Lenyűgöző körítés mellé kreatív rivális

IMI MARKOS, LIPCSEI ÁRPÁDIMI MARKOS, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2009.07.07. 23:09
Címkék
Idegenben nyert a Kalmar a svéd bajnokság hétfői játéknapján, azaz elmondhatjuk, hogy a Loki BL-ellenfele jó formában van. Így Látta ezt Herczeg András menedzser is.

A svédek kreatívak.

Gigantikus bútoráruházaik például kívülről falansztert idéznek, belül viszont egyfajta mesevilág tárul a nézelődő szeme elé. A futball kapcsán is képesek jókora meglepetést szerezni – és nem csupán a szurkolótáborok női „hadtesteinek”.

„Elképesztő körítés övezte hétfőn a Kalmar malmői mérkőzését, a felhajtás pedig meghatározta a hangulatot – indított meglehetősen messziről a meccsértékelésre felkért Herczeg András. A Bücs Zsolt edző társaságában hétfőn ellenfélnézőbe Svédországba repülő klubmenedzser csapata, a DVSC-TEVA a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének első felvonásán jövő szerdán a Kalmart fogadja. – Feltűnt, hogy hétfőn a malmői buszok fellobogózva közlekedtek, minden járművön ott virított a futballklub zászlója. Utóbb megtudtuk: meccsnapon ez a módi, de az ötlet, ebből fakadóan a jog és a kivitelezés a hoki- és a futballcsapaté. Kedden hiába kutattunk, egyetlen megveszekedett zászlót sem láttunk a járműveken. Akadt más érdekesség is: tizenötezren nézték meg a mérkőzést, a kezdés előtt felhangzott a Malmö indulója. A himnusz hallatán mindenki vigyázzba vágta magát, a hangmérnök pedig egyszer felerősítette a zenét, aztán elnémítva a hangfalakat megénekeltette a publikumot.”

A Malmőn mindamellett a lelki ráhangolás sem segített: a címvédő a válogatott kerettag Rasmus Elm két góljával 0–1-ről fordított, győzelmével pedig fellépett a tabella ötödik helyére. A kalmari gólok szinte azonos figurák végén születtek, mindkét esetben gyors háromszögezés után Rasmus Elmnek készítették le lövésre a labdát, a 21 éves irányító (aki klubjában a bal, a válogatottban viszont a jobb oldalról indul) pedig mindkétszer halálosan pontos volt – nem véletlenül vinné a há­rommillió euróra taksált játékmestert a Valencia és az Everton mellett a Fiorentina is.

„Az első félidőben a Kalmar kapufáig, a Malmö a hálóig jutott, összességében nem érdemtelenül vezetett a szünetben a hazai csapat – tért rá a mérkőzés „érdemi” részére Herczeg András. – A fordulás után nem volt apelláta: egyértelműen kiderült, hogy a Kalmar jobb csapat a Malmőnél. Képzett játékosainak köszönhetően uralta a játékot, megérdemelten nyerte meg a mérkőzést. Sok tanulsággal szolgált a kilencven perc: láttuk a riválist idegenben olyan csapat ellen, amely valamelyest a miénkhez hasonló játékrendszert favorizál. A Kalmar fegyelmezetten védekező társaság, de erre számítottunk, ahogy a harcias hozzáállásra is – a vendégek kreativitása viszont meglepett. Rasmus Elm és David Elm, valamint a brazil duó, a Daniel Mendes, Daniel Sobralense kettős többször összekuszálta a malmői védelmet. Két éve, amikor a BL ugyanezen fázisában az Elfsborggal találkozott a Loki, én térképeztem fel a borasiakat is: azt kell mondjam, a Kalmar lényegesen attraktívabb futballt játszik, mint anno az Elfsborg, amely abszolút racionálisan, minimális kockázatot sem vállalva építette fel játékát. A Kalmar azzal a szándékkal jött ki a második félidőre, hogy megnyeri a meccset, letámadta a házigazdát, a tizenhatosa előtt járatta a labdát. Hogy a támadó harcmodor kedvez-e nekünk vagy sem, arra csak a pályán kapjuk meg a választ. A Kalmar nem az Elfsborg. Az is tény: Svédországban talán nincs olyan szurkoló, aki ne venné biztosra a Kalmar továbbjutását. A véleményüket nem rejtik véka alá, mindamellett udvariasan hozzák a tudomásodra.”

A svédek focibolondok – és őszinték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik