossonerit legalább a dobogóra segítő Messiás. Pedig a kicsik ellen nagyon ment neki: az El-selejtezőben duplázott a jó nevű macedón Shkëndija ellen, aztán már a főtáblán mesterhármast hintett az Austriának, a látványos antrét mégsem követte hasonlóan pompás folytatás: André Silvától kemény két gólra futotta a Serie A-ban 924 perc alatt. Kölcsön is adta a Milan, előbb a Sevillának, aztán az Eintracht Frankfurtnak, és láss csodát világ, ahogy lekerült róla a 38 plusz kétmillió eurós árcédula, valamint válláról a San Siro állandó nyomása, ismét elkezdte gyártani a gólokat. A La Ligában kilencig jutott, idén a Bundesligában már 12-ig, és mert két évre ment kölcsönbe, az új idényben még szorgalmasabb góltermelésbe foghat.

André Gomes
Egy másik portugál szupertehetségnek a Barcelonába tört bele a bicskája, pedig André Gomes két valenciai szezonjában uralta a középpályát. A Nou Campban egyáltalán nem sikerült neki, az Evertonban viszont ismét kulcsjátékos. Nagy volt rá a katalán kabát? „Egyedül velem volt a probléma – utalt barcelonai karrierjére már liverpooli játékosként. – Én magam helyeztem magamra túl nagy terhet, magamtól vártam sokkal többet, a nyomást nem a szurkolók vagy a klub jelentette. Nagyszerű környezetben játszhattam, nagyon nagy élmény volt Iniestával, Busquetsszel, Messivel, Suárezzel együtt futballozni. De nemcsak a jó dolgokból, a hibáidból is tanulsz. Ha rosszul játszottam, két-három napig nem lehetett hozzám szólni, meg kellett tanulnom élvezni a hétköznapi dolgokat: egy edzést, hogy a csapattársaimmal lehetek, ha elutazunk, a családommal, ha otthon vagyunk, és persze minden egyes meccset. A barcelonai korszakomban volt mellettem valaki, aki azért igyekezett segíteni.”

Iago Aspas
A Celta Vigo neveltje, a nyolcéves kora óta a galíciai egyletben pallérozódó klubikon 2013 májusában elérkezettnek látta az időt, hogy belevágjon élete addigi legnagyobb kalandjába, és a Liverpoolba szerződjön. Egyetlen szezont élt csak meg azonban a Brendan Rodgers irányította vörösöknél, ami után előbb kölcsönbe ment a Sevillába, majd vissza Vigóba. Ötször kezdhetett mindössze a Premier League-ben, 378 játékpercet kapott, olyan nagyon tehát be sem bizonyíthatta, hogy a bajnoki címre törő együttesben lenne a helye. Hanem ahogy visszatért nevelőklubjába, ott folytatta, ahol elköszönve abbahagyta: a vigói újrakezdés első szezonjában 14 bajnoki gólt vágott, aztán sorrendben 19-et, 22-t, 20-at, idén 12-nél jár. És közben meghívást kapott a spanyol válogatottba, amely angliai szenvedése idején még meglehetős távolinak tűnt. 2016-os debütálása óta szerepelhetett világbajnokságon – két éve Marokkó ellen jobbal, oxival szerzett gólt a csoportkörben, pedig a balosa az igazán kifinomult.

Ricardo Quaresma a kisebb csapatoknál sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint a topkluboknál (Fotó: AFP)
Ricardo Quaresma a kisebb csapatoknál sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint a topkluboknál (Fotó: AFP)

Ricardo Quaresma
Ha van ember, akinek messze el kellett volna kerülnie a topklubokat, az Ricardo Quaresma, és nem azért, mert a képességei nem engedték volna meg, hogy nagy bajnokság élcsapatában szerepeljen. Valamiért azonban sem a Barcelonában, sem az Interben, de rövid Stamford Bridge-i időszakában sem sikerült igazolnia, hogy világklasszis. A katalánoknál Frank Rijkaard nem különösebben bízott benne, nemtetszését emiatt bátran kifejezte a túlzott szerénységgel igazán nem vádolható, akkor 20 éves portugál: „Ha Rijkaard megy, és olyan edző jön, aki beszél velem, önbizalmat csepegtet belém, visszatérek a Camp Nouba, ha azonban Rijkaard marad, nem fogok – mondta első, és mint utóbb kiderült, utolsó barcelonai szezonja végén. – Mi ketten nem értjük meg egymást.” Máshol sem mindig sikerült megérteni az extravagáns Quaresmát, a Besiktasban vagy a Portóban azonban sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint a topklubokban. 36 évesen a török középcsapat Kasimpasában vezet le.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik