Nullás gólkülönbséggel Elefántcsontpart nyerte meg az Afrika-kupát

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.02.11. 23:27
Sébastien Haller mindent eldöntő gólja a fináléban (Fotó: AFP)
A házigazda Elefántcsontpart nyerte meg a labdarúgó Afrika-kupát, miután a vasárnap esti döntőben 2–1-es győzelmet aratott Nigéria felett.

 

William Troost-Ekong első félidőben szerzett találatára Franck Kessié válaszolt, majd a hajrában Sébastien Haller a győztes gólt is megszerezte a házigazdának. Haller mindössze két gólt szerzett a tornán, de azokat a legjobbkor ért el: az utolsó két meccsen, az elődöntőben és a fináléban – mindkettő győztes gól volt.

Elefántcsontpart végső győzelme több szempontból is érdekes. A csoportkört éppen csak túlélte, hiszen a harmadikok közül a legrosszabb, de még továbbjutást érő helyen végzett. Vagyis a 24 együttes közül csak a 16. helyre volt jó. Ráadásul a csoportkör utolsó meccsén 4–0-ra kikapott Egyenlítői-Guineától, ami után kirúgták Jean-Louis Gasset szövetségi kapitányt – Emerse Faé érkezett a helyére.

A kieséses szakaszt mínusz hármas gólkülönbséggel kezdték meg az „elefántok”, akik a nyolcaddöntőben Szenegált tizenegyesekkel ejtették ki, a negyeddöntőben Malit a hosszabbításban egy góllal, az elődöntőben a Kongói DK-t szintén egy góllal, s a döntő 2–1-es sikerével tehát éppen nullára jött ki a gólkülönbségük az egész tornát nézve.

A torna gólkirálya az egyenlítői-guineai Emilio Nsue lett öt találattal.

AFRIKA-KUPA, ELEFÁNTCSONTPART
Döntő, Abidjan
Nigéria–Elefántcsontpart 1–2 (Troost-Ekong 38., ill. Kessié 62., Haller 81.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik