Kizárólag angolok alkotják majd a futballcsapatot Londonban

Vágólapra másolva!
2009.05.29. 17:39
Hosszas huzavona után eldőlt: nem lesz egységes brit csapat a 2012-es londoni olimpián, ugyanis a skót, a walesi, és az északír tagszövetség nem támogatta az ötletet, mivel egyaránt a függetlenségüket félttették. Döntésükről pedig közös közleményben tájékoztatták a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA). Így csak angol játékosokból álló labdarúgó-válogatott fogja képviselni Nagy-Britanniát 2012-ben, ha erre a FIFA is rábólint.
Csak angolok alkotják majd a brit csapatot Londonban
Fotó: Action Images (archív)
Csak angolok alkotják majd a brit csapatot Londonban
Csak angolok alkotják majd a brit csapatot Londonban
Fotó: Action Images (archív)
Csak angolok alkotják majd a brit csapatot Londonban

A FIFA május végéig adott határidőt, hogy az érintett tagszövetségek egyezségre jussanak az ügyben. Mivel a négy tagországnak nincs külön olimpiai bizottsága., ezért ha ők is indulni akartak volna a játékokon, akkor azt csak közös brit csapat formájában tehették volna meg.

Utólag azonban úgy tűnik, a félelmek erősebbnek bizonyultak.

„A brit csapat létrejötte precedenst teremtene, és felhasználható lenne ellenünk, épp ezért ellenezzük az ötletet” – mondta Gordon Smith, a Skót Labdarúgó-szövetség ügyvezetője.

Ennek ellenére a csak angolokból álló csapat indulását nem gátolják meg. A döntésre persze még a FIFA-nak is rá kell majd bólintania.

Egyébként ezt a kimenetelt Sir Alex Ferguson is megjövendölte korábban, amikor neve felmerült, mint a közös brit csapat egyik lehetséges kapitánya.

„Ha egyszer itt befejezem, már csak pihenni szeretnék. Egyébként nem hiszem, hogy összejön a közös brit csapat” – jelentette ki Ferguson még az év elején.

Nagy-Britannia 1908-ban és 1912-ben is megnyerte az olimpiai labdarúgótornát, de 1960 óta egyszer sem indított csapatot, így 52 év után vehet részt ismét ötkarikás futballtornán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik