Ungvári Miklós újra első

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.04.25. 23:50
Címkék
A tbiliszi Európa-bajnokság első napján Ungvári Miklós (66 kg) arany-, Csernoviczki Éva (48) ezüst-, Karakas Hedvig (57) pedig bronzérmet szerzett.

Ez volt ám az igazi élvezet!

Ungvári Miklós az év elején arról beszélt, hogy az idén felszabadultan szeretne versenyezni, s élvezni a dzsúdót. A februári Grand Slam- és Grand Prixbronz után már sejthettük, az Európa-bajnokságon is várható tőle a jó eredmény. Tbilisziben a tavalyi Eb-n a döntőben őt legyőző grúz Zaza Kedelasvili távollétében a tábla legtetejéről indult (ahonnan a legjobbak szoktak), ennek megfelelően a teljes mezőnyt végigverte. Az első három meccse egyaránt idő előtt ért véget, az elődöntőben pedig következett Alim Gadanov. Az orosz cselgáncsozó ellen intették meg az olimpián Ungvárit, mondván, belenyúlt ellenfele kabátujjába, s ennek következtében a ceglédi dzsudoka élete második olimpiáját is helyezetlenül zárta. Tbilisziben nemes bosszút állt, két jukóval és egy vazarival lépett túl Gadanovon.

Az idén már az MTK-Erzsébetváros színeiben versenyző Ungvárira a fináléban a tavalyi U23-as Európa-bajnok lengyel Tomasz Kowalski várt. A fiatal Kowalski pedig bizonyította, nem volt véletlen a korosztályos aranyérem, mivel nyolc percen át igen kemény küzdelemre késztette a magyar dzsúdóst, azonban ennyi idő sem volt elég arra, hogy valamelyikük pontot szerezzen, így a bírók határoztak arról, ki lesz az Európa-bajnok. Szerencsére nem volt vita, a vezetőbíró és két oldalbírója is Bíró Tamás versenyzőjét látta jobbnak, aki 2002-es maribori sikere után másodszor állhatott fel az Európa-bajnoki dobogó tetejére „Szerettem volna néhány jó meccset vívni – kezdte szerényen az immár kétszeres Európa-bajnok Ungvári Miklós. – Elég hullámzó volt a teljesítményem. A második mecscsen például egészen jó formát mutattam, illetve Gadanovon is sikerült revánsot vennem a tavaly nyári vereségért. Igazi ki-ki meccs volt, amelyen bárkinek összejöhet a dobás, végül én bizonyultam jobbnak. Mentálisan jó formában voltam, technikailag nem voltam anynyira topon. Csodálatos dolog a győzelem, még alig sikerült megemésztenem, hogy aranyérmes lettem.”

Ungvári Miklós mellett a hölgyek is remekeltek az első napon. Csernoviczki Éva előbb szerencsés (csak neki nem kellett mérkőznie a nyolc közé jutásért), majd rendkívül ügyes volt. A negyeddöntőben – négy vereség után – életében másodszor is legyőzte a német Michaela Baschint, az elődöntőben pedig a súlycsoport egyik, ha nem a legnagyobb alakját, a pekingi aranyérmes, ötszörös Európa-bajnok román Alina Dumitrut verte meg, aki eddigi hat meccsüket kivétel nélkül megnyerte. A fináléban az olimpiai és vb-2., kétszeres Európa-bajnok francia Frédérique Jossinet volt Éva vetélytársa, ellene viszont már nem sikerült megszakítani a negatív szériát – a 33 éves dzsúdós ipponnal nyert, de a magyar lány így is előrelépett a tavalyi bronzéremhez képest.

„Örülök, hogy végre sikerült Dumitrut legyőznöm, noha a bírók neki kedveztek – nem nagyon akarták inteni, de egy lábfelszedés után dobtam rajta egy jukót. A döntőt sajnos elrontottam, a földharc után egy pillanatra megálltam, a francia pedig kihasználta ezt, és leszorított” – mondta Csernoviczki Éva.

És ha volt már arany- illetve ezüstérmünk, akkor a bronz sem hiányozhatott. Erről a mindössze 19 esztendős Karakas Hedvig gondoskodott, aki a negyeddöntőbeli vereséget követően a vigaszágon menetelt a dobogóig, a bronzmeccsen a holland ezüstlányt (olimpiai, vb- és Eb-2.), Deborah Gravenstijnt győzte le, és élete első felnőttvilágversenyén rögtön érmet szerzett.

A szombati, második napon Gáspár Eszter (63), Mészáros Anett (70), Ungvári Attila (73) és ifjabb Nagysolymosi Sándor (81) lép tatamira.

Részletes eredmények a 16. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik