Red Bull Neymar Jr's Five: vb-láz, sorsolás és „Ria, ria, Hungária” a katari éjszakában

NAGY-PÁL TAMÁS (DOHA)NAGY-PÁL TAMÁS (DOHA)
Vágólapra másolva!
2022.05.22. 18:46
Megtartották Katarban a Red Bull Neymar Jr's Five szuperdöntőjének sorsolását: a magyar bajnoknak, vagyis a Palvin Saint Germainnek Azerbajdzsánnal, Franciaországgal, a Neymar Jr's válogatottal és Ománnal kell megküzdenie a továbbjutásért. Dohai helyszíni riportunkban szóba kerül a vb-láz is.

Csöppet sem túlzás, hogy Katarban futball-láz van. És nem is feltétlenül csak azért, mert Dohában jelenleg 34 ország 64 csapata (köztük a magyar bajnok Palvin Saint Germain) tartózkodik a Red Bull Neymar Jr's Five szuperdöntőjén.Palvin Saint Germain) tartózkodik a Red Bull Neymar Jr's Five szuperdöntőjén.

Persze azért is, mert ennyi amatőr focista nehezen tud észrevétlenül eltűnni még egy fővárosban is.

Ez fogadja a dohai reptéren az embert (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
Ez fogadja a dohai reptéren az embert (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

Emellet, ahogy az ember leszáll a Hamad Repülőtéren, azonnal óriásplakátokba botlik, melyeken „finoman” jelzik: fél év múlva a bolygó legjobb futballválogatottjai (kivéve az olaszok) az országba jönnek, a 22. (és az első őszi-téli) világbajnokságra. Már most keresik a legjobb szurkolókat, a helyi légitársaság kivetítőkön hirdeti a szállással egybekötött vb utazási csomagját (aminek az árát inkább meg se nézzük...), és a repteret elhagyva ugyanezzel szembesülünk: lépten-nyomon a vb-t hirdetik, számolnak vissza a várva várt eseményig.

Az, hogy mennyire optimális a futball szempontjából a november-decemberi rendezés, mennyire bolygatja fel a versenynaptárakat, mennyire veszi el az élét akár otthon is, hogy a szabadtéri óriáskivetítők helyet szűkös kocsmákban tudnak összeülni a hidegben meccset nézni a futballrajongók, egy dolog. Másrészről abban az országban biztosan nem lehet nyáron megrendezni a vb-t, ahol május végéhez közeledve nappal 42 fokot mérnek árnyékban, az ember pillanatok alatt megég, leizzad, nincs az a vízmennyiség és naptej, ami javítana mindezeken.

Visszaszámlálás (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
Visszaszámlálás (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

 

De nemcsak a plakátokon tűnik fel a vb, a helyiek sem beszélnek másról (főleg, amikor megtudják, hogy egy futballtornára érkeztünk), egy szállodai alkalmazott például arról: neki az a vágya, hogy a szemben lévő toronyházra vetítsék ki a meccseket. Hogy ez lehetséges-e?

„Katarban minden lehetséges, csak akarni kell.”

Vagyis majdnem minden: a meccslátogatás például egyértelmű privilégium lesz: a fent idézett úriember mellett egy taxistól is azt a választ kaptuk, hogy élőben nincs esélyük meccset nézni a vb-n, az ő fizetésükből nem futja belépőjegyre... (Csak összehasonlításképpen: gyaníthatóan a 2020-as Európa-bajnokságon a magyar taxisoknak és szállodai alkalmazottaknak anyagi korlátja biztosan nem volt, hogy kilátogassanak valamelyik budapesti mérkőzésre...)

Mára viszont ennyit a vb-ről, hiszen most a Red Bull Neymar Jr's Five szuperdöntőjéről szól Katar, a tornán ráadásul magyarok is részt vesznek, sőt címvédői vagyunk a tornának! (2019-ben diadalmaskodtak a Zsírkréták).

Megérkeztek! (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
Megérkeztek! (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

A Palvin St. Germain játékosai az érkezésük utáni napon kicsit gyakoroltak a látványos toronyházakkal körülvett tengerparton (vagy inkább akklimatizálódtak, van mihez), a konditeremben is erősítettek egyet, aztán jöhetett a jól megérdemelt városnézés.

A második nap megejtették a sorsolást is, aminek aztán rendesen megadták a módját egy tengerparti, zenés gálavacsora keretében. Amatőr torna révén egyáltalán nem a rivalizálásé, hanem az ismerkedésé, a jókedvé, a táncé, az esélylatolgatásé volt a főszerep.

Nagy volt a felhajtás (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
Nagy volt a felhajtás (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

Aztán következtek az igazán komoly pillanatok: a csapatkapitányok egyesével színpadra sétáltak, és egy kereket megpörgetve sorsoltak csoportot saját maguknak. A mieink közül Lehoczki Patrik vállalta a szerepet, magyar zászlóval a hátán a színpadon előbb a mikrofonba üvöltött egy hatalmas 'Ria, ria, Hungáriát' (amihez természetes a csapattársai is csatlakoztak), ami igen jól szólt a katari éjszakában.

Végül az F csoport pörgött ki, vagyis Azerbajdzsán, Franciaország, a Neymar által összeállított csapat és Omán mellé kerültek.

„A halálcsoportot szerintem elkerültük, de így is nehéz dolgunk lesz. Láttunk videókat az ellenfelekről, összeszokott csapatoknak tűnnek, de nincs mese, egyértelműen tovább szeretnénk jutni a csoportból” – mondta el Suta Máté a csapat részéről.

A torna magyar idő szerint hétfő este veszi kezdetét a csoportkörrel, amely minden bizonnyal a hajnali órákban fog véget érni. A Red Bull Neymar Jr's Five küzdelmei különleges szabályrendszerben zajlanak: a csapatok öt az öt ellen játszanak kapus nélkül, a kapu előtti félkörrel határolt területre a kézilabdához hasonlóan sem támadó, sem védő nem léphet be. De ami a legnagyobb különlegesség: amikor egy csapat gólt kap, egy játékosát is elveszíti. Így tart egy mérkőzés 10 percig vagy csak addig, amíg el nem fogy teljesen az egyik fél. A kieséses szakaszban döntetlen esetén a ráadásban egy az egy elleni párharc során aranygóllal dől el a győztes kiléte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik