Lázas visszatérés

A mérkőzésről tudósított: KEMÉNY KRISTÓF, SOMOGYI ZSOLTA mérkőzésről tudósított: KEMÉNY KRISTÓF, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2009.02.22. 01:41
Címkék
„Józsi! Józsi!” – zengett a Hidegkuti-stadion szombat délután. Már a mérkőzés előtt a térdsérülése miatt az egész őszt kihagyó Kanta Józsefet ünnepelték az MTK-szurkolók, akkor meg egyenesen tomboltak a hazai drukkerek, amikor a középpályás nagyszerű gólt lőtt.

„Péntek délután hirtelen har mincnyolc Celsius-fok fölé emelkedett a lázam – mondta Kanta József. – Tavaly júliusban elszakadt a keresztszalagom, a műtét után hónapokig tartó rehabilitáció és gyógytorna következett, majd végigdolgoztam az alapozást úgy, hogy február huszonegyedike, a Kaposvár elleni meccs lebegett a szemem előtt. Nagyon ideges lettem, amikor a hőmérőre pillantottam, mert úgy tűnt, nem léphetek pályára. Aztán kaptam lázcsillapítót, és bár szombat délelőtt volt némi hőemelkedésem, Garami József berakott a kezdőcsapatba...”

Aki sportolt valaha is, és súlyos sérülés hosszú hónapokra az oldalvonalon kívülre kényszerítette, biztosan érzi, min ment keresztül az MTK legjobbjának tartott középpályás. Aki tehát betegen lépett pályára a Rákóczi ellen, és a mérkőzés után úgy értékelt, hogy az első félidőben nemigen találta a helyét, inkább küzdött, mint játszott, és nem jöttek be az elképzelései. Aztán a második félidő elején egy hatalmas védelmi hibát kihasználva Hrepka Ádám vezetést szerzett az MTK-nak, majd egy magyar pályán ritkán látható akció végén a bal oldalról érkező labdát Kanta József ballal nem erősen, de ragyogó ütemben a jobb alsó sarokba küldte.

„Az MTK-ban, az utánpótlásválogatottban és még Bodajkon is játszottam együtt Kovács Zoltánnal, aki most a Kaposvár kapuját védte – mosolygott az irányító. – Mivel a bal oldalról jött az átadás, úgy gondoltam, ösztönösen távolodik a jobb kapufától, ezért visszarúgtam oda a labdát. Abban a pillanatban elfelejtettem az előző fél év összes kínját, a fárasztó rehabilitációs gyakorlatokat, a kínzó fájdalmat. Legszívesebben átöleltem volna az egész Hidegkuti-stadiont.”

És ha már Kovács Zoltánt említettük, a kapust az akkor még általános iskolás Gosztonyi Andrásért cserélte el az MTK a Kaposvárral, aki már 2002-ben korosztálya legjobbja volt – kosárlabdában! A tizennyolc éves szélső édesapja, Gosztonyi Gábor az egykori Videoton és a Kaposvár kosárlabdázójaként sok száz élvonalbeli meccsen vett részt, édesanyja első osztályú röplabdázó volt, így természetes, hogy a gyerek mindig is érdeklődött a labda iránt. Sokáig úgy tűnt, édesapja nyomdokain haladva ő is a palánk alatt lesz válogatott sportoló, ám kiderült, a futballban is nagyszerű tehetségnek számít. Tavaly már labdarúgóként választották meg korosztályában az év legjobbjának – két sportágban is elérni ezt a címet nem mindennapi történet! Mint ahogy az sem, hogy az utánpótlás-válogatottban is számításba vett játékos kapcsán telefonhívás érkezett az MTK-hoz. Az MLSZ illetékesei erőfelmérő teszten akarták megnézni, milyen fizikai állapotban van Gosztonyi András. A kék-fehérek csak azt kifogásolták, hogy ez a teszt pénteken lett volna, így a klub diszkréten jelezte: egy nappal az NB I tavaszi rajtja előtt nem engedik el játékosukat erre a felmérésre…

Úgy tudjuk, a szövetség utánpótlását koordinálók elfogadták a választ, és azt kérték, hogy akkor a jövő pénteken vegyen részt Gosztonyi András ezen az erőfelmérőn. Ám az MTK egy hétfői vagy keddi napot tartana inkább ésszerűnek, mert a fiatal támadó jövő pénteken is bajnoki meccsre készül.

Fehér Gyula, a mérkőzés egyik partjelzője a második félidő közepén felemelte zászlaját. Már korábban is megtette, s a nézők ekkor nem értették, miért jelez. Hiszen sem les, sem más szabálytalanság nem indokolta. Kiderült, hogy az asszisztens izomszakadást szenvedett, így le kellett cserélni, és a közönség vastapsa közepette bicegett le a pályáról.

No, azért Kanta József (meg Gosztonyi András és az összes többi MTK-futballista) aratta az igazi sikert a Hidegkuti-stadionban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik