Afrika-kupa: Mali legyőzte Burkina Fasót, 11 év után jutott be a nyolc közé

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 23:27
Négy perc sem kellett Mali első gólöröméhez (Fotó: AFP)
Az Elefántcsontparton zajló Afrika-kupa keddi nyolcaddöntőjében Mali mindkét félidő elején betalált szomszédja, Burkina Faso kapujába, így továbbjutott (2–1) – akárcsak a Marokkót késő este 2–0-ra legyőző Dél-Afrika.

 

Az előző kiírásban negyedik helyen záró Burkina Faso ezen a tornán a három csoportmeccsén összesen nem töltött egy félidőnyi időt előnyben, mégis négy ponttal csoportja második helyén jutott tovább, ám Mali ellen már négy perc után sikerült betalálnia. Igaz, Edmond Tapsoba góljának a legkevésbé sem örültek a nyugati-afrikai ország szurkolói, a Leverkusen védője ugyanis a saját kapujába emelte a kapufáról kipattanó labdát – ahogy ezen a videón is látható.

Mali a második félidő elején aztán alanyi jogon is eredményesnek bizonyult, Lassine Sinayoko bebőrözte hazája délkeleti szomszédjának kapusát, Hervé Koffit (2–0). Nagyjából tíz perccel később büntetőhöz jutott Burkina Faso, és az Aston Villa támadója, Bertrand Traoré gólra is váltotta a lehetőséget. A hátralévő bő fél órában az egyenlítés már nem jött össze a burkinaiaknak, akik csupán lesgólt szereztek a 90. percben. 2–1

Ezzel Mali a 2013-as torna után jutott be ismét a legjobb nyolc közé, ahol a házigazda Elefántcsontpart lesz az ellenfele.

Késő este Dél-Afrika úgy verte meg 2–0-ra Marokkót, hogy utóbbi részéről Asraf Hakimi a 85. percben – 1–0-s állásnál – tizenegyest hibázott, ráadásul a végén az észak-afrikaiak Szofjan Amrabat kiállítása miatt emberhátrányban fejezték be a meccset.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA (ELEFÁNTCSONTPART)
NYOLCADDÖNTŐ
Mali–Burkina Faso 2–1 (E. Tapsoba 4. – öngól, Sinayoko 47., ill. B. Traoré 57. – 11-esből)
Marokkó–Dél-Afrika 0–2 (Makgopa 57., Mokoena 90+5.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik