FIFA: korrupció vádjával magas rangú tisztviselőket vettek őrizetbe

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 07:25
null
Őrizetbe vétel szerda reggel Zürichben (Fotó: New York Times)
Elsőként a New York Times számolt be arról, hogy szerda reggel Zürichben magas beosztásban lévő FIFA-tisztviselőket vett őrizetbe a rendőrség. Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hosszú évek óta támadások kereszttüzében lévő elnöke nem volt közöttük. Walter de Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján: bár az időzítés nem szerencsés, üdvözlik a hatósági fellépést.

 

MI TÖRTÉNT SZERDA REGGEL?

Több mint egy tucat civil ruhás rendőr kora reggel a plusz ötcsillagos zürichi Baur au Lac Hotelben foganatosította az előállítást. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) irányító testülete éves ülését tartja éppen a svájci városban.

A jelentések szerint az ügyészek több mint tíz – a legfrissebb értesülések szerint legalább 14 – tisztviselő ellen készülnek vádat emelni, közülük hatot vettek őrizetbe a reggeli akció során. Sepp Blatter, a FIFA sokat bírált elnöke nincs a letartóztatottak között.

MI A GYANÚ?

A svájci ügyészség közleménye szerint az amerikai hatóságok kérik a FIFA-illetékesek kiadatását, mert korrupcióval gyanúsítják őket: a kilencvenes évek eleje óta több mint 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait.

INTÉZMÉNYESÜLT?
„Megdöbbentett bennünket, milyen régóta zajlik (a korrupció), és milyen befolyással volt a FIFA gyakorlatilag minden lépésére – idéz a New York Times egy meg nem nevezett, az ügyészségi eljárásban részt vevő hivatalos személyt. – Úgy tűnt, hogy a szervezet működését teljes egészében átjárta, ez lett a normális ügymenet. Az volt a benyomásunk, hogy a korrupció intézményesült.”

Az FBI és az amerikai adóhatóság azért nyomoz az ügyben immár 2011 óta, mert a gyanú szerint a vesztegetéseket az Egyesült Államok területén szervezték meg és ütötték nyélbe, valamint a korrupcióban felhasznált pénzt az ország bankrendszerén keresztül utalták.

Ha a szerdai kihallgatáson a nap folyamán megnevezendő gyanúsítottak beleegyeznek a kiadatásba, azonnal átadhatják őket az amerikai hatóságoknak. Ellenkező esetben kiadatási kérvényre lesz szükség. A tengerentúlon csalással, zsarolással és pénzmosással is gyanúsítják őket.

Az amerikai sajtó ügyészségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a gyanúsítottak olyan személyek, akik jelentős befolyással bírnak a FIFA marketingtevékenységére, a televíziós jogok körüli tárgyalásokra, valamint a szponzorációs kapcsolatokra.

KIKET VETTEK, ILLETVE VESZNEK ŐRIZETBE?

Sajtóértesülések szerint a gyanúsítottak között található a FIFA végrehajtó bizottságának két alelnöke, a kajmán-szigeteki Jeffrey Webb (ő az észak- és közép-amerikai labdarúgást iránytó konföderáció, a CONCACAF elnöke) és az uruguayi Eugenio Figueredo – utóbbi a közelmúltig a dél-amerikai labdarúgó-szövetség elnöke volt –, valamint egy korábbi alelnök, a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a CONCACAF korábbi nagy hatalmú első embere.

A gyanúsítottak listáján szerepel José Maria Marin, a Brazil Labdarúgó-szövetség nemrégiben lemondott elnöke, a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség elnöki tisztét Figueredo előtt 27 éven át (1986–2013) betöltő paraguayi Nicolás Léoz, továbbá Eduardo Li, a Costa Rica-i szövetség elnöke, Rafael Esquivel, a venezuelai futballszövetség elnöke, valamint Julio Rocha FIFA-vezető és Costas Takkas.

A sportmarketing cégek vezetői közül Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis és Mariano Jinkis ellen várható vádemelés, és közvetítőként képbe került egy ötödik személy, José Margulies is.

DŐL A DOMINÓ? VIZSGÁLAT A 2018-AS ÉS A 2022-ES VB ODAÍTÉLÉSÉNEK ÜGYÉBEN

Szerda késő délelőtti médiaértesülések szerint a Svájci Főügyészség vizsgálatot folytat, hogy kiderítse, befolyásolta-e korrupció a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság odaítélését.

A svájci ügyészség állítólag a FIFA végrehajtó bizottságának tíz tagját hallgatja ki szerdán a következő két világbajnokság ügyében. Mint kiderült, a nyomozás ismeretlen tettes ellen már márciusban megkezdődött, de ezt nem hozták nyilvánosságra.

A következő két vb rendezési jogát 2010 decemberében kapta meg Oroszország (2018) és Katar (2022), és főképp utóbbi pályázatának sikerességével kapcsolatban azóta sem csitulnak a korrupciót gyanító hivatalos és kevésbé hivatalos megnyilvánulások.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerdán a TASZSZ orosz hírügynökségnek sietve kijelentette: a szerdai letartóztatások „semmilyen kapcsolatban sincsenek a sikeres orosz vb-pályázattal”.

HOGYAN REAGÁLT A SZERDÁN TÖRTÉNTEKRE A FIFA?

A FIFA-kongresszus és -elnökválasztás nem marad el, a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság helyszíne nem változik – jelentette ki Walter De Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója a szerda délelőtt sebtében összehívott sajtótájékoztatón.

A GARCIA-JELENTÉS SORSA
Walter de Gregorio megerősítette, hogy teljes terjedelmében nyilvánosságra hozzák az úgynevezett Garcia-jelentést. Michael Garcia, az etikai bizottság vizsgálati részlegének korábbi vezetője jelentésében azt vizsgálta, történt-e megvesztegetés a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének odaítélésekor. Összegzése alapján a FIFA nem látta szükségesnek a vb-pályázat megismétlését, de sokan furcsállották, hogy a 430 oldalas Garcia-jelentésből csak egy rövidített változatot hoztak nyilvánosságra – emiatt egyébként az efféle ügyekre specializálódott amerikai ügyvéd 2014 decemberében elhagyta a FIFA-t.

De Gregorio elmondta: a FIFA vezetőit váratlanul érte a szerda reggeli hatósági fellépés, a magas rangú vezetők őrizetbe vétele, mégis „üdvözlik” a történteket, mindenben együttműködnek a vizsgálatot végzőkkel. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden, ami történt, a FIFA korábbi kezdeményezésére történt.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta: sem Sepp Blatter FIFA-elnök, sem Jérome Valcke FIFA-főtitkár nem érintett a gyanúsításban, és egy pillanatig sem vetődött fel lehetőségként, hogy a szerdán történtek miatt a pénteki FIFA-elnökválasztást elhalasztják.

„Bár Blatter nem perdült táncra a szerda reggeli hírek hallatán” – tette hozzá De Gregorio, ő és Valcke is „nagyon boldogok” a fejlemények, a megtisztulási folyamat újabb fejezetét látva, bár kétségtelen tény, hogy ezek nagyon nehéz órák a FIFA számára.

„A megtisztulás szempontjából üdvözlendők a szerdán történtek – fogalmazott De Gregorio. – Ha nem lettünk volna tisztában a várható következményekkel, nem adjuk át korábban a kért iratokat. Ez egy kellemes nap. Egy jó nap. A vizsgálat folytatódik, nagy érdeklődéssel várjuk, milyen eredményeket hoz.”

A kommunikációs igazgató a nyomozásról nem tudott részleteket elárulni. Állítása szerint a svájci ügyészséggel kapcsolatban vannak, ám egyelőre ők is csak annyit tudnak, amennyit a hivatalos szervek a nyilvánossággal is közöltek. Annyit azonban elárult, hogy az ügyészség az akciót azért időzítette a szerdai napra, mert tisztában volt vele, hogy a kongresszuson megjelennek majd az
érintettek, így lényegesen egyszerűbb eljárni velük szemben.

MI KÖVETKEZIK?

A nap folyamán sajtótájékoztatót tart az ügyben Loretta Lynch, az Egyesült Államok néhány hete hivatalba lépett főügyésze is, aki brooklyni ügyészként éveken át foglalkozott a FIFA körüli korrupciógyanú miatt indított vizsgálattal.

A pénteki FIFA-elnökválasztáson az ötödik ciklusára készülő Blatter egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz. Egyes sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy a szerdán történtek után a választást elhalasztják – ezt a lehetőséget, mint fentebb jeleztük, Walter de Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója kizárta.

„Szomorú nap ez a labdarúgás történetében. Nyilvánvaló, hogy a történet még nem ért véget, újabb és újabb részletek tudódnak ki, úgyhogy ez nem a megfelelő pillanat a bővebb kommentárra” – fogalmazott rövid közleményében Ali herceg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik